Skocz do zawarto艣ci

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj si臋 aby uzyska膰 pe艂ny dost臋p do forum.

Zdj臋cie
- - - - -

Macbook Pro Retina 15" - "niby bax pixel" a naprawd臋 mini odprysk na szybie...

• Zamkni臋ty Temat jest zamkni臋ty
50 odpowiedzi w tym temacie

#1 alecto

alecto
  • 3 post贸w

Napisano 05 sierpnia 2013 - 09:43

Hej, mam problem, drugi ju偶 raz ze swoim Macbookiem Retina. Mianowicie, na szybie pojawi艂y si臋 za jednym zamachem dwa jakby bia艂e bad pixele (widoczne wy艂膮cznie kiedy ekran wy艣wiela ciemny kolor). Jednak po dok艂adnym przyjerzeniu si臋, a raczej delikatnym przejechaniu paznokciem po szybie, czuj臋, 偶e w tym miejsu pojawi艂 si臋 mini odprysk. Nie mam poj臋cia jak - bo raz ju偶 mia艂em tak膮 sytuacj臋 (serwis uzna艂 to na gwarancji i wymieni艂) i my艣la艂em 偶e to mo偶e by艂o spowodowane przez jaki艣 kurz/ziarenko piasko, dlatego od tego momentu za ka偶dym razem przez zamkni臋ciem obudowy stara艂em si臋 dok艂adnie wyczy艣ci膰 klawiatur臋. A tu bach - znowu od razu kilka "bad pixeli" (tym razem 2, z czego jeden wi臋kszy - poprzednio by艂o ich ok. 6; tak偶e r贸偶nej wielko艣ci). Nie mam poj臋cia jak to si臋 sta艂o, odpowied藕 "偶e samo" brzmi ma艂o wiarygodnie, ale stara艂em si臋 obchodzi膰 z tym sprz臋tem jak z jajkiem. Mam pytanie - czy tak偶e spotkali艣cie si臋 z czym艣 takim i czy po gwarancji jaki艣 serwis mo偶e mi to naprawi膰 (tj. czy podobnie jak do zwyk艂ego MBP da si臋 kupi膰 sam膮 szybk臋 do MCPRetina?). Ewentualnie czy macie jaki艣 pomys艂 jak unikn膮膰 takich miniodprysk贸w w przysz艂o艣ci (mo偶e folia na ekranie?). Pozdrowienia :)

#2 MacieIKS

MacieIKS
  • 88 post贸w
  • Sk膮dPL

Napisano 03 czerwca 2014 - 14:11

Dzisiaj rano zauwa偶y艂em na moim ekranie taki oto dziwne "co艣": [ATTACH=CONFIG]21792[/ATTACH] Pr贸bowa艂em to przeciera膰 zwyk艂膮 nawil偶on膮 szmatk膮 = NIC Mo偶na dostrzec te偶 pewnego rodzaju bia艂膮 kropk臋. Jest to 艣lad typu "wbitej igie艂ki" :shock: Kto艣 mia艂 podobn膮 sytuacj臋 i pomo偶e mi temu zaradzi膰 jako艣?

#3 JerryEvo

JerryEvo
  • 3聽921 post贸w
  • P艂e膰:

Napisano 07 sierpnia 2013 - 13:43

Ja mam identyczny efekt ale 1 pixel bad i da si臋 to wyczu膰. Sprawia wra偶enie jakby bad pixel by艂 efektem mikro explozji bo tak ma艂ej dziurki nie da si臋 od zewn膮trz przy u偶ytkowaniu zrobi膰.

#4 iron.gery

iron.gery
  • 4聽651 post贸w
  • Sk膮dPolska | USA

Napisano 07 sierpnia 2013 - 17:26

Mia艂em podobnie, mikro odprysk kt贸ry wygl膮da艂 jak bad pixel a by艂 to ubytek na szkle. Wymienili ca艂膮 klap臋 w ramach gwarancji. Z tego co wiem rMBP nie ma tej ochronnej szyby tylko jest zlepiona bezpo艣rednio z matryc膮, znaj膮c Apple lepiej wykupi膰 Apple Care.

#5 kamikox

kamikox
  • 346 post贸w
  • P艂e膰:
  • Sk膮dWarszawa

Napisano 07 sierpnia 2013 - 18:16

Mia艂em podobnie, mikro odprysk kt贸ry wygl膮da艂 jak bad pixel a by艂 to ubytek na szkle. Wymienili ca艂膮 klap臋 w ramach gwarancji.

Z tego co wiem rMBP nie ma tej ochronnej szyby tylko jest zlepiona bezpo艣rednio z matryc膮, znaj膮c Apple lepiej wykupi膰 Apple Care.

Tutaj iron.gery ma racje. Lepiej kup Apple Care.

PS.
I oto jak spada jako艣膰 bez Steve Jobs...

#6 Deleted-63c21db09a

Deleted-63c21db09a
  • 4聽139 post贸w
  • P艂e膰:

Napisano 07 sierpnia 2013 - 19:06

Tutaj iron.gery ma racje. Lepiej kup Apple Care.

PS.
I oto jak spada jako艣膰 bez Steve Jobs...

SJ sprawdza艂 osobi艣cie wszystkie matryce pod k膮tem bad pikseli? ;)

#7 kamikox

kamikox
  • 346 post贸w
  • P艂e膰:
  • Sk膮dWarszawa

Napisano 07 sierpnia 2013 - 21:05

SJ sprawdza艂 osobi艣cie wszystkie matryce pod k膮tem bad pikseli? ;)

Nie.. jak widzisz to nie problem matrycy a szyby. dokladnie jej niskiej jakosci.

#8 alecto

alecto
  • 3 post贸w

Napisano 08 sierpnia 2013 - 20:55

Dzi臋ki za odpowiedzi. Obawiam sie troche, 偶e to zostanie zakwalifikowane jako uszkodzenie mechaniczne - no ale zobaczymy.

#9 japawlak

japawlak
  • 68 post贸w
  • Sk膮dten pomys艂

Napisano 01 wrze艣nia 2013 - 10:48

Witam wszystkich forumowicz贸w, Na wst臋pie nadmieni臋, i偶 od 'czas贸w niepami臋tnych' korzysta艂em z komputer贸w Dell (latitude/precison) ze wzgl臋du na jako艣膰 i gwarancj臋 NBD. Kiedy w moje r臋ce trafi艂 MBPr 15 stwierdzi艂em, 偶e czas na przesiadk臋. Ekran by艂 najzwyczajniej w 艣wiecie genialny... Sam system, parametry techniczne nie robi艂y na mnie wra偶enia, natomiast ekran by艂 'now膮 jako艣ci膮'! I tutaj nale偶y po艂o偶y膰 nacisk na s艂owo 'by艂' ... Kilka dni temu na moim MBPr zauwa偶y艂em trzy 艣wiec膮ce pixele! Dwa mniejsze i jeden jakby wi臋kszy. Oczywi艣cie po komputerze za 9000 z艂 (po 3 miesi膮cach u偶ytkowania) takich niespodzianek nie oczekiwa艂em. Nota bene kupi艂em, go w g艂贸wnej mierze ze wzgl臋du na ekran, kt贸ry jak si臋 dowiedzia艂em od Pani na infolinii Cortland mo偶e nie zosta膰 wymieniony, gdy偶 - mog膮 to zakwalifikowa膰 jako uszkodzenie mechaniczne pow艂oki matrycy (wtf?????)! Oczywi艣cie sprawdz膮 to i w ci膮gu 14 dni naprawi膮 lub nie. I teraz moja refleksja drodzy forumowicze (a zarazem dobra rada). Je艣li kupujecie komputer do pracy i nie chcecie/nie mo偶ecie odda膰 go 艂askawej wyroczni serwisowej na 10-14 dni, proponuj臋 nie kupowa膰 produktu Apple! Dla mnie osobi艣cie jest to skandaliczne post臋powanie! Je艣li w przypadku tak ra偶膮cego b艂臋du technicznego (nie jest to pojedynczy przypadek) s艂abej pow艂oki matrycy, serwis jeszcze musi si臋 'zastanowi膰' czy naprawi komputer czy te偶 nie - to 艣wiadczy tylko i wy艂膮cznie o tym jak szanuje swojego klienta! Zapewne, us艂ysz臋 g艂osy - kup sobie Dell'a i nie narzekaj. Na kt贸re odpowiem ju偶 teraz... Tak kupi臋 Dell'a i nigdy nie wr贸c臋 ju偶 do produktu Apple. Dell prawdopodobnie awaryjno艣膰 ma podobn膮 i pope艂nia podobne b艂臋dy jednak poszanowanie klienta i naprawa w 24h m贸wi sama za siebie o tym jak firma podchodzi do ludzi z kt贸rych 偶yje. Apple natomiast traktuje potencjalnego klienta jak 'kretyna' kt贸ry i tak b臋dzie sta艂 w kolejce po 艣wietny, innowacyjny produkt, a kiedy ju偶 wyda swoje ci臋偶ko zarobione pieni膮dze niech si臋 martwi, my za rok zrobimy Event po kt贸rym b臋dzie m贸g艂 naby膰 'zupe艂nie nowy', 'odmieniony' i 'innowacyjny' produkt...

