Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

- - - - -

Tani serwer Home Sharing dla Apple TV

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
14 odpowiedzi w tym temacie

#1 Gość_oneghost_*

Gość_oneghost_*

Napisano 08 lipca 2013 - 12:27

Szukam sposobu na utworzenie w domu w tani sposób serwera dla Apple TV. Mam dużo filmów i seriali na Time Capsule. Chciałbym mieć możliwość oglądania ich na Apple TV, bez potrzeby włączania laptopa na którym mam iTunes. Jest dużo jakichś serwerów NAS w których opisie widzę serwer iTunes, ale wydaje mi się, że to nie będzie to samo co Home Sharing, które działa na Apple TV. Możecie mi polecić jakieś w miarę tanie i sprawdzone urządzenie, które będzie działać jako serwer dla Apple TV i które będę mógł podłączyć do Time Capsule (w celu pobierania z niego tych seriali)? Zastanawiałem się nad Raspberry PI, ale z tego co się doczytałem to ono się do tego celu nie nadaje. Ale jeśli się mylę, to poprawcie mnie, bo to chyba było by najlepsze rozwiązanie.

#2 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 08 lipca 2013 - 14:12

Myślę, że chyba mimo wszystko najtańszym i najlepszym rozwiązaniem będzie jednak zakup np. WDTV i na nim oglądanie filmów, a AppleTV zostawić do muzyki i AirPlaya.

#3 Darkfutur

Darkfutur
  • 550 postów

Napisano 08 lipca 2013 - 16:00

kup sobie jakis mediaplaer na androidzie za 150-200zeta i zainstaluj XMBC i masz wszystko.

#4 Gość_oneghost_*

Gość_oneghost_*

Napisano 08 lipca 2013 - 16:20

Wiem zdaję sobie z tego sprawę. Ale tak teoretycznie jakbym był uparty i chciał używać jednak Apple TV, to co byście polecili? :). Chodzi tu też między innymi o to, że mają tego używać też moi rodzice, których niedawno nauczyłem obsługi Apple TV, a oni nie lubią się uczyć nowych technologii i nie chcę im znowu zmieniać. Poza tym jestem uparty i chcę mieć to tak :D

#5 cooper69

cooper69
  • 1 036 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 08 lipca 2013 - 17:35

Mac Mini model z Core 2 Duo 2.26 wzwyż

#6 Gość_oneghost_*

Gość_oneghost_*

Napisano 08 lipca 2013 - 18:38

O tym też myślałem, ale te Mini z core 2 dość drogo chodzą. Jakbym znalazł jakiegoś do 500 zł to ok, ale więcej szkoda mi dawać jak ma być tylko serwerem do ATV. Ale teraz zastanawiam się nad kupieniem jakiegoś używanego Thin Client'a. Znalazłem fajnego HP z windows XP za 180, pewnie go kupię, ale przed tym jeszcze zapytam czy się na pewno nada. Windows XP, 1GHz CPU, 512MB Ramu. Wystarczy taka specyfikacja do uruchomienia iTunes z Home Sharing?
HP ThinClient T5720 512 Ram 8 GB SSD (3381057129) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

#7 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 08 lipca 2013 - 19:21

Wystrzegaj się pseudo SSD w postaci kart CF. One są stworzone do czegoś innego i działają fatalnie. Poszukaj starego mini na c2d.

#8 Gość_oneghost_*

Gość_oneghost_*

Napisano 08 lipca 2013 - 19:50

Właśnie najlepiej by było mini na core2, ale zawsze jak znajduję to są od 700 wzwyż, albo stare G4, czasem jakieś uszkodzone. Może jeszcze poszukam przez parę dni, czy coś się pojawi. Albo może używanego netbook'a. Kurdę szkoda, że linux nie wspiera Home Sharing, kupiłbym raspberry i po kłopocie. A w ogóle to dzięki za wszystkie podpowiedzi, doceniam jak ludzie piszą posty na temat i próbują pomóc, zamiast zaczynać głupie rozważania i mądrości na poboczne tematy, a zauważam to teraz na prawie każdym forum.

#9 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 09 lipca 2013 - 08:30

Najgorsze, że to co chcesz zrobić, da się zrobić bardzo łatwo i są osoby na tym forum, które to wiedzą - ja zatrzymałem się na ATVv.2 z JB i XBMC, bo tak można było odpalić filmy z TimeMachine - ale się nie odezwały.

#10 Gość_oneghost_*

Gość_oneghost_*

Napisano 09 lipca 2013 - 08:38

No ja mam akurat ATV 3, a z tego co wiem nie ma na niego jailbreak'a. Szkoda, że Apple nie wprowadziło tego do iOS na ATV, powinno bez problemu samo współpracować z Time Capsule.

#11 fotosobczak

fotosobczak
  • 37 postów
  • SkądWrześnia, Poland

Napisano 11 lipca 2013 - 08:09

Jak miałem ATV2 to TC podłączałem zwykły dysk z filmami po USB i działało. Obecnie mam ATV3 i nie jest to możliwe niestety :( ATV2 było oczywiście po JB.

#12 raist_pl

raist_pl
  • 61 postów
  • SkądKrk

Napisano 07 sierpnia 2013 - 09:40

Ja z kolei polecam dyski sieciowe (NAS) firmy Synology - sam posiadam model ds211 i sprawuje się rewelacyjnie - zero przycinek czy lagów podczas oglądanie filmów. Dyski Synology na tle konkurencji nie są może najtańsze lecz moim zdaniem warto się nimi zainteresować głównie z uwagi na doskonały software (przejrzystość i prostota konfiguracji) jak i wiele programów dedykowanych pod urządzenia Apple.

#13 Marriu-4088b2fcfa

Marriu-4088b2fcfa
  • 802 postów

Napisano 07 sierpnia 2013 - 19:02

Trochę Twoja prośba przypomina pytanie w rodzaju: jak silnik diesla przerobić na elektryczny.... Można zrobić prościej, niż się wydaje, uważam, ze na Raspbery PI da się odtworzyć te filmy, ale trzeba dodać odpowiedni rodzaj serwera. Ja nie znam pliku ani serwera, do którego RPi by się nie dopiął... Chyba, że się mylę?

#14 GAMA007

GAMA007
  • 1 394 postów

Napisano 07 sierpnia 2013 - 19:32

Witam,

@Marriu,

AFP da rade?

Pozdrawiam

GAMA007

#15 Marriu-4088b2fcfa

Marriu-4088b2fcfa
  • 802 postów