Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPhone 4 wymiana baterii za 50 zł - co o tym myśleć?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13 odpowiedzi w tym temacie

#1 panpatro

panpatro
  • 153 postów

Napisano 23 lipca 2013 - 11:19

Witam, postanowiłem wymienić baterię w moim iPhone4 gdyż w użyciu trzyma max 5 godzin (bez WiFi itp). Zadzwoniłem do serwisu GSM w moim mieście który w sumie jako jedyny zajmuje się iPhonami i doznałem szoku. Koszt wymiany baterii (ponoć oryginalna) to tylko 50 zł! I teraz moje pytanie do was bardziej doświadczonych, czy to nie jest czasami za tanio jak na niby oryginalną baterię?

#2 Paf

Paf
  • 8 094 postów

Napisano 23 lipca 2013 - 11:37

Zobacz sobie ile kosztują na allegro, porównaj i będziesz miał odp. Wymiana baterii w 4 jest banalna.

#3 panpatro

panpatro
  • 153 postów

Napisano 23 lipca 2013 - 11:55

No dobra, to czemu np taki serwis z Warszawy kasuje 140 zł za wymianę baterii w iPhone 4? ;)

#4 Paf

Paf
  • 8 094 postów

Napisano 23 lipca 2013 - 11:57

No dobra, to czemu np taki serwis z Warszawy kasuje 140 zł za wymianę baterii w iPhone 4? ;)

Ręce opadają… Ludzie w dzisiejszych czasach nawet myśleć sami nie potrafią…
A dlaczego w Wawie za naprawę komputera płacisz więcej niż w innym mniejszym mieście ? Dlaczego na allegro kupisz taniej telefon niż w komisie w Wawie ? Pomyśl trochę, to nie jest aż tak trudne.

Co do kosztu wymiany w twoim serwisie odp. jest prosta. Bateria na 100% nie jest oryginalna, zamiennik z allegro albo jakiejś hurtowni za 20zł, a kasują 30 zł za odkręcenie paru śrubek.

#5 panpatro

panpatro
  • 153 postów

Napisano 23 lipca 2013 - 12:02

To czy warto ładować się w taki zamiennik? Bo np za 25 zł kupiłem u nich oryginalnych kabel USB, no chyba że to aż tak dobra podróbka jest ze nie widać, i ponoć oni tylko w oryginalne części się bawią.

#6 Paf

Paf
  • 8 094 postów

Napisano 23 lipca 2013 - 12:07

Bardzo ciekawe że bawią się w oryginalne cześć skoro apple ich nie produkuje. Tzn. kable, ładowarki są owszem ale hardware oryginalny kupisz tylko z demontażu innego iP. Nie wiem niestety jak z baterią, czy apple produkuje. Jak chcesz mieć w 100% oryginał i mieć pewność musisz kupić w sklepach typu iSpot. Czy warto ? To twoje pieniądze. Gdzieś na forum był temat o zamiennikach z większą pojemnością, jak ja bym wymieniał baterię to właśnie na taką.

#7 panpatro

panpatro
  • 153 postów

Napisano 23 lipca 2013 - 12:10

Wiesz, bardziej mi chodzi o to czy nieoryginalna bateria nie uszkodzi iPhona, bo czasami może być tak za zaoszczędzę na baterii a stracę potem telefon bo coś przepali podczas ładowania (miałem takie cyrki w Samsungach).

#8 Paf

Paf
  • 8 094 postów

Napisano 23 lipca 2013 - 12:13

Pobierz z AppStore program BaterryDoctor Free. Ładuj nim telefon przez tydzień, znajomemu pomogło i telefon trzymał lepiej. Jak nie pomoże wtedy myśl o wymianie.

#9 panpatro

panpatro
  • 153 postów

Napisano 23 lipca 2013 - 12:16

Dzięki za radę ;) bo nie wiem jak to jest w iPhone ale padająca bateria po 4/5 godzinach użycia (głównie sms) przy wyłączonym necie, WiFi, lokalizacjach itp to chyba nie jest normalny czas baterii dobrej?

#10 Paf

Paf
  • 8 094 postów

Napisano 23 lipca 2013 - 12:19

Ja Ci powiem tak. U mnie w 4 bateria trzyma około 2 dni przy włączonym non stop WiFi, lokalizacji. W sumie tylko 3g i dane sieciowe mam wyłączone. A używam go dość często. Sms-y,telefon,iPod i Endomondo. Przykładowo ładowałem w niedzielę rano i dziś około 12 miałem jeszcze 30%. Tak więc faktycznie Twój wynik jest dość słaby.

#11 panpatro

panpatro
  • 153 postów

Napisano 23 lipca 2013 - 12:26

To bardzo dobry wynik, pobrałem ten program i zobaczymy. W ostateczności wymiana baterii, bo zamiennik może coś popsuć w telefonie czy nie bardzo? :) I dziękuje Ci za pomoc ;)

#12 Paf

Paf
  • 8 094 postów

Napisano 23 lipca 2013 - 12:31

Wydaje mi się że raczej nie, ale o to to już musisz pytać bardziej zaawansowanych użytkowników forum ;)

#13 panpatro

panpatro
  • 153 postów

Napisano 23 lipca 2013 - 12:33

I tak dziękuje za pomoc, i czekam na opinie bardziej zaawansowanych użytkowników ;)

#14 6c1fb0760d

6c1fb0760d
  • 1 663 postów

Napisano 23 lipca 2013 - 15:18

Co do baterii to nie wiem jak w 4, ale w 3GS baterie miały rożne serie (nr APN) i trzeba było wymieniać na kompatybilne, inaczej tel sie nawet nie odpalal (jak widac nie ma takiej rzeczy ktorej Apple nie potrafiło by niepotrzebnie skomplikować), warto wiec konkretnie sie zorientować czy w nowszych modelach nie ma podobnej sytuacji. A wymiana w 4 jest serio trywialna (sprawdź sam na YouTube), wiec jak cos lepiej samemu to zrobic.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych