Witam,
Mam tablet wacom graphire 3, ktory dziala mi bezproblemowo od kilku lat. Ale po reinstalacji systemu na iMac'u (tiger - intel) photoshop nie rozpoznaje nacisku piorka (wykrzyknik w opcjach pedzla), mimo ze tablet np. rysuje. Sprawdzalem na innym komputerze (win) i tablet w photoshopie dziala O.K. Dodam ze na tigerze najnowszy sterownik wacoma instaluje sie bezproblemowo (i na odwrot). Probowalem juz roznych sposobow, np. istalacji sterownika z podłączonym tebletem do usb i nie podłączonym. Jednak tak jak wspomnialem wczesniej, photoshop go nie rozpoznaje. Bardzo prosze o pomoc.

wacom - problem
Rozpoczęty przez
step
, 13 paź 2007 16:14
3 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 13 października 2007 - 16:14
Napisano 13 października 2007 - 17:57
Otworz okno Brushes, zaznacz Shape Dynamisc i z menu Control wybierz Pen Pressure. Powinno pomoc.

Napisano 14 października 2007 - 10:18
Tak zawsze ustawiam, bo o to właśnie chodzi. Piórko w Graphire3 daje jedynie możliwośc nacisku. Tyle tylko, ze jesli wszystko jest O.K. to po ustawieniu w taki sposób opcji pędzla photoshop powinien widzieć nacisk piórka, a tak nie jest. A jest dokładnie ta jak na twoim screenie: przy opcji control jest trójkąt z wykrzyknikiem, co oznacza, ze jest jakieś błąd. Tego iMaca mam w pracy, choć tablet działał na nim bezproblemowo przed reinstalacją systemu. I tak jak wspomniałem wcześniej. Sprawdziłem tablet w domu na windzie i tam w Photoshopie jest wszystko O.K. Nacisk piórka działa, a w wyżej pokazanej opcji pędzla nie ma wykrzyknika. Więc co jest nie tak?
Napisano 16 października 2007 - 21:08
O.K. Poradziłem sobie. Kłopot sprawiał sterownik. Na mój graphire 3 pasuje jedna z wersji z 2006 roku.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych