Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Zawieszające się Safari

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
34 odpowiedzi w tym temacie

#1 kmilewski

kmilewski
  • 36 postów
  • SkądBogatynia, PL

Napisano 06 sierpnia 2013 - 19:52

Witam, mam od dłuższego czasu problem z przeglądarką Safari (obecnie wersja 6.0.5). Lubi się często zawieszać, nie reaguje wtedy na nic + kolorowa piłeczka, najczęściej się zawiesza np przy powiększaniu treści (zsunięcie palców na gładziku), jedyne co mogę zrobić to wymusić zakończenie, uruchomić ponownie program i za chwilę powtórka- zwiecha. Często samo się wyłączy i wyskoczy okienko, że nieoczekiwanie Safari zakończyło pracę. Albo jak mam kilka kart naraz otwartych. Muszę wobec tego używać firefoxa, ale tam nie działa gest powiększania (a lubię go używać). Nie wiem, co jest przyczyną, dzieje się tak od kilku miesięcy (chyba od jakiejś aktualizacji), instalowałem nawet ostatnio system na czysto i nic to nie dało. iMac 21,5 cala, połowa 2010 3,06 GHz intel core i3 4 GB RAM Wersja OS X 10.8.4 Czy ktoś ma podobny problem?

#2 McTom

McTom

All work and no play...

• 3 827 postów

Napisano 06 sierpnia 2013 - 20:24

Ogłoszenia - Systemy Operacyjne

#3 Deleted-63c21db09a

Deleted-63c21db09a
  • 4 139 postów
Napisano 06 sierpnia 2013 - 21:16

Mam zainstalowane Safari na W7. Nigdy nie miałem tego typu problemów jak te powyżej. Generalnie to jestem zadowolony. Jedyny minus to ten ze demonem szybkości Safari napewno nie jest.

Weź czasem na wstrzymanie. Co ma wspólnego Safari na W7 z OSX?

Witam, mam od dłuższego czasu problem z przeglądarką Safari (obecnie wersja 6.0.5).
Lubi się często zawieszać, nie reaguje wtedy na nic + kolorowa piłeczka, najczęściej się zawiesza np przy powiększaniu treści (zsunięcie palców na gładziku), jedyne co mogę zrobić to wymusić zakończenie, uruchomić ponownie program i za chwilę powtórka- zwiecha. Często samo się wyłączy i wyskoczy okienko, że nieoczekiwanie Safari zakończyło pracę. Albo jak mam kilka kart naraz otwartych. Muszę wobec tego używać firefoxa, ale tam nie działa gest powiększania (a lubię go używać). Nie wiem, co jest przyczyną, dzieje się tak od kilku miesięcy (chyba od jakiejś aktualizacji), instalowałem nawet ostatnio system na czysto i nic to nie dało.

Jakieś "extensions" masz zainstalowane? Próbowałeś usuwać profile Safari?

#4 kmilewski

kmilewski
  • 36 postów
  • SkądBogatynia, PL

Napisano 07 sierpnia 2013 - 14:15

Jedyne dodatki, jeśli o to chodzi to adobe flash player i microsoft silverlight. Nic po za tym. Nie bardzo rozumiem co z tymi profilami Safari. Ostatnio instalowałem system na czysto i nawet w ten sam dzień przeglądarka się zawieszała (bo myślałem, że to może wina "zaśmieconego systemu", ale w końcu to nie windows:)).

#5 zubel

zubel
  • 1 194 postów
  • SkądWodzisław Śląski / Opole / Katowice

Napisano 07 sierpnia 2013 - 14:22

Mam tak samo - zrobiło się po którymś tam update'cie. U mnie zawiesza się podczas scrollowania. Włączam stronę (JoeMonster, MyApple, Gazeta.pl, itd) lecę na dół i widzę załadowaną część strony (tyle ile aktualnie widziałem), dalej jest białe, kręci się karuzela i pozostaje mi chwilę poczekać, aż się ocknie. Jak nie, to wymuś koniec. Czasem się sama wyłączy. Dobrze, że ma opcję przywracania sesji, inaczej już by poleciała (a jakoś się do niej przyzwyczaiłem) Na iMacu z SL po włączeniu Safari, jest całą biała i trzeba jej dać chwilę ochłonąć (ciekawe po czym), potem działa normalnie. Safari 6 i tyle. Czekam na nowszą.

