Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iMac 27'' 2012 / 2013 nie wykrywa dysku Fusion Drive 3TB, brak możliwości instalacji OS X.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
11 odpowiedzi w tym temacie

#1 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 02 lipca 2013 - 23:12

Stało się, dopadł mnie pech. Ok godziny 23 chce włączyć iMac'a i niespodzianka. Komputer nie uruchomił się jedynie pojawiło się jabłuszko i pasek postępu który doszedł do 1/5 i komputer się wyłączył. Próbę ponowiłem kilkukrotnie, zawsze to samo. Podłączyłem pendrive z OS X, oczywiście komputer go nie odczytał. Może dlatego że jest w standardzie USB 2.0. Więc podłączyłem zewnętrzny dysk z Time Machine, uruchomiłem narzędzia dyskowe wyzerowałem dysk startowy aby odtworzyć z Time Machine a tu niespodzianka - operacja się nie udała. Dysk wyświetla się w narzędziach dyskowych i jest podzielony na 2 partycje, jedna ponad 2TB druga ponad 800GB. Próby odtworzenia systemu z TM kończą się niepowodzeniem, dysk stał się niewykrywalny. Jakby znikł Model iMac'a jak w stopce. Macie jakieś pomysły czy już tylko serwis...:(

#2 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 03 lipca 2013 - 00:37

Wykonałem wszystkie resety, nic nie pomogło. Jak pisałem dysk podzielony jest na 2 partycje 2.2TB oraz 0,8TB. Nie można dodać bądź usunąć żadnej. Podsumowując system widzi dysk ale nic nie da się z nim zrobić. Podejrzewam że awaria Fusion Drive...:(

#3 daku3

daku3
  • 125 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 03 lipca 2013 - 20:59

Stwórz pendriva na innym Macu z Win 7. Uruchom instalacje Win 7, w momencie wyboru dysku/partycji pousuwaj wszystkie. Odpal Maca z pendriva z Mac OS X. Powinieneś mieć dwa dyski na czerwono, napraw poczynając od większego:-)

#4 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 03 lipca 2013 - 21:44

@daku3

Dzięki za podpowiedź, ale nie wiem czy pomoże.

Przed chwilą zrobiłem Apple Hardware Test i znalazł błąd:

4MEM/9/40000000: 0x8079fb90

- - - Połączono posty - - -

A czy nie dałoby się wymazać dysku poprzez terminal, może by pomogło.

Nie wiem dlaczego są 2 partycje...?

#5 citanek

citanek
  • 582 postów
  • SkądBełchatów, PL

Napisano 03 lipca 2013 - 22:39

Błąd wskazywałby na jakieś problemy z RAMem chyba. Dokładałeś coś niedawno?

#6 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 03 lipca 2013 - 22:58

Błąd wskazywałby na jakieś problemy z RAMem chyba. Dokładałeś coś niedawno?

Fabryczne Apple, zamówiony w takiej konfiguracji 16GB.

Jutro dzwonię jeszcze raz do Apple i wysyłam do serwisu.

Klapa komletna, tyle szczęścia że nie zdążyłm sprzedać MBP.

#7 KrisP

KrisP
  • 802 postów

Napisano 03 lipca 2013 - 23:05

Skoro AHT pokazał coś związanego z RAMem to uruchom iMaka z jedną kością (po kolei z każdą). Może któraś z nich sprawia problem. Pendrive USB 2.0 powinien bez problemu się odpalić z OSX wgranym. Czy na MBP uruchamia się ten USB ? Może nie ma na nim minimalnego OSX z jakim pojawił się ten iMac?

Odpal OS X Recovery Disk Assistant v1.0 na MBP, stwórz USB odpowiedniego i sprawdź na iMaku.

#8 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 03 lipca 2013 - 23:11

Problemem jest że podczas wymazywania dysku wyskoczył błąd i dysk nagle przestał być widoczny przez system. Jest widoczny ale wszystkie opcje jak dodanie partycji są podświetlone na szaro. Próba odtworzenia z TM jest niemożliwa ponieważ system nie wykrywa dysku na którym mógłby zainstalować system. Pendrive działa na MBP Late 2011.

#9 KrisP

KrisP
  • 802 postów

Napisano 03 lipca 2013 - 23:13

Nie masz może adaptera na FW do iMaka i kabla FW żeby połączyć iMaka z MBP? Wtedy wprowadziłbyś iMaka w Target Disk Mode i spróbował formatu przez MBP. Sprawdź jeszcze tego Recovery Disk Assistant może.

#10 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 04 lipca 2013 - 00:18

Niestety nie posiadam.

Przekładałem RAM nic nie pomogło.

Spróbuje z Twoim pomysłem, może coś zadziała.

Dziwne jest to że ten dysk jest niedostępny.

PS. Na drugim pendrive działa ale nadal nie da się zainstalować na nowo OS X ponieważ nie wykrywa dysku.

Przed chwilą próbowałem uruchomić komputer, ekran czarny tylko ''buczy''.

Kilkukrotna próba i to samo. Po naciśnięciu Power czarny ekran oraz głośne ''buczenie''.

#11 arvika

arvika
  • 1 501 postów

Napisano 04 lipca 2013 - 22:02

Płyta GA-M61PME-S2P i dysk 3TB + XP • Forum ELVIKOM

#12 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 04 lipca 2013 - 22:07

Komputer oddałem dziś na gwarancję, Cortland Poznań. Myślałem że problem dysku jakoś sam (z Wami) załatwię ale ten czarny ekran i ''buczenie'' skutecznie mnie odstraszyły. Tyle szczęścia że jest na gwarancji.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych