Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

MacBook Air 13 czy 11 do pracy na kolanach

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
33 odpowiedzi w tym temacie

#26 misiekkb

misiekkb
  • 359 postów

Napisano 01 lipca 2013 - 23:47

Tak jak wszycy mówią bierz pamięć, bo z dyskiem już było powiedziane zewnetrzne dyski lub na serwerach

#27 porter_1983

porter_1983
  • 364 postów
  • SkądSosnowiec

Napisano 02 lipca 2013 - 09:10

;-) wszystko zależy co będziesz odpalać i ile aplikacji ma działać równorzędnie ;-)) jak jakieś zasobożerne programy to jak najbardziej :P RAM się przyda, ja osobiście posiadam tylko 4GB i z reguły połowa ramu jest wolna. W hackintosh miałem 8GB i jak dla mnie aż mnie kuło w oko jak widziałem ile tego ramu "leży odłogiem :P" wszystko zależy do czego się komputera używa ;-) u mnie głównie konsumpcja"safari,@,movies,iphoto,imovies" z przerwami na poprawę jakiegoś zdjęcia ew filmiku.

#28 kast6

kast6
  • 31 postów

Napisano 02 lipca 2013 - 09:23

No u mnie raczej podobnie będzie z tym użyciem. iMovie, GarageBand, do ściągania plików JDownloader. Poza tym nic mocniejszego do głowy mi nie przychodzi, oprócz tego, że kilka aplikacji równorzędne będzie działać. :/

#29 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 02 lipca 2013 - 09:23

Testowałem i zostałem przy 11,6' z 2011. Gabaryty są dla mnie ważniejsze. To tylko komputer do kodowania. Rozdzielczość nie gra tutaj dużej roli. W porównaniu do 13 wcale nie jest taki mały. iPad poszedł w kompletną odstawkę - dziecko sobie ogląda na nim bajki w samochodzie, nic ponad to. Iro, nie chodzi o to, czy uważasz Windę za lepszy system. Po prostu zaczynasz się z tym obnosić, jak pedały z pedałowaniem. Nie ma to sensu. Pracuj sobie spokojnie na Win8. Każdy niech sobie używa, co woli używać.

#30 pearl_jamik

pearl_jamik
  • 13 postów

Napisano 02 lipca 2013 - 14:44

posiadam 11" i pro 13" na kanapę i do neta 11" + mobilność a jak wydaje mi się coś zbyt małe w przeglądarce to cmd + i już jest jak trzeba :-)) typowo nadaje sie do ogladania tv w tle :P

Posted Image

Czy moglbys odpalic XCode i pokazac, jak to wyglada na 11 calowym ekranie ?
dzieki [sory za znaki ale nie mam klawiatury pl]

#31 elita

elita

• 3 034 postów
  • SkądKalisz, PL

Napisano 02 lipca 2013 - 21:31

Testowałem i zostałem przy 11,6' z 2011. Gabaryty są dla mnie ważniejsze. To tylko komputer do kodowania. Rozdzielczość nie gra tutaj dużej roli.
W porównaniu do 13 wcale nie jest taki mały. iPad poszedł w kompletną odstawkę - dziecko sobie ogląda na nim bajki w samochodzie, nic ponad to.

Rozdzielczość przy kodowaniu ma ogromną rolę jak dla mnie - szczególnie pionowa. A w air 13" masz 900 zamiast 768 to jest około 10 wierszy kodu na raz więcej - czyli o tyle mniej przewijania podczas pisania czy analizy. Nie mówiąc już o np konieczności ogarnięcia dużej pętli w 1 widoku na raz. No i masz rację 11 wcale nie jest tak malutki. Całe 2 minuty się zastanawiałem czy brać 11 czy 13 ;)
Przy czym u mnie wybór był jeszcze prostszy - na co dzień pracuję z mapami (monitoring pojazdów) - a te lubią być wyświetlane na dużych obszarach ekranu :)
Na desktopie w biurze mam za to 2x 1280x1024 i to jest mega wygoda - szczególnie fizyczny podział na 2 ekrany - ale w domu już nie chcę stacjonarki, więc kupowałem wygodną jednoekranową konsolę.

#32 porter_1983

porter_1983
  • 364 postów
  • SkądSosnowiec

Napisano 03 lipca 2013 - 06:38

;-)) jedno z fullscreen drugie bez ;-)

Posted Image

Posted Image

#33 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 03 lipca 2013 - 10:13

Przecież nikt nie koduje nawet na 13 calowym na stałe chyba? 11 jest do poprawek, jednostronicowych caseów. "Poważne" kodowanie na ekranie poniżej 1000px nie ma sensu, także 13 też mi odpada.

#34 pearl_jamik

pearl_jamik
  • 13 postów

Napisano 05 lipca 2013 - 09:20

Dzieki za zdjecia. Raczej zdecydowany juz jestem na 11 cali. Chcialbym tylko 8gb pamieci. Czy zamowienia tylko sa realizowane przez internet, czy w iSpocie mozna zamowic taka wersje? pozdr

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych