Wygraj serwer NAS Synology DS213j + 2 dyski WD Red 1TB
Napisano 30 lipca 2013 - 20:32
Napisano 30 lipca 2013 - 20:56
Napisano 30 lipca 2013 - 21:18
Napisano 31 lipca 2013 - 20:40
Napisano 01 sierpnia 2013 - 17:08
Napisano 01 sierpnia 2013 - 17:26
Napisano 08 sierpnia 2013 - 11:21
kilka miesięcy temu miałem nieukrywaną przyjemność testowania serwera DS 112 (całość pożyczona z firmy, w której pracuje, po wcześniejszej zabawie ze sprzętem Qnapa).
Funkcją, na której najbardziej mi zależało było Surveillance Station, czyli dla niewtajemniczonych- „małe” centrum dowodzenia systemu monitoringu kamer IP.
Mógłbym długo opowiadać o tym narzędziu zaimplementowanym w oprogramowanie Synology, generalnie- SUPER!
Jak to zwykle bywa, apetyt rośnie w trakcie jedzenia. Po Surveillance Station padło na iTunes Serwer i własną chmurkę czyli Cloud Station. Zrezygnowałem z XBMC na rzecz Video Station a Picasa usąpiła Photo Station...
Cztery argumenty, które przemawiają za serwerami Synology (dla fana jabłek i nie tylko) to:
1. Multiplatformowość- na serwer można zalogować się nie zależnie od używanej przeglądarki (Chrome / Safari / IE…)
2. Dopracowany do perfekcji interfejs – miło zawiesić oko na pięknej grafice do tego całośc działa szybko i jest b.intuicyjna
3. Dedykowane, bezpłatne aplikacje w AppStore do obsługi serwera
4. Łatwość konfiguracji! Jestem przyzwyczajony do rozwiązań Apple- całość ma być podana ładnie, bez zbędnego klikania, kompilowania, konfigurowania i tak działa sprzęt Synology!
Wielka pochwała należy się również za doskonale działający support techniczny. Reakcja na pytania w ciągu kilkunastu minut- wielki plus!
Napisano 11 sierpnia 2013 - 16:41
Napisano 11 sierpnia 2013 - 22:45
Synology łączy pokolenia
Dlaczego? Zacznę od muzyki. W moim domu towarzyszyła ona od zawsze wszystkim i wszędzie. W każdym pokoju jak nie radio to uruchomiony odtwarzacz. Pomimo iż w rodzinie wszyscy mamy podobne upodobania muzyczne, każdy posiadał swoje własne zbiory, co po pewnym czasie stawało się uciążliwe. Dzięki serwerowi iTunes, jak również dedykowanym aplikacjom DS audio problem zostałby rozwiązany - cała rodzina posiadałaby jedną, wspólną bibliotekę serwowaną wszystkim przez serwer iTunes, a przy wykorzystaniu aplikacji DS audio bez problemu moglibyśmy odtwarzać muzykę na naszym sprzęcie audio.
Filmy. To moja największa pasja, jednak czasem udaje mi się namówić resztę domowników na wspólny seans. Od teraz kiedy zechcielibyśmy wspólnie obejrzeć film, wystarczy zejść piętro niżej i skorzystać z apple TV/airplay czy tez DS video. Koniec z odpinaniem dysku zewnętrznego od jednego komputera i podłączaniem go do telewizora. Albo, co gorsza podpinaniem macbooka do telewizora.
Zdjęcia, to kolejna rodzinna pasja - wszyscy robimy ich dużo i podobnie jak z muzyką, każdy ma u siebie na komputerze własną bibliotekę. Dzięki wykorzystaniu serwera Synology do przechowywania naszych wspólnych zbiorów po pierwsze pozbylibyśmy się dziesiątek gigabajtów duplikatów, po drugie zdjęcia byłyby od razu dostępne dla każdego domownika na dowolnym urządzeniu i, co najważniejsze, moglibyśmy je w łatwy i szybki sposób zbackupować za pomocą TimeBackup.
A dzięki możliwości używania Synology jako archiwum Time Machine, nie musielibyśmy się obawiać o pozostałe pliki, które są równie ważne, czy to ze względów sentymentalnych (zdjęcia, filmy) czy też potrzebne są nam do pracy.
A we wspomnianej pracy każdy z nas mógłby skorzystać z możliwości podłączenia się do naszego domowego Synology za pomocą VPNa i w bezpieczny sposób pracować na domowych plikach spoza domu.
Myślę, że do korzystania z powyższych funkcji udałoby się namówić wszystkich domowników. Niektóre czynności wykonywane byłyby automatycznie (backup plików za pomocą TimeMachine), a inne wystarczyłoby raz skonfigurować (multimedia, vpn) i również działałyby w tle. Myślę, że nawet niedzielni użytkownicy komputerów, jacy również zamieszkują pod moim dachem:) z łatwością poradziliby sobie z obsługą aplikacji do multimediów. A pozostali, mogliby korzystać z bardziej zaawansowanych funkcji.
