Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Synchronizacja kontaktów po CardDAV z GMailem, a potem z iCloud

• Please log in to reply
5 replies to this topic

#1 plw1961

plw1961
  • 1 posts

Posted 24 July 2013 - 23:59

Witam wszystkich. Przymierzam się do przesiadki na sprzęt Apple, ponieważ teraz pocztę i jej kontakty mam na GMailu, zrobiłem następujący eksperyment. Na "czystym" iPadzie założyłem konto CardDAV, kontakty pojawiły się na iPadzie i synchronizacja działa pięknie w obie strony. Spodziewałem się, że kontakty pojawią się na moim koncie iCloud, ale tak się nie stało. Dlaczego ? Czym różni się nowy kontakt wpisany ręcznie na iPadzie od kontaktu, który pojawił się tam za pomocą CardDAV ? Chciałbym na iPadzie i iPhonie korzystać z poczty GMail, co wiąże się np. z dodawaniem nowych kontaktów. Jak to zrobić ? A może zrezygnować z iCloud i każde urządzenie Apple osobno synchronizować z GMail za pomocą CardDAV ? Bardzo proszę, niech mnie ktoś oświeci, brakuje mi jakiegoś artykułu czy opisu w sieci z prostym objaśnieniem takich problemów. Pozdrawiam, Piotr Lewandowski.

#2 Robe

Robe
  • 1 posts

Posted 26 January 2014 - 19:54

witam, przyłączam się do pytania.

#3 Duke123

Duke123
  • 491 posts

Posted 26 January 2014 - 21:00

Spodziewałem się, że kontakty pojawią się na moim koncie iCloud, ale tak się nie stało. Dlaczego ? Czym różni się nowy kontakt wpisany ręcznie na iPadzie od kontaktu, który pojawił się tam za pomocą CardDAV ? Chciałbym na iPadzie i iPhonie korzystać z poczty GMail, co wiąże się np. z dodawaniem nowych kontaktów. Jak to zrobić ? A może zrezygnować z iCloud i każde urządzenie Apple osobno synchronizować z GMail za pomocą CardDAV ?

Skoro skonfigurowałeś Gmaila to na iUrządzeniu pojawiają się kontakty tam przechowywane. Każda edycja kontaktu powoduje jego aktualizację na serwerach Googla. Aby pojawiły się na iCloud musi je tam przenieść z innego źródła. W Ustawieniach-> Poczta, kontakty, inne wybierasz sobie z którego serwera kontaktów, kalendarza czy poczty chcesz korzystać.

Ja po przesiadce z Androida nie przenosiłem kontaktów i kalendarzy na iClouda. Cały czas przechowuje je na koncie Google dzięki temu ma do nich dostęp przez www po zalogowaniu się do Gmaila oraz w ekosystemie Apple.

#4 sidus

sidus
  • 30 posts
  • SkądLondyn, UK

Posted 27 January 2014 - 09:53

hmmm, dodałem jeden kontakt ostatnio i sprawdzilem dzisiaj czy powijawił mi się na gmailu.. i niestety tak nie było. W jakim czasie robi sie synchronizacja kontaktów, albo czy musze mieć coś zaznaczone by ona sie robila automatycznie?

#5 Duke123

Duke123
  • 491 posts

Posted 27 January 2014 - 10:49

hmmm, dodałem jeden kontakt ostatnio i sprawdzilem dzisiaj czy powijawił mi się na gmailu.. i niestety tak nie było. W jakim czasie robi sie synchronizacja kontaktów, albo czy musze mieć coś zaznaczone by ona sie robila automatycznie?

Prawdopodobnie zapisałeś go na iCloud, a nie na Gmailu. Zwróć uwagę na miejsce w którym zapisujesz kontakt. W Książce telefonicznej klikając na Grupy możesz zdecydować z jakiego źródła kontakty są wyświetlane.

Jeżeli chcesz używać Googla jako jedynego źródła, wyłącz zupełnie kontakty dla Icloud. Ustawienia-> iCloud-> odznacz Kontakty.

W moim przypadku synchronizacja jest niemal natychmiastowa.

#6 sidus

sidus
  • 30 posts
  • SkądLondyn, UK

Posted 27 January 2014 - 12:34

faktycznie działa! dzieki :)

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users