Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPhoto uniemożliwia kopiowanie zdjęć do własnych folderów

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5 odpowiedzi w tym temacie

#1 fojewa.135

fojewa.135
  • 39 postów

Napisano 15 lipca 2013 - 14:29

Witam. Korzystam z iPhoto od niedawna i niestety mam problem. Korzystam również ze strumienia zdjęć pomiędzy MBP 2012 i iPhone 4s. Generalnie sam mechanizm strumienia rozumiem, jednak po zaimportowaniu zdjęć przez komputer, pojawiają się one także w bibliotece iPhoto. Ja chciałbym owe zdjęcia przenieść do własnych folderów na dysku i tutaj niestety tworzy się problem. Zaznaczam przykładowo 35 zdjęć, które chcę skopiować do mojego folderu, lecz sam proces nie działa...nie wiedząc dlaczego zacząłem kopiować zdjęcia z tego zbioru po 5 i było ok, aż doszedłem do ostatniej 5-tki i znów nie mogę jej skopiować. Okazuje się, że iPhoto wybrał sobie jedno zdjęcie, którego nie mogę w żaden sposób przekopiować...W czym może leżeć problem? Dosyć to utrudnia pracę na tych zdjęciach. Pozdrawiam ;) ps. Istnieje może opcja by zdjęcia z folderu "zdjęcia" oczywiście w iPhoto przenieść do własnego albumu i tylko tam je mieć?

#2 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 339 postów

Napisano 15 lipca 2013 - 16:43

A czy plik nie jest aktualnie używany przez jakiś proces? Na przykład właśnie przez iPhoto?

#3 fojewa.135

fojewa.135
  • 39 postów

Napisano 15 lipca 2013 - 20:45

Właśnie sęk w tym, że nie..a czy iPhoto może tworzy własne foldery, w których trzyma te zdjęcia? Mam na myśli, że np iTunes pobierając programy i tak przyporządkowuje je do folderu iTunes Media. Wtedy mógłbym kopiować właśnie z tego folderu...Jeszcze 2 pytanka mam. W ogólnym folderze ze zdjęciami mam sporo plików, oczywiście w iPhoto. Czy jest możliwość by oznaczyć etykietami lub jakkolwiek zaznaczyć pliki przyporządkowane do folderów? Lubię mieć zdjęcia posegregowane i dodając je do własnych albumów w iPhoto z czasem się gubię bo nie wiem już co przekopiowałem a co nie...ooo to może inaczej;p jest opcja, aby na stałe przenieść jakiś plik zdjęciowy z ogólnego folderu do utworzonego przeze mnie albumu? Tak by owy plik był wyłącznie w albumie.

#4 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 339 postów

Napisano 16 lipca 2013 - 00:32

Jeśli w ustawieniach -> zaawansowane masz 'kopiuj do katalogu iPhoto', to żadnymi innymi katalogami na dysku się nie musisz martwić, a całe katalogowanie rób już z poziomu samego programu, nie przejmując się, gdzie fizycznie leżą pliki. One sobie będą 'gdzieś' wewnątrz bundle'a "~/Pictures/iPhoto Library.photolibrary", chociaż 'posortowane' tam bardzo nie human-friendly. To jest takie trochę 'mac way' - user martwi się contentem, a nie fizyczną lokalizacją. Mnie to boli, bo lubię się martwić fizyczną lokalizacją i porządkiem w niej, ale na szczęście zdjęć mam może ze 20, więc niespecjalnie się tym przejmuję.

#5 fojewa.135

fojewa.135
  • 39 postów

Napisano 16 lipca 2013 - 08:59

Ok, wielkie dzięki za wyjaśnienie wszystkiego ;) I dosłownie ostatnie pytanie mam. Robiąc na iPhone 4s zdjęcia, automatycznie umieszczane są one także w strumieniu zdjęć. Kilka zdjęć z tamtąd usunąłem, lecz chciałbym je ponownie tam umieścić. W udostępnianiu zdjęcia nie widzę możliwości przekopiowania ich na strumień. Da się to zrobić jakoś?

#6 nightmare

nightmare
  • 10 postów
  • SkądKościan

Napisano 27 listopada 2016 - 17:24

Witam, u mnie z kolei jest taki problem. Próbuje skopiować zdjęcia z programu Zdjęcia do folderu na dysku i cały czas stoi pasek postępu w miejscu o co chodzi?

Załączone pliki

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych