Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Nawigacja a zestaw głośnomówiący

• Please log in to reply
7 replies to this topic

#1 fotosobczak

fotosobczak
  • 37 posts
  • SkądWrześnia, Poland

Posted 03 July 2013 - 20:15

Witam Na co dzień korzystam z nawigacji firmy Mireo - Don't Panic. Komunikaty głosowe "wydobywają się" bezpośrednio z telefonu. Pewnego razu nie mogłem znaleźć w tej nawigacji konkretnego adresu i postanowiłem skorzystać z pomocy aplikacji Google Maps. Jakież było moje zdziwienie, gdy okazało się, że komunikaty głosowe nawigacji usłyszałem w głośnikach samochodowych (działa z zestawem głośnomówiącym podłączonym za pomocą BT). Od czego to zależy, że jedna aplikacja działa z zestawem a inna nie ? Są gdzieś jakieś ustawienia ?

#2 jarooo

jarooo
  • 349 posts
  • SkądTarnów

Posted 04 July 2013 - 11:46

Nie powinno tak być. Coś miałeś nie tak z połączeniem bluetooth. Po podłączeniu iPhone'a do głośników za pośrednictwem bluetootha wszystkie dźwięki z telefonu mają być odtwarzane przez głośniki samochodowe. Ja tak mam zarówno w przypadku bluetootha, jak i po podłączeniu telefonu do wejścia iPod (Kia Soul). Mogę sobie grę włączyć, czy też jakąkolwiek inną aplikację i całe audio jest przekazywane na głośniki samochodowe, a jeśli ktoś dzwoni to działa jak zestaw głośnomówiący.

#3 fotosobczak

fotosobczak
  • 37 posts
  • SkądWrześnia, Poland

Posted 04 July 2013 - 17:34

Hmm. Będę jeszcze testował, gdyż po podłączeniu przez BT do zestawu (sam telefon działa przez głośniki) ale komunikaty z navi już nie. Tyle, że dotyczy to aplikacji Don't Panic.

#4 jarooo

jarooo
  • 349 posts
  • SkądTarnów

Posted 05 July 2013 - 13:18

A wypróbuj jakąś inną darmową, będziesz miał porównanie. Np Waze.

#5 jachraniak

jachraniak
  • 168 posts
  • SkądWarszawa

Posted 06 July 2013 - 06:34

Nie powinno tak być.

Jak nie?...

Też się kiedyś zdziwiłem. Korzystam z iphona w samochodzie i jest on połączony z systemem audio przez cały czas na dwa sposoby; BT i dock.
W związku z tym jak słucham czegoś z biblioteki to komunikaty nawigacyjne mam podawane z głośników, a muzyka w tym czasie jest wyciszona. Dźwięk idzie kablem.
Natomiast jeśli źródłem w audio nie jest iphone, tylko np radio, to komunikatów nie mam... Ale nie do końca, bo są takie nawigacje (a testowałem kilka) które wówczas łączą się z audio via BT cos jakby byo połączenie przychodzące. Po komunikacie nawigacyjnym wraca radio.

Rozwiązanie zależy od developera.

#6 Dziadek

Dziadek
  • 185 posts

Posted 06 July 2013 - 07:47

Używam Mireo i działa bez problemu z systemem BT. Komunikaty troszkę głośniejsze mogłyby być ale jest ok.

#7 fotosobczak

fotosobczak
  • 37 posts
  • SkądWrześnia, Poland

Posted 06 July 2013 - 12:47

A musiałeś coś ekstra ustawiać w tel lub samochodzie ?

#8 Michu

Michu
  • 2614 posts
  • SkądSzczecin

Posted 06 July 2013 - 13:58

Może da się ustawić wyjście dźwięku przez przycisk airplay?
Dołączona grafika

Uploaded with ImageShack.us

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users