Jak dogrywać materiał do płyty DVD+R?
Napisano 23 lipca 2013 - 15:39
Napisano 23 lipca 2013 - 16:19
2. Każdy nawet darmowy soft do nagrywania ma funkcję "burn multisession disc".
Napisano 23 lipca 2013 - 16:28
1. Systemowo (Narzędzia Dyskowe) - wybierasz obraz do nagrania i przed jego nagraniem zaznaczasz opcję "Leave disc Appendable" > Burn. Szczegóły krok po kroku są podane w pomocy Narzedzi Dyskowych.
2. Każdy nawet darmowy soft do nagrywania ma funkcję "burn multisession disc".
Ja jedynie znalazłem opcję następującą:
Klikam prawą myszką, na materiale który chcę wgrać na płytę DWD+R.
Wybieram opcję: „Nagraj … na płytę”.
I proces nagrywania u mnie się już zaczyna. Zatem nie znalazłem opcji z możliwością ustawień dodatkowych.
PS.
Sory ale w tytule chciałem napisać rodzaj płyty DVD+R.
Napisano 23 lipca 2013 - 17:08
Napisano 23 lipca 2013 - 18:07
2. Rodzaj płyty nie ma znaczenia - obojetnie czy będzie to +/-R, +/-RW, CD/DVD. Także w sofcie do nagrywania należy określić rodzaj płyty przed jej nagraniem.
Napisano 24 lipca 2013 - 08:09
1. Chwila poszukiwań w sieci i .... OS X: How To Burn A Multisession CD (or DVD) | a Tech-Recipes Tutorial
.
Dziękuję Madmax. Artykuł jest super, szkoda tylko że nie po Polsku i dla Mac OS X Leopard ( ja mam Mountain Lion ). Popracuję trochę i może jakoś uda mi się rozwiązać problem.
. Także w sofcie do nagrywania należy określić rodzaj płyty przed jej nagraniem.
Niestety będę musiał też popracować nad zrozumieniem tych określeń.
Dziękuję za pomoc.
Napisano 24 lipca 2013 - 09:13
Napisano 24 lipca 2013 - 09:32
Napisano 24 lipca 2013 - 10:34
Nawet to dla mnie jest za trudne, i szkoda że nie ma tego ukazane na filmie ( YouTube ). Pomijam też opinie innych forumowiczów ( w podanym linku ) jak ta pod spodem:Nieważne że tutorial jest dla Tigera - tu Masz po polsku http://myapple.pl/ma...k-utility_.html . Małym minusem wielosesyjnego nagrywania jest to iż każda sesja nagraniowa pochłania dodatkowo 15 MB, co należy uwzględnić przy obliczaniu miejsca na płycie.
Cześć,
Jestem zbyt durny - nawet w BURN-ie nie udało mi się stworzyć wielosesyjnej płyty DVD... czy mogę prosić o instrukcję (opcja "Leave disc appendable" jest nieaktywna).
Pozdrawiam,
Bartek
Zainstaluj sobie program Burn, on ma możliwość nagrywania wielu sesji na jednej płycie.
Zainstalowałem ten oto program:
Burn (Mac) - Download
Na razie jestem w toku lekcji. Po włożeniu pierwszej płyty już nie mogłem nic do niej dopisać. Przypuszczam że jednorazowe ( jedno-sesyjne ) płyty DVD+R na których już coś nagrałem są do wyrzucenia?
Dziękuję.
Napisano 24 lipca 2013 - 11:07
Zainstalowałem ten oto program:
Burn (Mac) - Download
Na razie jestem w toku lekcji. Po włożeniu pierwszej płyty już nie mogłem nic do niej dopisać. Przypuszczam że jednorazowe ( jedno-sesyjne ) płyty DVD+R na których już coś nagrałem są do wyrzucenia?
Dziękuję.
Kiedy klikniesz Burn, to w kolejnym oknie musisz zaznaczyć Allow more session.
Napisano 24 lipca 2013 - 11:15
P.S. Może ten soft będzie dla Ciebie "czytelniejszy": http://simplyburns.sourceforge.net/
1. Na początku wybierz rodzaj płyty (dane, audio itd.)
2. Przeciągnij stosowne pliki do okna "zawartości płyty".
3. Kliknij "Wypal"
4. Opcja "Główne" (ustawienia dysku) > zaznacz "Nie zamykaj Sesji" > Wypal.
Napisano 24 lipca 2013 - 15:56
Nie wiem czy mam kliknąć na powyższej stronie na wyraz: "Download" ?P.S. Może ten soft będzie dla Ciebie "czytelniejszy": http://simplyburns.sourceforge.net/
Niestety ale ja jedynie mogę poradzić sobie z tematem, widząc elementarny krok po kroku co należy czynić. ( najlepiej wideo jak YouTube ).
Pod spodem na fotce ukazuję pierwszy krok, czyli napis który pojawia się na ekranie po włożeniu płyty DVD:
[ATTACH=CONFIG]16181[/ATTACH] Teraz zastanawiam się którą opcję wybrać?
Napisano 24 lipca 2013 - 19:00
Napisano 24 lipca 2013 - 21:24
Dziękuję Madmax i Macsupport.
Nie wiem czy mam kliknąć na powyższej stronie na wyraz: "Download" ?
Bez jaj, nie przesadzaj. To nie przedszkole specjalnej troski. Rusz głową, a nie absolutnie wszystkiego wymagasz podanego na tacy.
Napisano 25 lipca 2013 - 08:03
Program SimplyBurns, znalazł sie w Docku, ale nie zapisał się w miejscu gdzie mam wszystkie programy. Podejrzewam że z tego względu nie mam możliwości otworzenia płyty w tym programie ? Dotąd zawsze programy instalowały mi się w miejscu przeznaczonym dla ,,programów”. Teraz znajduje się program SimplyBurns w miejscu: pobrane rzeczy. Nie wiem czy mam go po prostu myszką ( kursorem ) przeciągnąć ( wlepić ) do miejsca z programami ?jak ukaże się to okno ponownie wybierz "otwórz w programie (tu nazwa softu do nagrywania)" .
Strona ta wydała mi się wyjątkowo niezrozumiałaBez jaj, nie przesadzaj. To nie przedszkole specjalnej troski. Rusz głową, a nie absolutnie wszystkiego wymagasz podanego na tacy.
http://simplyburns.sourceforge.net/
Myślałem że chodzi o pewny rodzaj łatwiejszej instrukcji a nie o oprogramowanie, dlatego pytaniem tym tylko się upewniłem.
Napisano 25 lipca 2013 - 09:39
Napisano 25 lipca 2013 - 16:47
Napisano 25 lipca 2013 - 21:50
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych