Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Nie działa internet w iphone 4s

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5 odpowiedzi w tym temacie

#1 Meciek

Meciek
  • 3 postów

Napisano 04 sierpnia 2013 - 07:07

Witam. Mam problem z moim iphonem 4s przywiezionym z UK (kupiony w salonie apple bez simlocka) otóż nie działa mi internet od operatora (tz działa ale wolno, wifi działa wyśmienicie). Strony nie chcą się ładować, aplikacja facebook niby działa bo wyświetla newsy, ale nie jest w stanie załadować zdjęć i innych większych plików. Sprawdzałem wszystkie ustawienia w tym APN. Wcześniej miałem jailbreaka, ale zrobiłem restore i zainstalowałem nowy soft 6.13 bez jailbreaka który nic nie pomoga. Wiem, że to nie wina operatora bo np: jak włącze hotspot dla laptopa to internet bardzo fajnie chodzi tyle tylko, że nie na telefonie. Wcześniej w Anglii nie było żadnego problemu, internet śmigał aż miło. Ktoś ma jakiś pomysł? bo męcze się już tym od miesiąca :/ A i jeszcze jedno pytanko, czy wiadomo coś o jailbreaku na soft 6.1.3 ? Pozdrawiam

#2 lobotommy

lobotommy
  • 554 postów
  • SkądGliwice

Napisano 04 sierpnia 2013 - 08:33

Powinno się stworzyć metodologię przedstawiania problemów, bo naprawdę cholera może strzelić. 1) jaki operator? 2) czy masz i jaki masz plan internetowy? 3) czy kontaktowałeś się z operatorem i przedstawiłeś mu sytuację (to że działa hotspot to nic nie znaczy)? 4) robiłeś speedtest? Ściągnij apkę i pokaż wyniki. 5) czy na jailbreaku używałeś sbsettings? mogłeś wyłączyć 3g, i wtedy nawet po instalacji nowego systemu 3g jest wyłączone wewnątrz OS i przełączniki w settings nie zmieniają niczego. 6) robiłeś restore na czysto czy odtwarzałeś z kopii? 7) czy ustawienia operatora wbijałeś ręcznie czy masz auto? 8) Jeżeli działa wolno to znaczy że.. działa! ale jedziesz pewnie na Edge lub GPRS. Co jest wyświetlane na ekranie głównym przy nazwie operatora? Najprawdopodobniej to operator cię blokuje. Albo pozostałości po JB. P.s. Tytuł wątku wprowadza w błąd, treść co innego, tytuł co innego. Pamiętaj o jasnym formułowaniu myśli i podawaniu pełnych danych. Pozdrawiam

#3 Meciek

Meciek
  • 3 postów

Napisano 04 sierpnia 2013 - 09:29

1. Aktualny operator Play, ale kupiłem też starter T-mobile i jest to samo. Wcześniej w UK miałem O2 2. Taryfę mam play na kartę lubię to czy coś takiego, w każdym razie mam ponad 1,5giga internetu do wykorzystania. 3. Tak kontaktowałem się, bo myślałem ze to wina operatora, ale wsadziłem moją kartę sim do iphona kumpla i net śmiga aż miło więc nie ma sensu reklamować 4. Tak robiłem używając programu speedtest i wywala komunikat "problem z komunikacją sieciową" 5. Tak używałem sbsettings. Teraz po aktualizacji 3g jest włączone i wyświetla się obok paska zasięgu, reszta przełączników jak dane sieci kom, włącz 3g i nawet roaming danych są włączone. 6. Odtwarzałem z kopi zapasowej. 7. Gdy miałem jailbreaka to z cydii sciagnalem program do ustawiania APN, ale teraz gdy te ustawienia są ukryte po prostu podłączyłem iphona do itunes i sam sciagnal nowe ustawienia. 8. 3g czasami E, zalezy od miejsca w ktorym jestem, ale próby były przeprowadzane przy pelnym zasiegu i wlaczonym 3g.

#4 lobotommy

lobotommy
  • 554 postów
  • SkądGliwice

Napisano 04 sierpnia 2013 - 11:26

Dzięki za szczegóły. Mamy winnego - problem tkwi w pozostałościach JB. ad.5 to co wyświetlane jest w ustawieniach nie jest zgodne z tym co jest zapisane w plikach systemowych przez jailbreakowy SBSettings. Może się wyświetlać i 3G, i zasięg, i przełączniki w "Ustawieniach" a jednak jailbreakowy zapis o wyłączonym 3G będzie nadrzędny i będzie blokował. To jedna możliwość. ad.7 Podobnie. Wiele danych po Jailbreaku potrafi przetrwać aktualizację systemu. Większość ustawień od określonych tweaków i aplikacji z cydii nadal tam istnieje w katalogach i nadal wpływa na prawidłowe działanie telefonu. Prawdopodobnie dane APN i inne rzeczy które ściągałeś z Cydii wprowadzają zamieszanie. Rozwiązania: rozwiązanie ama, szybkie 1) Restore na czysty system. Albo pro, czasochłonne 2) poszukanie w systemie iPhone'a danych odpowiedzialnych za ten syf i ich usunięcie - polecam do tego program iFunBox na PC i Maca, działa na nawet jeżeli sprzęt jest bez JB.

#5 Meciek

Meciek
  • 3 postów

Napisano 04 sierpnia 2013 - 13:01

Interesowałoby mnie rozwiązanie nr2 ale skad mam wiedziec czego szukac i co usunąć?

#6 lobotommy

lobotommy
  • 554 postów
  • SkądGliwice

Napisano 04 sierpnia 2013 - 13:45

Dane tego typu są zapisywane w specjalnych plikach plist. Jeżeli byłyby to pliki dodatkowe - to skasowanie jest prostym rozwiązaniem. Ale prawdopodobnie zmiany są poczynione w oryginalnych plikach i trzeba by raczej wyedytować je i odpowiednio poprawić aniżeli kasować jak to zasugerowałem wcześniej. Podejrzewam, że wszystkie te dane znajdziesz na sieci, czyli: Które pliki są zmieniane przez sbsetting, gdzie są przechowywane wpisy o konfiguracji sieci, gdzie są przechowywane wpisy APN, jakie dane zostają zmienione przez te APN z cydii itp. Wybacz, ale tylko tyle mogę pomóc. A, jeszcze jedna myśl. Jeżeli zrobiłbyś teraz JB, zainstalował sbsettings, odpalił wszystkie przełączniki na ON i sprawdził sieć to miałbyś jakiś punkt zaczepienia. Jeżeli nawet po załączeniu w SBSetting nie działałoby, to tylko czysty restore pozostaje. Są fora specjalistyczne, czysto jailbreakowe - warto je przeszukać, tam dopytać o szczegóły. Wiedzy przybędzie, chociaż kosztem czasu. Powodzenia.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych