Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Brak dźwięku

• Please log in to reply
10 replies to this topic

#1 SlaYerek

SlaYerek
  • 5 posts

Posted 06 July 2013 - 16:16

Witam, Pewnie już na widok nazwy tematu pomyśleliście "Ale przecież to było tyle razy..." jednak mój problem jest nietypowy i rozwiązania na niego nie znalazłem pomimo długich poszukiwań i wielu prób. Z góry zaznaczam, że wątek może być dla was śmieszny i zdaję sobie sprawę, że możecie nie udzielić mi pomocy, ale już wszystkie nadzieje porzuciłem oprócz was - tej ostatniej. Okej, przejdźmy do sedna. Mam MacBook'a, jakiego? Sam nie wiem, gdyż dostałem go w prezencie od ciotki. Nie dostałem do niego nawet płyty z systemem, ale to nie ważne. Pewnego pięknego dnia spalił się dysk(było to 2lata temu). Mój brat postanowił zabrać laptopa i oddać go do serwisu, lecz jego błyskotliwy umysł pomyślał : Mac to *** Windows lepszy. Tak wiec zamontował z kumplem dysk i zainstalowali na nim windowsa 7. Jak jeszcze dotrwaliście to gratuluje. A teraz główny problem: Nie mam dźwięku. Sterowniki same się instalują jakie tam Winda zapragnie, dźwięk, gdy włączam laptopa jest(ten na start taki ), ale pozniej zwyczajnie nie ma. Sterowniki raczej są git bo na dźwięku wskazuje poziomy głośności, lecz nie wykrywa raczej głośników wbudowanych ani wejścia audio (które zresztą przestawiło się na cyfrowe, gdy winda zainstalowała sterowniki). Takim sposobem mam laptopa firmy Apple bez systemu tej marki. No i brak na nim jakiegokolwiek dźwięku co strasznie utrudnia użytkowanie. Ciekawostki: - Karta dźwiękowa to SigmaTel Stac9220 A1 - Płyta Główna to Mac-F4208CAA - Sterowniki zainstalowane wskazuje: Urządzenie zgodne ze standardem High Definition Audio - Nie mogę zainstalować sterowników SigmaTel, gdyż wyskakuje błąd "ExitError:=nie wykryto urządzenia-uruchom system ponownie i konfiguracje" Z góry dziękuje i jestem gotowy na wszelkie mocne słowa w moją stronę. Nie zdziwię się nawet, gdy regulamin zabroni wam mi pomagać, lecz zaznaczę, że Windows jest oryginalny... (kumpel brata pracował w komputerowym i odpalił mu dla mnie sztukę).

#2 Deleted-63c21db09a

Deleted-63c21db09a
  • 4139 posts
Posted 06 July 2013 - 16:22

Po numerze seryjnym możesz sobie sprawdzić jakiego masz MB.

#3 SlaYerek

SlaYerek
  • 5 posts

Posted 06 July 2013 - 16:27

Lecz, gdzie znaleźć ten numer seryjny? Skoro dostałem bez żadnych instrukcji, gwarancji etc. Ahh biada mi, biada.

#4 Deleted-63c21db09a

Deleted-63c21db09a
  • 4139 posts
Posted 06 July 2013 - 17:04

Np. na naklejce pod baterią. Wykaż trochę inicjatywy.

#5 SlaYerek

SlaYerek
  • 5 posts

Posted 06 July 2013 - 18:54

Okej, dziękuje za radę i mam. Jest to: W8723M0ZYA2 Czy to pomoże w rozwiązaniu mojego problemu? Z góry znów dziękuje.

#6 NoneZ

NoneZ
  • 249 posts
Posted 09 July 2013 - 15:09

Czyli masz: MacBook (13-inch Mid 2007) Model ID: - MacBook 2,1 MB061LL/A Original OS: - 10.4.9 or 10.4.10 Tiger

#7 macsupport

macsupport

• 8620 posts
  • SkądKraków

Posted 09 July 2013 - 15:18

A masz dźwięk podczas uruchamiania komputera ? Ten gong po wciśnięciu przycisku power ?

#8 dawidnor

dawidnor
  • 984 posts
  • SkądOslo (Asker)

Posted 09 July 2013 - 15:19

Sprawdź ustawienia dźwięku, czy aby na pewno wszystko masz ustawione prawidłowo.

Help:Link

Rozwiązywanie problemów z dźwiękiem w systemie Windows na komputerze z narzędziem Boot Camp

#9 SlaYerek

SlaYerek
  • 5 posts

Posted 12 July 2013 - 13:52

Przepraszam, że dopiero dzisiaj, ale w domu mnie nie było. A więc: 1. Mam dźwięk ten na start. Ten gong, ale dalej już nie mam więc to jest trochę irytujące. 2. Dzięki za podanie danych, to sporo ułatwia jak szukam informacji o laptopie ;) 3. Sprawdzę to, edytuje ten post jak skończę. Edit: Chyba nie zaznajomiłeś się z moim problemem. Windows nie został zainstalowany przez BootCampa, a na czysty dysk więc nie mam OS'u Apple. Co do ustawień mam raczej wszystko w porządku bo niby dźwięk zostaje odtwarzany(widzę to na poziomach głośności), a go nie słyszę.

#10 ftpd

ftpd

Nie.

• 24347 posts

Posted 12 July 2013 - 20:19

To, że nie masz OSX niewiele robi. Drivery bootcampowe jednak weź, jeśli nie masz - to fajna paczka i 'wszystko działa'.

#11 SlaYerek

SlaYerek
  • 5 posts

Posted 14 July 2013 - 19:08

Okej, tak więc ściągam Boot Campa. Zobaczymy co podziałam z nim. EDIT: Okazało się, że ściągnąłem wersję na 64bitowy Windows 7 i nie odpalę, a na 32 bitową wersję chyba nie ma. Przynajmniej tak piszą "experci", no i sam nie znalazłem.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users