Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Brak Recovery Partition. Skąd wziąć system ?

• Zamknięty Temat jest zamknięty
18 odpowiedzi w tym temacie

#1 sereksztum

sereksztum
  • 335 postów

Napisano 19 lipca 2013 - 19:57

Witam, posiadam MBP z późnego 2009 i sytuacja wygląda tak, ze przez pomyłkę wyczyściłem cały dysk. nie ma także partycji recovery. Gdy startuje Maca z Altem do wyboru nie mam niczego, z czego mógłby wystartować. Komputer działa, gdyż system ubuntu bez problemu startuje. Po prostu mam czysty dysk Na moim koncie mam kupiony system 10.8, lecz nie wiem za bardzo skąd go mogę teraz wziąć. Ktoś coś potrafi pomóc? Jak przywrócić tą partycje? W internecie nie mogę znaleźć żadnego ratunkowego DVD czy coś w tym stylu...

#2 montu

montu
  • 310 postów
Napisano 19 lipca 2013 - 20:00

Command+Alt+R

#3 sereksztum

sereksztum
  • 335 postów

Napisano 19 lipca 2013 - 20:04

to rozwiazanie nie dziala, gdyz na maku nie ma nic na dysku. po chwili trzymania wyskakuje, ze nie ma urzadzen z czego moze bootować

#4 montu

montu
  • 310 postów
Napisano 19 lipca 2013 - 20:08

Nie da się bootować? To jak myślisz włożyć CD, pendrive'a z systemem (gdybyś miał)? Możesz jeszcze sklonować HD z innego komputera, ale pewnie tego nie zrobisz, bo nie masz innego komputera...

#5 sereksztum

sereksztum
  • 335 postów

Napisano 19 lipca 2013 - 20:10

no właśnie nie mam płytki. bo skąd? Skoro system kupiony przez Mac App store. Pytanie moje, czy mozna go pobrac z neta w postaci obrazu DVD albo czy istnieje sposób załadowania tej partycji recovery z pendrive.

#6 montu

montu
  • 310 postów
Napisano 19 lipca 2013 - 20:14

Alt+Command+R to instalacja systemu z internetu. Nie wiem, dlaczego nie możesz tego zrobić. Partycji recovery nie da się "załadować z pendrive'a". Pobierasz system, kopiujesz na DVD, instalujesz... w czym problem?

#7 sereksztum

sereksztum
  • 335 postów

Napisano 19 lipca 2013 - 20:17

w tym, że nie działą command+r, bo taki jest poprawny skrót klawiszowy. Nie Command+alt+r ( który też nie działa ) Ta kombinacja powoduje startowanie systemu z partycji ratunkowej, której nie ma, a dalej pobierało z internetu. Teraz dysk jest czysty, więc command+r również nie działa, bo nie ma skąd załadować odpowiednich plików. Tu jest problem, NIE MAM PARTYCJI RATUNKOWEJ. więc nie pobiorę systemu, nie wypalę na DVD, gdyż nie ma też systemu. Dysk jest czysty. nie ma na nim nic.

#8 montu

montu
  • 310 postów
Napisano 19 lipca 2013 - 20:26

No aż musiałem zresetować kompa, żeby się przekonać... że miałem rację. Command+R nie robi nic. Command+Alt+R wywołuje Internet Recovery. Ale mniejsza, może to specyfika poszczególnych komputerów (zaraz to sprawdzę na MBP i Air). Trudno Ci będzie zrobić cokolwiek bez drugiego komputera, na którym mógłbyś wypalic DVD lub zrobić pendrive'a ... Pozostają czary.

