Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Jak wyłączyć akcelerację myszy w Maku?

• Please log in to reply
25 replies to this topic

#1 asd

asd
  • 10 posts

Posted 11 October 2007 - 17:02

Witam. Jak wyłączyć tą akcelerację myszy w Maku?

Z góry dzięki za pomoc.

---- Dodano 12-10-2007 o godzinie 16:05 ----
Jest to możliwe?

#2 Grooby

Grooby
  • 913 posts
  • SkądWarszawa

Posted 12 October 2007 - 15:25

Niestety nie jest to mozliwe, proponuje uzyc SteerMouse (niestety platny), ktory z tym problemem czesciowo sobie radzi :) (niestety mi nigdy nie udalo sie doprowadzic do normalnego zachowania kursora myszki) :) G.

#3 asd

asd
  • 10 posts

Posted 12 October 2007 - 16:03

Dzięki za odpowiedź. Przyznam że rozśmiesza mnie to, że taki system nie pozwala na wyłączenie tak podstawowej, a zarazem bardzo denerwującej funkcji.

#4 hitman75

hitman75
  • 372 posts

Posted 12 October 2007 - 16:22

Nie rozumiem. Co jest zlego w zachowaniu myszki w os x? Ta akceleracja cos zmienia?

#5 asd

asd
  • 10 posts

Posted 12 October 2007 - 16:26

Tak. W domu używam Windzy i myszy z wyłączoną akceleracją, i od razu jak się dosiadłem do Maka w szkole to zauważyłem różnicę. Może nie każdemu to przeszkadza, ale ja po prostu się męczę siedzeniem przy tym sprzęcie.

---- Dodano 12-10-2007 o godzinie 18:02 ----
Jeżeli chodzi o samą akcelerację - jeżeli jest ona wYłączona, to gdy ruszę myszką 5 cm szybko i wolno, to wskaźnik na monitorze przesunie się o tyle samo. Natomiast jak jest ona włączona, to wskaźnik przebędzie większą drogę, gdy mysz będzie poruszana szybciej. Przez to mysz traci na precyzji.

#6 hitman75

hitman75
  • 372 posts

Posted 12 October 2007 - 17:10

hmmm wlasnie robilem sobie probe taka na oko i nie zauwazylem tej akceleracji(ze wskaznik przesuwa sie dalej niz przesune myszka). Moze dlatego, ze mam myszke laserowa, a nie optyczna(roznica jest naprawde duza).

#7 asd

asd
  • 10 posts

Posted 12 October 2007 - 17:18

Różnica jest naprawdę duża, ale na minus dla lasera. Dlaczego? Myszy te mają problem z współpracą z wieloma podkładkami, są mniej dokładne i mają bardziej wyraźny efekt akceleracji wstecznej (gubienie się kursora przy szybkich ruchach, nie mylić z akceleracją programową). To, czy mysz jest optyczna, czy laserowa, to nie wpływa na akcelerację software'ową - wszystko zależy od ustawień na komputerze. Chcesz zrobić dokładniejszą próbę? Dojedź myszką np. do klawiatury (tak, aby ją dotykała) i ustaw wskaźnik na monitorze na lewym skraju. Rusz myszą szybko, a następnie wróć nią do poprzedniego miejsca powoli (dojedź z powrotem do klawiatury). Jeżeli wskaźnik stanie wcześniej, niż na skraju ekranu, to masz włączoną akcelerację. Wracając do tematu - jest jeszcze jedna opcja - można spróbować zainstalować sterowniki Razera do myszy Solution Pro v1.6 i w nich wyłączyć akcelerację, z tym że boję się, że coś może nawalić.

#8 hitman75

hitman75
  • 372 posts

Posted 12 October 2007 - 17:22

Faktycznie, nie zwrocilem na uwagi. A co do myszki laserowej, to moja przyzwoicie dziala nawet na szybie, wiec z podkladkami chyba nie powinno byc problemu.

#9 asd

asd
  • 10 posts

Posted 12 October 2007 - 17:25

A co do myszki laserowej, to moja przyzwoicie dziala nawet na szybie, wiec z podkladkami chyba nie powinno byc problemu.

Jesteś pewien, że to mysz laserowa? Swoją drogą, różnica jest na pewno, interesuję się myszkami i podkładkami dla graczy i trochę się o tym naczytałem (opinie użytkowników + testy).

#10 hitman75

hitman75
  • 372 posts

Posted 12 October 2007 - 17:46

tzn na pudelku bylo jakies porownanie "laser" i "glaser" no i ja mam ten glaser(wg tego pudelka). Czy to cos zmienia to nie wiem.

http://db.tidbits.com/article/8893 tutaj na dole artykulu sa aplikacje, ktore chyba eliminuja ten problem(nie jestem pewien czy dobrze sie doczytalem). Niestety platne, ale moze i na to sie znajdzie sposob ;P(oczywiscie ja do niczego nie namawiam)

#11 asd

asd
  • 10 posts

Posted 12 October 2007 - 18:15

Niestety, Maki są w szkole, więc nie za bardzo możemy używać tam pirackiego oprogramowania. Mimo wszystko dzięki za chęci.

#12 mariannSS

mariannSS
  • 547 posts
  • SkądGdynia

Posted 12 October 2007 - 19:08

ja u siebie w macbooku poruszajac szybko misza o 3cm przejade caly ekran, a pomalu o te same 5cm przejedzie mi jakies 1/3 ekranu... Więc o co tutaj chodzi w tym temacie?

#13 asd

asd
  • 10 posts

Posted 12 October 2007 - 19:13

Dokładnie. Jak już pisałem - Ty możesz to wyśmiać, jednak mi to bardzo przeszkadza.

#14 grzegor

grzegor
  • 1125 posts
  • SkądKRK

Posted 12 October 2007 - 19:56

Rozumiem Cię, bo jeszcze jakieś 11-12 lat temu żeby ustawić w linuxie akcelerację myszki dobrze działającą to była masakra. Więc chwilę używałem bez i stwierdzam że strasznie ciężko. Ty jesteś przyzwyczajony do odwrotnej sytuacji - ale pewnie tak samo cięzko Ci się pracuje z jak mi bez. Kwestia przyzwyczajenia.

#15 asd

asd
  • 10 posts

Posted 12 October 2007 - 20:30

Oj nie wiem czy się przyzwyczaję :) Ale jak widać, tylko to mi pozostało. Jest jeszcze nadzieja, że będziemy mieli lekcje na PC'tach, ale od kiedy w szkole są Maki to jest to rzadkość (niestety, przynajmniej dla mnie).

#16 Gregory

Gregory

• 2734 posts
  • Skądᴧ̊

Posted 12 October 2007 - 20:57

Ja proponuję wpisać w Terminalu...

defaults write .GlobalPreferences com.apple.mouse.scaling -1

...po czym wylogować się i zalogować ponownie. Co prawda dla mnie ten brak akceleracji jest
okropny, ale to chyba zależy od przyzwyczajeń.

#17 hitman75

hitman75
  • 372 posts

Posted 12 October 2007 - 20:58

mysle, ze "gra nie jest warta swieczki" jesli siedzisz na maku(jak przypuszczam) 2-3h w tygodniu.
pozdrawiam :)

---- Dodano 12-10-2007 o godzinie 22:00 ----
Gregory: a jesli to wylacze, to jak potem to wlaczyc? Bo chcialbym jednak sprobowac jak to jest bez akceleracji.

Mysle, ze jesli kompy sa w szkole, to pewnie zabawa w terminalu nie bedzie dostepna.

#18 MacGyver

MacGyver
  • 1263 posts

Posted 12 October 2007 - 21:01

Ja proponuję wpisać w Terminalu...

defaults write .GlobalPreferences com.apple.mouse.scaling -1

...po czym wylogować się i zalogować ponownie. Co prawda dla mnie ten brak akceleracji jest
okropny, ale to chyba zależy od przyzwyczajeń.

A dla przywrócenia akceleracji wystarczy zamiast -1 wpisać 0?

#19 asd

asd
  • 10 posts

Posted 12 October 2007 - 21:10

A jak się ewentualnie dostać do tego terminalu? Maki są z EFS'u, więc nie wiem, czy to będzie możliwe.

#20 Gregory

Gregory

• 2734 posts
  • Skądᴧ̊

Posted 12 October 2007 - 21:12

a jesli to wylacze, to jak potem to wlaczyc? Bo chcialbym jednak sprobowac jak to jest bez akceleracji

Załatwić sprawę powinno defaults delete .GlobalPreferences com.apple.mouse.scaling

#21 hitman75

hitman75
  • 372 posts

Posted 12 October 2007 - 21:13

finder-->aplikacje-->narzedzia-->terminal finder-->applications-->uttilities-->terminal

#22 Gregory

Gregory

• 2734 posts
  • Skądᴧ̊

Posted 12 October 2007 - 21:40

Można też użyć programiku MouseFix - http://www.knockknoc...Fix_v1.2.tar.gz
Wywołuje się go również z Terminala, podając jako parametr stopień akceleracji. Zero oznacza
zero akceleracji.

Czyli: pobieramy sobie ten program, rozpakowujemy archiwum, otwieramy okno Terminala (jest w katalogu
/Programy/Narzędzia/), wrzucamy do okna Terminala ikonę ,,mousefix'', dopisujemy zero i wciskamy Enter.

#23 asd

asd
  • 10 posts

Posted 12 October 2007 - 21:55

Dziękuję za pomoc. Najpierw spróbuję wykorzystać pierwszy sposób - sprawia wrażenie bezpieczniejszego.

#24 mateuszkukla

mateuszkukla
  • 1 posts

Posted 29 March 2009 - 11:32

Gregory, dzięki, to działa i wreszcie mogę komfortowo korzystać z maka :)

#25 zbenio

zbenio
  • 63 posts
  • SkądŁódź

Posted 30 March 2009 - 17:47

dla mnie również akceleracja była bardzo denerwująca po przesiadce z PC, teraz po kilku wykonanych projektach już na maku przyzwyczaiłem się a nawet zaczyna mi się to podobać ;)

2 user(s) are reading this topic

0 members, 2 guests, 0 anonymous users