Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Airport Time Capsule - serwer plików?

• Please log in to reply
10 replies to this topic

#1 Andrzej F.

Andrzej F.
  • 6 posts

Posted 04 August 2013 - 19:43

Cześć, Mam pytanie na które nie mogę znaleźć jednoznacznej odpowiedzi. Mam nadzieję, że ktoś mi tutaj pomoże. Mam MacBook Air 125 GB, Apple TV i korzystam ze strumieniowego przekazywania treści z laptopa na telewizor. Ze względu na ograniczoną pojemność laptopa chciałbym dla wszystkich swoich urządzeń Apple założyć coś w rodzaju serwera plików, z których mogłyby one korzystać po sieci wifi i być udostępniane na telewizorze. W pierwszej kolejności chciałem kupić Tima Capsule - i zastąpić tym mój router wifi i mieć serwer plików. Jak jednak zacząłem czytać na ten temat to wynika z tego, że Time Capsule nie jest serwerem plików a jedynie urządzeniem do archiwizacji. Proszę o jednoznaczne stanowisko w tej mierze bo nie wiem czy zakup tego urządzenia będzie zwieńczeniem moich poszukiwań czy tylko kolejnym etapem. Z forum wyczytałem, że można kupić WD MyBook Live, który spełniałby moje oczekiwania i byłby kompatybilny z MacBook Air, czy są wam znane inne takie urządzenia. Nie zależy mi na 6TB, myślę że 2TB wystarczyłyby w zupełności. Będę wdzięczny za pomoc.

#2 Sim1

Sim1
  • 329 posts

Posted 04 August 2013 - 19:59

TC jest serwerem plików, udostępnia zawartość dysku z wykorzystaniem protokołów afp i smb. Nie wiem tylko czy Apple TV w jakikolwiek sposób potrafi skorzystać z udziałów sieciowych. Gen 2/3 na pewno nie (chyba że z jb i xbmc). TC jako dysk sieciowy dla maca przy połączeniu po kablu daje mi efektywnie transfery w granicach 35MB/s.

#3 Andrzej F.

Andrzej F.
  • 6 posts

Posted 05 August 2013 - 15:24

Dziękuję za informację. Dam znać, jak mi się uda coś skonstruować:)

#4 Andrzej F.

Andrzej F.
  • 6 posts

Posted 06 August 2013 - 08:40

A więc jestem już krok dalej:) Kupiłem Time Machine 2TB i WD MyBook Live 3TB. Nie znam się na komputerach i podłączyłem to w następujący sposób. Mam internet z VECTRY co polega na posiadaniu takiej skrzyneczki do której miałem podłączony router. Chciałem podłączyć pod tą skrzyneczkę Time Machine, ale nie potrafiłem dlatego podłączyłem Time Machine pod router i utworzyła mi się wewnętrzna sieć, pod którą podłączyłem MacBooka Air i inne rzeczy apple. Nie wiem czy to dobrze i czy można inaczej, jeśli tak to proszę o pomoc. Do Time Machine podłączyłem bezpośrednio WD MyBook Live. No i tak - uruchomiłem Time Machine, ale jedynie jako urządzenie do stworzenia tej wewnętrznej sieci i do robienia archiwizacji plików - nie wiedziałem jak zrobić podział na dysk zewnętrzny i część do archiwizacji. Archiwizacja przebiega bardzo ale to bardzo powoli - około 90GB podejrzewam, że będzie to trwało z 2 dni. Przyznam, że nie spodziewałem się że tak długo do będzie trwalo. Co do dysku WD to również próbuję wprowadzać na niego pliki i również bardzo powoli to się odbywa. Obiecujące jednak jest iż jak na razie wydaje się działać funkcja odczytywania na komputerze filmu z tego dysku i jednoczesne wrzucenie go na appleTV. Jeśli ktoś ma pomysły jak to usprawnić to będę wdzięczny za pomoc.