I w ten oto sposób Synology połączyłby pokolenia za pomocą łatwego dostępu do multimediów i możliwością wykorzystania go do pracy. A przynajmniej tak mi się wydaje, gdyż na razie urządzenia Synology nie posiadam, jednak wydaje mi się, że będzie pierwszym wyborem przy zakupie pierwszego rodzinnego NASa
Napisano 13 sierpnia 2013 - 21:07
Napisano 14 sierpnia 2013 - 21:47
Dodatkowo firma Synology chciałaby wyróżnić poniższe osoby i wręczyć im upominki:
- 30, autor bartoszostrowski
- 41, autor Mirinur
- 52, autor savek
- 57, autor mrq
- 58, autor dzioczek
Wszystkim uczestnikom i autorom wpisów firma Synology serdecznie dziękuje.
Proszę osoby, które wygrały aby skontaktowały się ze mną na PW lub poprzez Facebook Messenger
Będziemy potrzebować Waszych danych do wysyłki nagród (Imię, Nazwisko, adres i telefon dla kuriera)
A poniżej zwycięski wpis
Jest jedna funkcja, o której nie wspomniano nawet na stronie internetowej Synology, a moim zdaniem to ona jest najważniejsza. Otóż..
Synology łączy pokolenia
Dlaczego? Zacznę od muzyki. W moim domu towarzyszyła ona od zawsze wszystkim i wszędzie. W każdym pokoju jak nie radio to uruchomiony odtwarzacz. Pomimo iż w rodzinie wszyscy mamy podobne upodobania muzyczne, każdy posiadał swoje własne zbiory, co po pewnym czasie stawało się uciążliwe. Dzięki serwerowi iTunes, jak również dedykowanym aplikacjom DS audio problem zostałby rozwiązany - cała rodzina posiadałaby jedną, wspólną bibliotekę serwowaną wszystkim przez serwer iTunes, a przy wykorzystaniu aplikacji DS audio bez problemu moglibyśmy odtwarzać muzykę na naszym sprzęcie audio.
Filmy. To moja największa pasja, jednak czasem udaje mi się namówić resztę domowników na wspólny seans. Od teraz kiedy zechcielibyśmy wspólnie obejrzeć film, wystarczy zejść piętro niżej i skorzystać z apple TV/airplay czy tez DS video. Koniec z odpinaniem dysku zewnętrznego od jednego komputera i podłączaniem go do telewizora. Albo, co gorsza podpinaniem macbooka do telewizora.
Zdjęcia, to kolejna rodzinna pasja - wszyscy robimy ich dużo i podobnie jak z muzyką, każdy ma u siebie na komputerze własną bibliotekę. Dzięki wykorzystaniu serwera Synology do przechowywania naszych wspólnych zbiorów po pierwsze pozbylibyśmy się dziesiątek gigabajtów duplikatów, po drugie zdjęcia byłyby od razu dostępne dla każdego domownika na dowolnym urządzeniu i, co najważniejsze, moglibyśmy je w łatwy i szybki sposób zbackupować za pomocą TimeBackup.
A dzięki możliwości używania Synology jako archiwum Time Machine, nie musielibyśmy się obawiać o pozostałe pliki, które są równie ważne, czy to ze względów sentymentalnych (zdjęcia, filmy) czy też potrzebne są nam do pracy.
A we wspomnianej pracy każdy z nas mógłby skorzystać z możliwości podłączenia się do naszego domowego Synology za pomocą VPNa i w bezpieczny sposób pracować na domowych plikach spoza domu.
Myślę, że do korzystania z powyższych funkcji udałoby się namówić wszystkich domowników. Niektóre czynności wykonywane byłyby automatycznie (backup plików za pomocą TimeMachine), a inne wystarczyłoby raz skonfigurować (multimedia, vpn) i również działałyby w tle. Myślę, że nawet niedzielni użytkownicy komputerów, jacy również zamieszkują pod moim dachem:) z łatwością poradziliby sobie z obsługą aplikacji do multimediów. A pozostali, mogliby korzystać z bardziej zaawansowanych funkcji.
I w ten oto sposób Synology połączyłby pokolenia za pomocą łatwego dostępu do multimediów i możliwością wykorzystania go do pracy. A przynajmniej tak mi się wydaje, gdyż na razie urządzenia Synology nie posiadam, jednak wydaje mi się, że będzie pierwszym wyborem przy zakupie pierwszego rodzinnego NASa
Napisano 19 sierpnia 2013 - 13:37
Pozdrawiam i gratuluje konkursu- oby więcej takich inicjatyw!
Napisano 06 września 2013 - 08:51
Napisano 06 września 2013 - 09:04
Haha, nieźleCoś już wiadomo o wysyłkach nagród?
Edit: 9:53 Ugięły mi się nogi, wysłałem post na forum i dostałem SMSa od DPD że jedzie do mnie paczka dziś (nic nie zamawiałem, więc zakładam, że to właśnie Wasza przesyłka… przypadek? nie sądzę, PRISM i te sprawy
Do mnie NAS Synology dotarł we wtorek, teraz czekam na dyski, które zdaje się idą w innej przesyłce
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych