Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Nie mogę dzwonić zza granicy

• Please log in to reply
6 replies to this topic

#1 piomak210

piomak210
  • 78 posts
  • SkądGdańsk, PL

Posted 09 August 2013 - 22:46

Witam. Przyleciałem na wakacje do Hiszpanii no i chciałem poinformować rodzinę, że wylądowałem. Wybieram numer a tu się nie chce połączyć. Wybieram drugi trzeci nic. Więc włożyłem kartę do drugiego telefonu i wszystko ok. Co może być przyczyną ? Dodam, że mam kartę w Plusie.

#2 OleYek

OleYek

• 17478 posts

Posted 09 August 2013 - 23:31

włączyłeś roaming w telefonie, wybierasz numer z +48 na początku?

#3 Deleted-63c21db09a

Deleted-63c21db09a
  • 4139 posts
Posted 09 August 2013 - 23:35

włączyłeś roaming w telefonie

A niby gdzie to się włącza? Nie mówimy tu o Data Roaming...

#4 dominzak

dominzak
  • 474 posts
  • SkądKraków, PL

Posted 10 August 2013 - 03:34

A niby gdzie to się włącza? Nie mówimy tu o Data Roaming...

Koledze chyba chodzi o włączenie usługi roamingu u operatora.

Też tak miałem podczas pobytu w USA, że pomimo włączonego roamingu nie byłem w stanie zadzwonić ani wysłać SMSa (ani na numer lokalny, ani do Polski), zaś z dodzwonieniem się do mnie nie było najmniejszego problemu. Tylko że w moim przypadku naprawiło się to samoczynnie po jakiś 2 dwóch tygodniach pobytu. Również miałem wtedy 3GSa w Plusie. Do tej pory nie wiem z czego to wynikało.

Może na początek proponuję telefon do BOKu w Plusie (jeśli oczywiście jest taka możliwość).

#5 Deleted-63c21db09a

Deleted-63c21db09a
  • 4139 posts
Posted 10 August 2013 - 06:42

Koledze chyba chodzi o włączenie usługi roamingu u operatora.

Też tak miałem podczas pobytu w USA, że pomimo włączonego roamingu nie byłem w stanie zadzwonić ani wysłać SMSa (ani na numer lokalny, ani do Polski), zaś z dodzwonieniem się do mnie nie było najmniejszego problemu. Tylko że w moim przypadku naprawiło się to samoczynnie po jakiś 2 dwóch tygodniach pobytu. Również miałem wtedy 3GSa w Plusie. Do tej pory nie wiem z czego to wynikało.

Może na początek proponuję telefon do BOKu w Plusie (jeśli oczywiście jest taka możliwość).

Przecież autor wątku włożył kartę do innego telefonu i działa.

@piomak210

Próbowałeś wybrać inną sieć ręcznie?

#6 piomak210

piomak210
  • 78 posts
  • SkądGdańsk, PL

Posted 10 August 2013 - 19:21

Zmieniłem ręcznie sieć i nie zadziałał. Nie wiem. Nie mam już do tego siły. Jak wrócę do Polski to może zmienię kartę na nową. Zobaczę.

#7 dominzak

dominzak
  • 474 posts
  • SkądKraków, PL

Posted 11 August 2013 - 04:27

Przecież autor wątku włożył kartę do innego telefonu i działa.

U mnie ten problem był o tyle dziwny, że moja karta włożona do innego telefonu działała bez zarzutu. Mało tego - inna karta z Plusa działała w 3GSie bez problemu.
Najwidoczniej karta i telefon nie "tolerowały" się nawzajem. :???:

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users