#6 kmilewski

kmilewski
  • 36 postów
  • SkądBogatynia, PL

Napisano 07 sierpnia 2013 - 14:32

Widzę, że kolega zubel mnie rozumie;) dokładnie, tak się dzieje od jakiejś aktualizacji, nic chyba na to nie poradzimy:(

#7 effe

effe
  • 6 547 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 09 sierpnia 2013 - 07:31

Witam, Niestety mam to samo od jakiegoś czasu. Jest to bardzo denerwujące, ponieważ często uzupełniam dane na swojej stronie i kiedy mi się przeglądarka zawiesi, trzeba wymusić odświeżenie, to wszystkie dane znikają. Wyjdzie nowy OSX, a z nim nowe safari, to może ten problem zniknie.

#8 rockwell25

rockwell25
  • 26 postów

Napisano 11 sierpnia 2013 - 12:01

U mnie również występuje ten sam problem. Wersja 6.0.5 i prawdopodobnie od tej aktualizacji zaczęło się tak dziać. MBP mind 2010, jedyny plugin jaki mam to AdBlock. Gdy poziom mojej frustracji osiągnie maksimum to przesiadam się na Chrome.

#9 equinoxe

equinoxe
  • 4 721 postów
Napisano 11 sierpnia 2013 - 12:22

Gdy poziom mojej frustracji osiągnie maksimum to przesiadam się na Chrome.

W moim przypadku to Firefox, właśnie wczoraj dokonałam przesiadki (mam nadzieję, że chwilowej).

#10 kmilewski

kmilewski
  • 36 postów
  • SkądBogatynia, PL

Napisano 11 sierpnia 2013 - 13:09

A czy wie ktoś, jak nauczyć firefoxa gestu powiększania strony (rozsunięcie palców)? Czy raczej to niemożliwe?

#11 reaper

reaper
  • 1 108 postów

Napisano 11 sierpnia 2013 - 13:27

U mnie to samo, głównie z forum myapple.pl i Joemonster - już mnie szlag trafia. iMac mid 2011 Lion ze wszystkimi update'ami.

#12 zubel

zubel
  • 1 194 postów

Napisano 11 sierpnia 2013 - 15:00

jak pisałem: Safari 6. Trzeba czekać.

#13 rockwell25

rockwell25
  • 26 postów

Napisano 11 sierpnia 2013 - 15:49

Dokładnie. Może dobrze byłoby zamieścić gdzieś informacje o tym? Chyba już cztery tematy widziałem o zawieszającej się safari.

#14 lubieherbate

lubieherbate
  • 399 postów

Napisano 11 sierpnia 2013 - 16:00

Dołączam do grona osób, które mają problem z zawieszającym się Safari - do wydania aktualizacji przerzuciłem się na Operę i jestem zadowolony ;)

#15 ixyz

ixyz
  • 1 postów

Napisano 12 sierpnia 2013 - 07:58

Safari od dluzszego czasu nie nadaje sie do uzytku.

Dołączam do grona osób, które mają problem z zawieszającym się Safari - do wydania aktualizacji przerzuciłem się na Operę i jestem zadowolony ;)

Safari od dluzszego czasu (wersja 5-6?) nie nadaje sie do uzytku.
-memory leaks,
-slow page back reload,
-web pages auto-refresh (if they are left inactive for a period of time)

...moze zbyt czesto kontaktuje sie z serwerami CIA? :)

Ogolnie, polecam zmiane na Firefox lub Opera.

#16 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 12 sierpnia 2013 - 09:11

Wszystkie zintegrowane z systemem są beznadziejne. Po za tym Safarii skutecznie potrafi zniechęcić użytkownika bugami i niekompatybilnością. Dlatego wolę Firefox.