#5 Sim1

Sim1
  • 329 posts

Posted 06 August 2013 - 12:07

Mam internet z VECTRY co polega na posiadaniu takiej skrzyneczki do której miałem podłączony router. Chciałem podłączyć pod tą skrzyneczkę Time Machine, ale nie potrafiłem dlatego podłączyłem Time Machine pod router i utworzyła mi się wewnętrzna sieć, pod którą podłączyłem MacBooka Air i inne rzeczy apple. Nie wiem czy to dobrze i czy można inaczej, jeśli tak to proszę o pomoc.

Wygląda, że podpiąłeś Time Capsule jako access point w sieci, czyli nie jest routerem ale dostarcza wifi. Jeśli internet chodzi to wszystko ok. Jeśli stary router nie przeszkadza sugeruję zostawić TC tylko jako access point.

Do Time Machine podłączyłem bezpośrednio WD MyBook Live.
No i tak - uruchomiłem Time Machine, ale jedynie jako urządzenie do stworzenia tej wewnętrznej sieci i do robienia archiwizacji plików - nie wiedziałem jak zrobić podział na dysk zewnętrzny i część do archiwizacji.
Archiwizacja przebiega bardzo ale to bardzo powoli - około 90GB podejrzewam, że będzie to trwało z 2 dni. Przyznam, że nie spodziewałem się że tak długo do będzie trwalo.

MacBook Air czyli nie masz możliwości podpięcia się do pierwszego backupu po kablu... będzie to musiało potrwać niestety. Następne backupy będą szybko bo to przyrostowy backup czyli tylko backup zmian w stosunku do ostatniego.
Oba dyski zobaczysz w Finderze jak klikniesz na TC (już to zapewne zrobiłeś). Podział dane / archiwum jest automatyczny, nie będę wchodził w szczegóły (zapewne na dysku widzisz jeden plik nazywający się tak jak komputer - to jest archiwum).

Co do dysku WD to również próbuję wprowadzać na niego pliki i również bardzo powoli to się odbywa. Obiecujące jednak jest iż jak na razie wydaje się działać funkcja odczytywania na komputerze filmu z tego dysku i jednoczesne wrzucenie go na appleTV.
Jeśli ktoś ma pomysły jak to usprawnić to będę wdzięczny za pomoc.

Prędkość transferów jest tu dyktowana przez możliwości MBA. Im bliżej Time Capsuły tym większa szansa na maksymalny dostępny transfer (warto umieścić komputer blisko choćby na czas pierwszego backupu).

#6 Andrzej F.

Andrzej F.
  • 6 posts

Posted 09 August 2013 - 07:51

Dziękuję za wyjaśnienie i pomoc.

#7 virgin71

virgin71

• 12562 posts
  • SkądWrocław

Posted 09 August 2013 - 08:50

Wygląda, że podpiąłeś Time Capsule jako access point w sieci, czyli nie jest routerem ale dostarcza wifi. Jeśli internet chodzi to wszystko ok. Jeśli stary router nie przeszkadza sugeruję zostawić TC tylko jako access point.

Rzecz w tym, że Vectra daje modem. Z modemu wpina się kabel w router, a router tworzy nową podsieć. Gwoli ścisłości:)

#8 zasiek

zasiek
  • 3 posts

Posted 08 October 2013 - 15:27

hm, to jest czy nie jest? Mnie powiedziano w ispot, że nie jest?
Potrzebuję poza wykorzystywaniem wbudowanego dysku TC do kopii TM używac go do archiwizacji bieżących plików.
pytanie: czy finder będzie widział dysk TC???

#9 ftpd

ftpd

Nie.

• 24360 posts

Posted 08 October 2013 - 20:31

Yyyyy... co? Może trochę jaśniej?

#10 Sim1

Sim1
  • 329 posts

Posted 08 October 2013 - 20:39

jest

#11 michalm7362

michalm7362
  • 25 posts
  • SkądZąbki, PL

Posted 09 October 2013 - 18:47

czy finder będzie widział dysk TC???

Będzie, tu masz tutorial jak to się robi: Use your Time Capsule as a File Server - YouTube

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users