#10 Lion94

Lion94
  • 19 post贸w

Napisano 01 wrze艣nia 2013 - 23:10

Komputery Fujitsu Siemens i Dell si臋 nadaj膮 do pracy - Apple k艂adzie nacisk tylko na kas臋.

#11 efectiva

efectiva
  • 1 post贸w

Napisano 14 listopada 2013 - 17:19

Mam to samo Mam dok艂adnie to samo. W艂a艣nie przed chwil膮 zauwa偶y艂em, 偶e co艣 szkli si臋 na matrycy. Przetar艂em szmatk膮 i nic... Stwierdzi艂em wi臋c ,偶e pewnie Bax Pixel. Przejecha艂em jednak palcem po tym i wyczuwam tam dziurk臋. Og贸lnie masakra... P贸艂 roku walczy艂em z ultrabookiem samsunga - wymieniali mi 3 razy matryc臋, p贸藕niej wymienili na nowy produkt - znowu ta sama wada po 2 miesi膮cach wi臋c za偶膮da艂em od sklepu wymiany na produkt innej firm. Wzi膮艂em wi臋c Appla bo "jest dobry". Okazuje si臋, 偶e matryca wytrzyma艂a kr贸cej ni偶 Samsunga. Czy nikt ju偶 nie robi dobrej jako艣ci produkt贸w? 呕eby laptop za 7 ty艣 mia艂 jakie艣 odpryski szk艂a na matrycy ... przecie偶 to jaka艣 masakra. M贸j Lenowo sprzed 5 lat ma idealn膮 matryc臋 do dzisiaj.

#12 cza_gda

cza_gda
  • 430 post贸w
  • Sk膮dgdansk

Napisano 25 stycznia 2014 - 12:43

Te偶 mieli艣cie mini odprysk !? Ja tak samo! Wymieniaj膮 to?

#13 JerryEvo

JerryEvo
  • 3聽921 post贸w
  • P艂e膰:

Napisano 25 stycznia 2014 - 15:43

Komputery Fujitsu Siemens i Dell si臋 nadaj膮 do pracy - Apple k艂adzie nacisk tylko na kas臋.

Kilku moich znajomych mia艂o FJ. Ja osobi艣cie mia艂em 3 Delle i 4 MacBooki - ewidentnie nie zgadzam si臋 z Twoj膮 opini膮.

Czy nikt ju偶 nie robi dobrej jako艣ci produkt贸w? 呕eby laptop za 7 ty艣 mia艂 jakie艣 odpryski szk艂a na matrycy ... przecie偶 to jaka艣 masakra. M贸j Lenowo sprzed 5 lat ma idealn膮 matryc臋 do dzisiaj.