#17 McTom

McTom

All work and no play...

• 3 827 postów

Napisano 12 sierpnia 2013 - 18:28

Ja także nigdy nie mogłem się przyzwyczaić do humorów Safari. Jestem wierny Firefox'owi, zamiennie stosując Chrome.

#18 fryto

fryto
  • 349 postów

Napisano 13 sierpnia 2013 - 20:43

U mnie na Safari przeglądanie Facebooka jest nie możliwe bo zaraz komp staje dęba i nic nie idzie zrobić ;/ 12gb ram po prostu zostaje zjedzone, niech lepiej to poprawia bo inaczej Safari wy......ie na śmietnik

#19 dm76

dm76
  • 2 445 postów

Napisano 13 sierpnia 2013 - 22:53

U mnie na Safari przeglądanie Facebooka jest nie możliwe bo zaraz komp staje dęba i nic nie idzie zrobić ;/
12gb ram po prostu zostaje zjedzone, niech lepiej to poprawia bo inaczej Safari wy......ie na śmietnik

to raczej wina jakiś śmieci w systemie
u mnie na 8 RAMu safari działa dobrze przy wielu otwartych zakładkach, nie ma znaczenia... nie używam jedynie przez to, że jest po prostu najwolniejsza ze wszystkich popularnych

#20 fryto

fryto
  • 349 postów

Napisano 14 sierpnia 2013 - 09:39

to raczej wina jakiś śmieci w systemie
u mnie na 8 RAMu safari działa dobrze przy wielu otwartych zakładkach, nie ma znaczenia... nie używam jedynie przez to, że jest po prostu najwolniejsza ze wszystkich popularnych

Co ty człowieku gadasz, system postawiony na czysto i takie akcje mam z Safari jak przeglądam facebooka

#21 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 14 sierpnia 2013 - 09:50

Szczerze? Ja już przestałem w to wierzyć. Od początku przygody z OS X korzystałem tylko z safari, teraz już przeszedłem na Google Chrome bo można szału dostać. O ile w safari przeglądanie jednej strony nie jest problemem, o tyle gdy zaczynamy otwierać kolejne to karty z rozbudowanymi stronami to szansa na wywalenie się przeglądarki wynosi 99%. W nowym safari apple pewnie dorzuci nic nie zmieniające bajery a przeglądarka dalej będzie chodzić po swojemu tzn tak jak działa.

Na apple powoli nie ma co liczyć, powoli migrujemy na oprogramowanie firm trzecich ciekawe kiedy i na inny system będzie trzeba migrować :)

#22 fryto

fryto
  • 349 postów

Napisano 14 sierpnia 2013 - 12:05

Na apple powoli nie ma co liczyć, powoli migrujemy na oprogramowanie firm trzecich ciekawe kiedy i na inny system będzie trzeba migrować :)

Zgadzam się z Tobą w 100%

#23 dm76

dm76
  • 2 445 postów

Napisano 14 sierpnia 2013 - 14:38

Co ty człowieku gadasz, system postawiony na czysto i takie akcje mam z Safari jak przeglądam facebooka

I nadal, na tysiącach innych maków, przy nawet mniejszej ilosci ram'u facebook na safari działa dobrze - pewnie coś z nimi nie tak...
tylko twój działa prawidłowo a złe safari mu nie pozwala...

#24 fryto

fryto
  • 349 postów

Napisano 14 sierpnia 2013 - 15:16

I nadal, na tysiącach innych maków, przy nawet mniejszej ilosci ram'u facebook na safari działa dobrze - pewnie coś z nimi nie tak...
tylko twój działa prawidłowo a złe safari mu nie pozwala...

To czemu na innych przeglądarkach normalnie facebook chodzi a na Safari nie

Dołączona grafika

#25 zubel

zubel
  • 1 194 postów

Napisano 14 sierpnia 2013 - 20:46

U mnie akurat FB hula ładnie, ale tak jak pisałem: JM to totalna porażka, MyApple czasami też. Na pozostałych w miarę dobrze działa.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych