Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Ściąganie muzyki w wysokiej jakości

• Please log in to reply
6 replies to this topic

#1 PeO

PeO
  • 97 posts

Posted 22 June 2013 - 22:14

Witam szlachtę

Czy jest możliwość ściągnięcia z it store muzyki w lepszej jakości niż m4a
dzisiaj kupiłem pierwszą płytę i to nie jest format na moje słuchawki - to jakaś porażka.
Chciałbym ściągać coś bliżej wav-a, jakieś acc czy coś

pomożecie?

- - - Połączono posty - - -

....już wiem prawym przyciskiem na utwór i utwórz wav....sory

#2 OleYek

OleYek

• 17478 posts

Posted 23 June 2013 - 09:38

Witam szlachtę

Czy jest możliwość ściągnięcia z it store muzyki w lepszej jakości niż m4a
dzisiaj kupiłem pierwszą płytę i to nie jest format na moje słuchawki - to jakaś porażka.
Chciałbym ściągać coś bliżej wav-a, jakieś acc czy coś

pomożecie?

- - - Połączono posty - - -

....już wiem prawym przyciskiem na utwór i utwórz wav....sory

I co, po tym zabiegu słuchawki dają radę?

#3 Deleted-63c21db09a

Deleted-63c21db09a
  • 4139 posts
Posted 23 June 2013 - 10:31

I co, po tym zabiegu słuchawki dają radę?

Efekt placebo. Hahaha.

#4 Loti

Loti
  • 801 posts
  • SkądWro

Posted 23 June 2013 - 12:22

Ano... skompresowany dzwięk zapisać w pliku wav, to jakby ostro zjechanego jpg-a zapisać w tiff-ie. Bitów nie przybędzie - chyba że o przyrost wielkości pliku chodzi. Można by to nazwać "leczeniem syfa pudrem" lub efektem placebo, co trafnie zauważył przedpiszca.

#5 Sim1

Sim1
  • 329 posts

Posted 23 June 2013 - 12:27

m4a nie oznacza kiepskiego formatu (acc również). Ważne co w pliku jest. Sam konwertuję właśnie swoją płytotekę z flac na apple loseless i pliki mają po konwersji rozszerzenie m4a. Ok pół roku temu próbowałem się zorientować czy w iTunes jest jakakolwiek muzyka kompresowana bez straty jakości... i chyba niestety nie ma, dodatkowo ciężko znaleźć informacje o jakości plików. Chęć zakupu jakiejkolwiek muzyki z iTunes przeszła mi na dobre do czasu kiedy się ogarną i zaczną poważniej traktować ludzi i oferować pliki jakości przynajmniej dorównującej CD i będą wyraźne informacje o zastosowanej kompresji. Na razie traktuję ich jak muzycznego fastfooda i omijam szerokim łukiem a szkoda :cry: PS. Konwertowanie dziadostwa do wav nic nie zmienia będzie nadal dziadowski wav jak przedmówcy delikatnie zasugerowali ;)

#6 ar3kb

ar3kb
  • 4635 posts
  • SkądSchlesierland - Königshütte/Laurahütte

Posted 23 June 2013 - 12:45

PeO jak widać niewiele wie o tym, o czym pisze. I chyba wszystko zostało wyjaśnione w postach. Jedno tylko pewne, Apple nie zapewni jakości CD, bo nie o jakość w iT chodzi.

#7 renqien

renqien

Koniec...

• 20740 posts

Posted 23 June 2013 - 20:14

Arku, grzeszysz i to przy niedzieli ;) Ja nie raz już na forum czytałem, że pliki ze sklepu są praktycznie tak dobre, jak płyta CD, dźwięk szerszy i głębszy (cokolwiek to znaczy) od standardowego, a algorytm kompresji tak dobry, że przy 256kb/s daje prawie bezstratny efekt ;)

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users