Z t膮 r贸偶nic膮, 偶e Tw贸j Lenovo mia艂 ponad 4 razy mniej pikseli - wykorzystywa艂 wi臋c technologi臋, kt贸ra by艂a od wielu lat ulepszana i nikt ju偶 nie pami臋ta o jej chorobach wieku m艂odzie艅czego. Retina sta艂a si臋 technologi膮 prze艂omow膮 i nikt wcze艣niej na tak膮 skal臋 nie oferowa艂 ekran贸w o tak du偶ej rozdzielczo艣ci - pewnie z czasem ogarn膮 problemy. Do tej pory pozostaje reklamowanie i gwarancyjna wymiana.

#14 karo911

karo911
  • 118 post贸w

Napisano 31 marca 2014 - 18:20

Witam, u mnie te偶 pojawi艂y si臋 2 odpryski, niestety akurat na 艣rodku ekranu wi臋c nie daj膮 o sobie zapomnie膰.

#15 JerryEvo

JerryEvo
  • 3聽921 post贸w
  • P艂e膰:

Napisano 31 marca 2014 - 18:33

To reklamuj.

#16 Berike

Berike
  • 256 post贸w
  • P艂e膰:
  • Sk膮dWroc艂aw

Napisano 01 kwietnia 2014 - 22:35

bo niestety ale dzisiaj idzie si臋 na ilo艣膰 a nie na jako艣膰. Po odej艣ciu Steva ju偶 Apple nigdy nie b臋dzie takie samo :(

#17 JEDI_V-03965dee98

JEDI_V-03965dee98
  • 2聽630 post贸w
  • P艂e膰:
  • Sk膮dOBERSCHLESIEN

Napisano 04 czerwca 2014 - 09:31

Zasuwaj do serwisu.

#18 kubuchnek

kubuchnek
  • 36 post贸w

Napisano 10 czerwca 2014 - 23:13

Mi si臋 zrobi艂o co艣 podobnego tyle 偶e w 4 miejscach, jedyne co kojarz臋 to 偶e przyjecha艂em z nad morza (nie bra艂em go na pla偶e) i jak wyczy艣ci艂em ekran nie mog艂em doczy艣ci膰 tych 4 kropek :( tak w og贸le mam przed艂u偶on膮 gwarancje na apple care i gdzie tego kompa oddaje si臋 do serwisu ?

#19 iron.gery

iron.gery
  • 4聽651 post贸w
  • Sk膮dPolska | USA

Napisano 11 czerwca 2014 - 15:18

Odkopi臋 temat. Czy kto艣 oddawa艂 do serwisu rMBP 13' z ''odpryskami'' z tym 偶e komputer jest bez gwarancji. Jest szansa aby Apple uzna艂o reklamacje pomimo ko艅ca gwarancji...?

#20 artoorb

artoorb
  • 3 post贸w

Napisano 15 czerwca 2014 - 15:39

Mia艂em podobny problem - w serwisie Cortlanda w Wawie wymieniono ca艂膮 pokryw臋. Naprawa trwa艂a 2 dni robocze. W ramach Apple Care mozesz wys艂a膰 do nich MBP kurierem.

#21 karo911

karo911
  • 118 post贸w

Napisano 26 czerwca 2014 - 16:43

Na gwarancji pewnie nie uznaj膮, szkoda czasu chyba. Je艣li spr贸bujesz to daj zna膰 :)

#22 ckin

ckin
  • 40 post贸w

Napisano 02 sierpnia 2014 - 11:15

Witam, dzi艣 po przetarciu ekranu wyczu艂em takie samo mikrop臋kni臋cie u siebie. MBP Retina mid 2012, zakupiony pod koniec wrze艣nia 2012 w Apple Store on-line. Nadmieni臋, 偶e wcze艣niej mia艂em r贸wnie偶 problem z tzw. "ghostingiem" i na gwarancji w styczniu 2013 wymienili mi ekran na nowy. Wszystko by艂o w porz膮dku a偶 do dzi艣. Na stronie Apple jest napisane: "Konsumenci s膮 uprawnieni do darmowej naprawy albo wymiany, zni偶ki albo zwrotu koszt贸w ze strony sprzedawcy w przypadku towar贸w wadliwych lub niezgodnych z umow膮 sprzeda偶y. Uprawnienia te wygasaj膮 w terminie dw贸ch lat od daty dostawy towar贸w, a konsument jest obowi膮zany powiadomi膰 sprzedawc臋 o wadzie lub niezgodno艣ci z umow膮 w terminie dw贸ch miesi臋cy od jej wykrycia." Cho膰 roczna gwarancja Apple ju偶 mi si臋 sko艅czy艂a - to mniemam, 偶e mam prawo 偶膮da膰 wymiany ekranu na nowy w ramach ukrytej wady towaru? Dostaw臋 mia艂em jako艣 w po艂owie pa藕dziernika 2012, wi臋c 2 lata jeszcze nie min臋艂y. Czy kto艣 ju偶 u偶ywa艂 tej procedury wobec Apple? Wiem, 偶e mocno si臋 k艂贸cili z Komisj膮 Europejsk膮 o to. Pozdrawiam.

#23 Christophe

Christophe
  • 35 post贸w

Napisano 03 sierpnia 2014 - 12:45

Wybra艂em si臋 do Cortlandu z przedmiotowym problemem i serwis wymieni艂 mi matryc臋. Dodam, 偶e posiadam applecare.

#24 ckin

ckin
  • 40 post贸w

Napisano 03 sierpnia 2014 - 22:18

Ja Applecare nie posiadam, ale jak kto艣聽wcze艣niej tutaj zauwa偶y艂 - zakup applecare to pieniadze wyrzucone w b艂oto, bo 2 lata to 艣wi臋te prawo podstawowe, z kt贸rego Apple chcia艂 si臋聽wykr臋ci膰, ale mu nie wysz艂o. Co innego, 偶e maj膮c applecare kupujesz sobie pewno艣膰 i mi艂膮 obs艂ug臋, a nie jest powiedziane (jak to bywa z obs艂ug膮聽klienta w naszym pi臋knym kraju), 偶e zechc膮 mi uzna膰 t膮聽wad臋, bo nie mam ich cudownego pakietu opieki. Co innego, 偶e wada jest ewidentna i szkoda, 偶e ujawni艂a si臋 w ju偶聽raz wymienionym ekranie... C贸偶, zobaczymy, nie mam ochoty na 偶adne k艂贸tnie prawne, mam nadziej臋, 偶e obejdzie si臋聽bez tego, zw艂aszcza, 偶e znalaz艂em o tym mn贸stwo w膮tk贸w w sieci i nie jest to moje widzimisi臋. Dzi臋ki za info.

#25 ajed76

ajed76
  • 249 post贸w
  • Sk膮dSzczecin

Napisano 04 sierpnia 2014 - 05:49

Apple odpowiada za produkt 12 misi臋cy. Tyle trwa gwarancja. I tylko tyle! 2 lata to odpowiedzialno艣膰 SPRZEDAWCY za niezgodno艣膰 towaru z umowy. Apple nie ma nic do tego, chyba 偶e kupowa艂e艣 w Apple Online Store. W przeciwnym razie to Cortland, iSpot, MediaMarkt lub Pan Kaziu z Allegro odpowiadaj膮 za produkt. I to jest podstawowa zaleta Apple Care. Nie musisz z roszczeniami i艣膰 do MM, kt贸ry Ci臋 spu艣ci na drzewo, czy do Pana Kazia, kt贸ry nie b臋dzie mia艂 poj臋cia o co chodzi - tylko bezpo艣rednio do Apple.

U偶ytkownicy przegl膮daj膮cy ten temat: 1

0 u偶ytkownik贸w, 1 go艣ci, 0 anonimowych