Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Wyrwana śrubka...

• Please log in to reply
9 replies to this topic

#1 The69

The69
  • 5 posts

Posted 07 July 2013 - 01:20

Witam,

mam mały problem, a mianowicie zakupiłem Iphona 4. Wymieniałem w nim taśmę przycisku "HOME" i natrafiłem na "śrubkę" (czy jak to się tam nazywa) Ogólnie powinna być wklejona do płyty głównej, po czym do niej wkręca się inną śrubkę. Dokładniej chodzi o to:

Dołączona grafika

Jest ona wyrwana i nie mam do czego przykręcić taśmy od baterii, dlatego przy jakims uderzeniu iphona czy coś, telefon mi się wyłącza. Jest jakiś sprawdzony sposób, by wkleić to coś?

Z góry dzięki.

#2 diesel2117

diesel2117
  • 1743 posts
  • SkądKatowice PL

Posted 07 July 2013 - 11:04

Nie wkleisz tego, jest to seryjnie wtopione w warstwę mapy płyty głównej. Pozostaje Ci tylko patent na jakieś przymocowanie złącza baterii, ewentualnie coś co będzie ją dociskać

#3 The69

The69
  • 5 posts

Posted 07 July 2013 - 11:13

Myślisz? Mi sie obiło o uszy, że jednak da się to jakoś zrobić. Jakieś lutowanie? Kalfonia czy coś?

#4 AppleMobile.pl

AppleMobile.pl

• 477 posts
  • SkądSzczecin, Wojska Polskiego 50, tel:889277288

Posted 07 July 2013 - 12:14

Raczej bym nie podejrzewał, że problem wyłączania się telefonu po stuknięciu jest spowodowanym brakiem tej śrubki. Szukałbym przyczyny gdzie indziej - jakieś mikropęknięcia laminatu, zimne luty.

#5 indu

indu
  • 972 posts
Posted 07 July 2013 - 12:27

Spróbuj przykleić cienka warstwę pianki ( taką jak jest na taśmach od lcd,digitizera, etc), tak aby klapka trochę docisnęła złącze. Nie testowałem tego patentu ale może pomoże.

#6 The69

The69
  • 5 posts

Posted 07 July 2013 - 18:18

Raczej bym nie podejrzewał, że problem wyłączania się telefonu po stuknięciu jest spowodowanym brakiem tej śrubki. Szukałbym przyczyny gdzie indziej - jakieś mikropęknięcia laminatu, zimne luty.

Na pewno jest spowodowane tym. Ponieważ styk od baterii, który się przyczepia, przy drobnym stuknieciu się odczepia. Wtedy muszę go rozkręcić i na nowo przyczepić. Więc przyczyna jest na 100 % ta.

#7 AppleMobile.pl

AppleMobile.pl

• 477 posts

Posted 07 July 2013 - 20:24

Hmm.. no to najprościej będzie zrobić jak kolega indu napisał, jakaś pianka do klapki by mogła dociskać. Można by spróbować z jakimś klejem termoutwardzalnym ewentualnie, ale to już większa rzeźba i koszty.

#8 macsupport

macsupport

• 8620 posts
  • SkądKraków

Posted 07 July 2013 - 20:48

Klejem termoutwardzalnym powinno się udać albo Pattexem epoksydowym dwuskładnikowym ale to będzie straszna rzeźba. Swoją drogą zastanawiam się jak komuś udało się z płyty wyrwać ten gwint ? Mały obok kamery czasem sam odpada, ale tego obok baterii, jak w tym przypadku jeszcze nie widziałem urwanego. Poza tym bateria nie powinna się sama odpinać od drobnego wstrząsu.

#9 diesel2117

diesel2117
  • 1743 posts
  • SkądKatowice PL

Posted 08 July 2013 - 01:59

Możliwe, że ma uszkodzone luty na stykach złącza baterii. Nie widać gołym okiem ale jednak po lekkim uderzeniu, rozczepia sie i telefon się wyłącza. Robiłem niedawno taką 4-kę, gdzie po lekkim wstrząsie nawet na dokręconym styku baterii wyłączał się, wygrzałem hotair'em, dałem nowe luty i śmiga aż miło. Od tak bateria nie może się odłączyć

#10 AppleMobile.pl

AppleMobile.pl

• 477 posts

Posted 10 July 2013 - 20:26

Tym bardziej, że klapka też w jakiś sposób to wszystko dociska. Ostatnio miałem klienta, któremu odpadło gniazdo od lutów. Wsadził sobie jakiś papierek i tak używał tego telefonu kilka miesięcy. Bez wyłączania czy innych problemów. Ja bym raczej stawiał, że razem z gwintem naruszony został laminat. Lekkie naruszenie rozpina obwód i rozłącza telefon.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users