Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Ku przestrodze, właśnie wybuchła mi w ręku ładowarka od iPhone 5

• Zamknięty Temat jest zamknięty
42 odpowiedzi w tym temacie

#1 skrystos

skrystos
  • 97 postów

Napisano 04 sierpnia 2013 - 22:10

Właśnie włożyłem ładowarkę do gniazdka, buchnęła ogniem i wywaliła korki w domu. Całe szczęście puściłem ją jak usłyszałem jakieś iskrzenie :/ Ładowarka oryginalna z pudełka z telefonem, miała może miesiąc. Telefon kupiłem w jednym z punktów GSM (nowy nie aktywowany, aktywowałem go ja). Gdzie teraz mam się udać w celu wymiany tejże ładowarki na nową i zgłoszenia prośby o zadość uczynienie za próbę zabójstwa ze strony sprzętu? Dodam, że gniazdko i instalacja w domu są w dobrym stanie, na bieżąco używane i nie sprawiające problemów :/

#2 mrc120

mrc120
  • 186 postów
  • SkądPłock, Poland, Poland

Napisano 04 sierpnia 2013 - 22:12

"Za próbę zabójstwa ze strony sprzętu" :D Wątpie aby dali ci nową ładowarkę.

#3 skrystos

skrystos
  • 97 postów

Napisano 04 sierpnia 2013 - 22:22

To im zrobię kolejny skandal z ich sprzętem

#4 arturcisz

arturcisz
  • 10 155 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 04 sierpnia 2013 - 22:46

Pisz do Apple, dostaniesz zapewne granta za milczenie ;-)

#5 Michał Tyka

Michał Tyka
  • 7 postów
  • SkądBochnia, Poland

Napisano 04 sierpnia 2013 - 22:47

Dzwon do apple Polska Edit Kolega był szybszy :)

#6 Zbig.AppleUser

Zbig.AppleUser
  • 1 327 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 04 sierpnia 2013 - 22:51

Niedobrze... jesteś pewien, że w środku były oryginalne sprzęty? Punkty GSM, to często brudna sprawa, zwłaszcza np. w Europie wschodniej...

#7 diesel2117

diesel2117
  • 1 743 postów
  • SkądKatowice PL

Napisano 04 sierpnia 2013 - 22:56

Jeśli był odfoliowany to możliwe, że używany. Aktywacja jest za każdym razem jak robisz restore, możliwe że wałek ;)

#8 iKrawiec

iKrawiec
  • 1 152 postów
  • Skąd/root

Napisano 04 sierpnia 2013 - 22:57

Właśnie włożyłem ładowarkę do gniazdka, buchnęła ogniem i wywaliła korki w domu. Całe szczęście puściłem ją jak usłyszałem jakieś iskrzenie :/ Ładowarka oryginalna z pudełka z telefonem, miała może miesiąc. Telefon kupiłem w jednym z punktów GSM (nowy nie aktywowany, aktywowałem go ja). Gdzie teraz mam się udać w celu wymiany tejże ładowarki na nową i zgłoszenia prośby o zadość uczynienie za próbę zabójstwa ze strony sprzętu? Dodam, że gniazdko i instalacja w domu są w dobrym stanie, na bieżąco używane i nie sprawiające problemów :/

Pisz do apple, przyjadą do Twojego domu. Ekspertyza będzie trwała miesiąc. Po domu będą chodzili Ci panowie w sterylnych ubraniach zbierający dowody a Twój domu będzie wyglądał jak pokój serialowego dextera podczas uprawiania jego "hobby".
Ps. na przyszłość montuj przy gniazdu kamerę GoPro- w razie "próby zabicia ze strony sprzętu" będziesz miał chociaż dowód w postaci materiału widłełoo.

A tak na serio to idź do komisu i zażądaj nowej ładowarki. Jeśli faktycznie chcesz walczyć z apple o odszkodowanie i nową ładowarkę to czeka Ciebie długa droga jak Froda do mordoru. Nie wiem czy jest sens tracić nerwy...

#9 zakino

zakino

• 10 510 postów

Napisano 04 sierpnia 2013 - 22:59

Tylko nie mów,że ten pkt gsm to plus.

#10 skrystos

skrystos
  • 97 postów

Napisano 04 sierpnia 2013 - 23:04

Telefon był zafoliowany, kupiłem na Allegro i odebrałem w komisie jakimś. W każdym razie wszystko jest nowe i oryginalne (to nie pierwszy mój iphone więc tu głupka ze mnie nie róbcie). Ale jak mało mi nie spalilo ręki to sie z lekka wpienilem :/

#11 ar3kb

ar3kb
  • 4 635 postów
  • SkądSchlesierland - Königshütte/Laurahütte

Napisano 04 sierpnia 2013 - 23:07

Poproszę o zdjęcia na Forum "spalonego" przedmiotu. Tak z ciekawości.

#12 diesel2117

diesel2117
  • 1 743 postów
  • SkądKatowice PL

Napisano 04 sierpnia 2013 - 23:35

To się troszkę pospieszyłem...
Po lewej oryginalny z ipada mini, z prawej z iphone 5. Teraz to już się boję używać oryginalnych, pora przerzucić się tylko na PQI.
[ATTACH=CONFIG]16386[/ATTACH]

- - - Połączono posty - - -

Efekt:
Przerażenie, lekko podtopiony gumolit, omsglony ipad mini oraz dziura w łóżku..

#13 dm76

dm76
  • 2 445 postów

Napisano 04 sierpnia 2013 - 23:51

To komu sie w końcu spalił..?

#14 diesel2117

diesel2117
  • 1 743 postów
  • SkądKatowice PL

Napisano 04 sierpnia 2013 - 23:57

Autorowi tematu, po mojej wypowiedzi i mi..

#15 dominzak

dominzak
  • 474 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 05 sierpnia 2013 - 04:50

A ja myślałem, że to tylko na Chińczyków czyhają te ładowarki... :D A tak na poważnie - ja bym próbował odesłać to na gwarancję do Applowskiego autoryzowanego serwisu, a jeśli tam stwierdzą, że ładowarka to chińska podróba, to dopiero z dowodem w ręku poszedłbym do tego komisu z pretensjami. Chyba że autor wrzuci dokładne zdjęcia feralnej ładowarki, bo to może zmienić postać rzeczy. Chodzi mi tu o wątpliwą kwestię jej oryginalności. Od dziś przestaję kłaść mojego iPhone'a na noc na wzmacniaczu - strach pomyśleć, co by się mogło stać jakby i Denon stanął w płomieniach... :???:

#16 skrystos

skrystos
  • 97 postów

Napisano 05 sierpnia 2013 - 06:45

Na ładowarce nie ma napisane "design in Apple California" więc najpewniej nie jest oryginalna, z tego co się zorientowałem. Telefon odpakowałem przy sprzedawcy, ale nie sądzę by mi ją tak po prostu podmienił jak niepatrzyłem :/ Póki co używać będę ładowarki od Samsunga, po włożeniu kabelka lightning ładuje świetnie i się nie boję, że mnie coś sfajczy.

#17 bogdanh

bogdanh
  • 484 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 05 sierpnia 2013 - 07:27

Hmmm - autor wątku - generalnie to nie wiesz co kupiłeś, skoro było to Allegro. Odbiór był w jakimś komisie (o ile nie pomyliłem postów), czyli nie w punkcie GSM. W takim przypadku możesz jedynie zemścić sie na sprzedawcy (na 100 sposobów), a w przyszłości nie kupować w tej pralni pieniędzy. :) Jedno mogę poradzić i zrób to - napisz skargę do UOKiK, opisz sprawę, dołącz zdjęcia spalonej ładowarki. Oni sa teraz bardzo czuli na takie tematy. Ze swojego doświadczenia mogę zaręczyć, że sprzedawca - o ile jest do namierzenia - będzie miał sporo kłopotów. Sprawa nie jest śmieszna - bo mogło dojść do spalenia mieszkania gdyby zwarcie nastąpiło po kilku minutach, a ty np. "skoczyl" byś na chwilę do sklepu. Ja bym zgłosił sprawę do prokuratury (nie policji) - oni też lubia takie tematy, bo wyjaśnić jest prosto, a chwała jest wielka. :)

#18 skrystos

skrystos
  • 97 postów

Napisano 05 sierpnia 2013 - 07:34

Wiesz, ten sprzedawca cały czas działa i bez problemu do niego pojadę, co do formy zakupów to nie jestem tym w jakikolwiek sposób zniechęcony, nie przyszło mi do głowy, że kupując zafoliowany telefon dostanę inną ładowarkę. Niby nie ma żadnego producenta wypisanego na niej ale nie ma też słīnnego apple'owskiego napisu. Co do ładowarki to po niej nie widać, jedynie śmierdzi spalenizną, zaczęła iskrzyć, świecić, pierdnęła płomykiem z gniazda USB i na tym się pokaz fajerwerków skończył bo wywaliło mi korki całe szczęście. Dobrze, że firanki mam dość wysoko bo mogłoby być nieszczęście :/

#19 schreder

schreder
  • 201 postów
  • SkądOlsztyn

Napisano 05 sierpnia 2013 - 08:12

Diesel, twoja ładowarka była oryginalna, tak?

#20 Zbig.AppleUser

Zbig.AppleUser
  • 1 327 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 05 sierpnia 2013 - 08:16

Im popularniejszy sprzęt, tym wiecej wałków. W necie i punktach typu np. GSM aż "wali" od oszustów. Czasy ciężkie i każdy chce zarobić.

#21 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 05 sierpnia 2013 - 08:34

Ale czym Wy się podniecacie? Że się jakaś elektronika spaliła, nie wiem ile macie wszyscy lat, pierwszy raz w życiu widzieliście spalony sprzęt, że aż taka podnieta i dyskusje na spaloną ładowarką. Przecież wszystko co jest podłączone do prądu może się tak zachować. Nigdy nie widzieliście nadtopionego przedłużacza, spalonego zasilacza od laptopa/stacjonarki? Ba, nawet w dysku twardym umie się wypalić dziura jak się odpowiednio "spali". Czy chodzi o to, że ładowarka miała napis Apple i stąd ta podnieta? Spaliło się to się oddaje na serwis, dadzą nową i żyje się dalej.

#22 qtylovsky

qtylovsky
  • 823 postów
  • Skądwołomin

Napisano 05 sierpnia 2013 - 08:35

Ostatnio miałem klienta w serwisie, który przyszedł ze spaloną ładowarka z ipada. Po krótkich oględzinach stwierdziliśmy że jest to chińska podróbka.W tym momencie klient strasznie sie oburzył i uparcie twierdził że dostał to w zestawie. A ipada kupił u nas w salonie i że jak mu tego nie wymienimy to pozwie nas do sądu i że nas wysmaruje w mediach. Ja na to że jestem tylko serwisantem i ja tylko stwierdzam fakt a wszelkimi roszczeniami będzie zajmował się dział reklamacji. W takim razie przyjmiemy ładowarkę wraz z iPadem na oględziny i na badanie sprawy, co zajmie nam do 14 dni roboczych. Na co klient, ( już spokojnie) że przyjdzie innego dnia bo musi zrobić backeup. Oczywiście już więcej się nie pojawił.... Coś mi się wydaję,ludzie chcą wykorzystać systuacje zwiazaną z rzekomo rażącymi ładowarkami i starają się naciągać autoryzowane serwisy. Ale zapominają że tam raczej nie pracują debile...

#23 Hubert Lary

Hubert Lary
  • 118 postów
  • SkądWrocław

Napisano 05 sierpnia 2013 - 08:59

Jeżeli ładowarka nie była oryginalna to nie masz żadnych roszczeń do Apple. Możesz za oszustwo ścigać sprzedającego, że podawał sprzęt za oryginalny. Weź zanieś ładowarkę do salonu Apple, aby potwierdzili na piśmie czy jest oryginalna czy nie. Następnie, jak jest oryginalna zgłoś reklamację, a jak nie jest to masz silny dowód przeciwko sprzedawcy. Możesz żądać odszkodowania od sprzedawcy: koszty zakupu oryginalnej ładowarki w salonie Apple, koszty leczenia i pokrycie innych szkód. Jak jesteś z Wrocka to możesz się do mnie zgłosić do Kancelarii. Pod warunkiem, że sprzedawca podawał w ofercie, że sprzęt jest oryginalny.

#24 6c1fb0760d

6c1fb0760d
  • 1 663 postów

Napisano 05 sierpnia 2013 - 10:55

co wy macie z tym że "był zafoliowany"? A czego to ma być gwarancja? Zafoliować można wszystko, tak, że nikt się nie pozna i jest to bardzo łatwe. OleYek dobrze pisze - przy sprzęcie elektrycznym/elektronicznym takie wypadki to nic niezwykłego, choć na szczęście nie zdarza się często

#25 diesel2117

diesel2117
  • 1 743 postów
  • SkądKatowice PL

Napisano 05 sierpnia 2013 - 11:07

W moim przypadku wszystko oryginał w 100%, nie używam z reguły zamienników oprócz renomowanych jak pqi czy belkin. Ładowarka sieciowa działa, ucierpiał kabel usb od strony końcówki lightning oraz gniazdo ipada. Właśnie wróciłem z media-markt'u (gdzie został zakupiony ipad oraz kabel), przyjęli na oględziny więc czekamy jak to się zakończy.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych