Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

VMplayer

• Please log in to reply
12 replies to this topic

#1 eMCe

eMCe
  • 383 posts
  • SkądToruń

Posted 10 October 2007 - 14:48

Witam,
cały czas chodzi mi po głowie jak zmusić Maca (który czeka na mnie jeszcze w sklepie) do współpracy z VMplayer. Czy może ktoś z Was próbował, może się udało. Na stronie VMware, jest taka wersja programu: VMware Player 2.0.1 - 64-bit (.tar). Czy to da się jakoś zmusić do pracy na Macu? Ewentualnie czy jest jakaś szansa przerobienia VMplayer spod Linuksa na VMplayer pod Maca? Ja jestem całkiem zielona jeśli o to chodzi i chętnie posłucham mądrzejszych od siebie! Interesuje mnie uruchomienie obecnych obrazów, które mam porobione, nie potrzebuję robić nowych, więc VMware Fusion średnio mnie interesuje (i te prawie 80$ też...).
Pozdrawiam.

#2 Przemek

Przemek
  • 622 posts
  • SkądWarszawa

Posted 10 October 2007 - 15:19

Masz opcję: boot camp i uruchomienie w dualboocie windows. Wtedy odpada Ci problem... Pararells jak rozumiem za drogi? Podobnie jak Fusion... Coż w takim razie Boot Camp. Tylko uważaj, z chwilą premiery Leoparda wygasa czas działania BC. Ale jak poczekasz ze 2 tygodnie to dostaniesz IMO maka z kuponem na Leo:)

#3 eMCe

eMCe
  • 383 posts
  • SkądToruń

Posted 10 October 2007 - 15:27

Hę. Ja czekam na MacBooka z Leopardem :-) Ja nie chce Windows uruchamiać. Mam pewien obrazek, na którym instaluję dowolny system Linux (do testów ogólnie rzecz ujmująć). Chcę pracując pod jednym systemem mieć uruchomiony wirtualnie drugi i w ciągu pół sekundy przeskoczyć między nimi :-) Pararells, Fussion jedna chwała, no może nie do końca ze względu na 3D, ale nie o to biega. Chcę playera pod Mackiem :-) Da się to jakoś przerobić, w końcu Linux, Unix... ;-)

#4 grzegor

grzegor
  • 1125 posts
  • SkądKRK

Posted 10 October 2007 - 15:31

Nie da się

#5 kamillys

kamillys
  • 854 posts
  • Skądokolice W-wy

Posted 10 October 2007 - 16:12

a VirtualBox? Darmowy i w miarę szybki. Niestety nie zaimportujesz z VMWare.

#6 eMCe

eMCe
  • 383 posts
  • SkądToruń

Posted 10 October 2007 - 16:32

Oooo, tego nie znałam. Wygląda ciekawie? Da się pracować na systemie uruchomionym przez VirtualBox w miarę komfortowo? Planuję MacBooka z 2GB pamięci.

#7 grzegor

grzegor
  • 1125 posts
  • SkądKRK

Posted 10 October 2007 - 16:45

Ja kupiłem VMWFusion z racji moich ~20 obrazów "tematycznych". Ale inna sprawa że używam ich w firmie. To jest jedyny dla mnie sposób na utrzymanie porządku w Windowsach. Jeden do programowania, jeden do VPN+Subiekt+O3Spaces, jeden do konwertowania instalatorów na mój format automatycznych aktualizacji oprogramowania, jeden ze świeżo zainstalowanym Win do testowania oprogramowania, jeden do robienia burdelu na nim i sporo linuxów... Gdyby nie to to używałbym VirtualBox'a. Można przerobić też obraz VMW na VB za pomocą vditool ze strony VB i qemu (ale musisz to zrobić pod linuxem bo na niego jest vditool). Windy stracą oczywiście aktywację.

#8 eMCe

eMCe
  • 383 posts
  • SkądToruń

Posted 10 October 2007 - 16:51

Gdyby nie to to używałbym VirtualBox'a.

Tzn. gdyby nie to, że w firmie, to używałbyś VirtualBox? Dobrze rozumiem? W porównaniu do Vmware VirtualBox jak wypada?

#9 grzegor

grzegor
  • 1125 posts
  • SkądKRK

Posted 10 October 2007 - 16:57

Tak, gdyby nie fakt że używanie tych maszyn przyczynia się do zarabiania pieniędzy. Wiem że same na siebie zarobią a konwertować mi się nie chciało - do tego problemy bo musiałbym z MSDN prosić o kolejne klucze aktywacyjne i opisywać dla każdego windowsa czemu przeistalowałem na inną maszynę. Ja dałem w jakiejś promocji 40$.

---- Dodano 10-10-2007 o godzinie 18:00 ----
Aha - no i zapomniałem o najważniejszym. Na serwerze w firmie mam Winde przez VMWServer na linuxie (do mssql) i już mi się zdarzało że chciałem to uruchomić na swoim laptopie żeby firma działała w czasie prac technicznych na serwerze.

#10 eMCe

eMCe
  • 383 posts
  • SkądToruń

Posted 10 October 2007 - 17:00

No dobra, biorę się za testowania na razie pod Slackiem, a jak będzie Leopard, to mam nadzieję, że wykorzystam teraz na szybko zrobione obrazki. Dzięki wielkie. VB zainstalował i uruchomił się ładnie, spróbuję zainstalować jakiś system.

#11 kamillys

kamillys
  • 854 posts
  • Skądokolice W-wy

Posted 10 October 2007 - 18:18

VB na Linuksie działa elegancko, bez problemów, a nawet otwierania konsoli(za wyjątkiem skompilowania - Gentoo i jest Portage :) ) Jakoby o plusika się upominać nie muszę za podpowiedź?

#12 eMCe

eMCe
  • 383 posts
  • SkądToruń

Posted 10 October 2007 - 18:33

A pod Mac OS X działa równie dobrze? Plusika jasne, jasne, ale wcieło mi menu jakieś czy coś, bo nie widzę gdzie dodać. Mało tego nie widzę gdzie mogę edytować posty. Mam tylko Cytuj/Odpowiedz mimo zalogowania, a zdaje się, że miałam kiedyś Edytuj :-)

#13 grzegor

grzegor
  • 1125 posts
  • SkądKRK

Posted 11 October 2007 - 04:28

Kiedyś było Edytuj dłużej ale teraz się robi "przeterminowane" po kilku minutach...
VB pod OSX jest w fazie beta, ale działa ponoć ok.

W porównaniu do Vmware VirtualBox jak wypada?

Wydajnościowo trochę gorzej. VMW ma jeszcze do tego jakieś bajery w stylu wyłuskanie okienek do OSX czy akceleracja DirectX 9. Ale dla mnie największą zaletą jest drag'n drop z OSX'a. Nie do przecenienia.

Za plusika też dziękuję. Cieszę się jeśli pomogłem w jakikolwiek sposób.

2 user(s) are reading this topic

0 members, 2 guests, 0 anonymous users