#9 sereksztum

sereksztum
  • 335 postów

Napisano 19 lipca 2013 - 20:30

mam komputer z widowsem pod ręką. coś da? No u mnie działało zawsze Command+r :) wypale DVD bez problemu, tylko nie mam skąd wziąć obrazu :)

#10 montu

montu
  • 310 postów
Napisano 19 lipca 2013 - 20:34

Jeśli kupowałeś w App Store możesz przecież pobrać kolejną kopię. Sprawdziłem: w iMac'u cmd+alt+R a na laptopach cmd+R

#11 sereksztum

sereksztum
  • 335 postów

Napisano 19 lipca 2013 - 20:40

mogę, ale moge to zrobić tylko z mac app store, tylko na macu... Nie mam teraz dostepu do mac app store, a jedyny mak jaki mam w domu... to właśnie ten co padł. Więc może posłużyć się torrentem i sciągnąć stamtąd 10.8? Powinno zadziałac, nie?

#12 montu

montu
  • 310 postów
Napisano 19 lipca 2013 - 20:42

Moderator pewnie zaraz zareaguje. Pewnie, że tak. Kupiłeś, jesteś zarejestrowany, ięc w czym problem?

#13 sereksztum

sereksztum
  • 335 postów

Napisano 19 lipca 2013 - 20:50

torrenty wlasnie po to są, że mogę pobrać kopię zapasową, jeżeli posiadam oryginał, a posiadam, więc mogę :) Pobieram - 12 minut do końca. Dam znać czy zadziała!

#14 renqien

renqien

Koniec...

• 20 740 postów

Napisano 19 lipca 2013 - 20:58

Z tego co pamiętam, starsze komputery Apple do poprawnej instalacji z sieci potrzebują uaktualnienia EFI. Jeśli ta operacja nie została przeprowadzona, instalacja może nie być możliwa. Inna sprawa, że instalowanie systemu z torrentów, to trochę lipa i chyba bym nie zaryzykował.

#15 sereksztum

sereksztum
  • 335 postów

Napisano 19 lipca 2013 - 21:00

@up To co proponujesz? Instalacja z sieci szła bezproblemowo jeszcze dzisiaj rano, więc wydaje mi sie, ze wszystko było aktualne.

#16 renqien

renqien

Koniec...

• 20 740 postów

Napisano 19 lipca 2013 - 21:04

W takim razie OS X: informacje o funkcji odzyskiwania systemu OS X powinno zadziałać. Jeśli nie, pożycz od kogoś płytę z 10.6.3, zaktualizuj do 10.6.8 i pobierz ML jak mama Apple przewidziała. Jest na forum tutek, jak pobrać ML z MAS bez ponownego płacenia.

#17 montu

montu
  • 310 postów
Napisano 19 lipca 2013 - 21:18

Wielokrotnie instalowałem na swoich laptopach MBP17 2008 i MBA2011. Działa

- - - Połączono posty - - -

torrenty wlasnie po to są, że mogę pobrać kopię zapasową, jeżeli posiadam oryginał, a posiadam, więc mogę :)

I takie jest moje zdanie, ale na tym forum moderatorzy są bardziej papiescy niż papież. A brak spodziewanej przeze mnie reakcji powyżej jedynie potwierdza tę smutną regułę.

#18 sereksztum

sereksztum
  • 335 postów

Napisano 19 lipca 2013 - 21:28

Ok, sposób był jednak dobry. System pobrany z torrentów ( czysta wersja, jak twierdził dodający - prosto z MAS ) właśnie się instaluje z pendrive, potem tylko przywrocenie systemu z internetu ( dla pewnosci, ze jest czysty ) i wszystko powinno chodzić :) Więc jak widać torrenty jednak czasem się przydają ;) Temat wydaje mi się do zamknięcia, dzięki Panowie za pomoc :)

#19 renqien

renqien

Koniec...

• 20 740 postów

Napisano 19 lipca 2013 - 21:55

Nikt tu nie jest świętszy od papieża. Po prostu instalowanie systemu z torrentów jest moim zdaniem ryzykowne, bo nigdy nie wiadomo, co w takim systemie jest dodane przez jakiegoś "hakiera". Nigdzie nie napisałem, że instalowanie takiej kopii jest nielegalne, jeśli użytkownik ma kupioną licencję w MAS, nie dodawaj teorii spiskowych tam, gdzie ich nie ma. Autor problem rozwiązał, więc chyba nie ma o co kruszyć kopii.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych