Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

MB PRO 13 retina czy warto?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
30 odpowiedzi w tym temacie

#26 _Artek_

_Artek_
  • 1 049 postów

Napisano 31 października 2013 - 10:01

Tak jak już pisałem grać na MacBook-u nie mam zamiaru z Photoshopa korzystam na tyle rzadko że jeśli jest mi potrzebny instaluje raczej wersje demonstracyjną robię to co mam zrobić i odinstalowuje:D Tak naprawdę boje się tylko że jak pierwszy raz w życiu wejdę do Mac AppStore to 256GB będzie za mało:D ,normalnie to większego dysku ssd w Apple bym nie kupił ale skoro za 2600 więcej dają dedykowaną grafikę 16 gb ramu i 512GB dysk ssd oraz o śmieszne 300mhz lepszy procesor to jest to kwestia do rozważenia. Więc myślę że jeżeli udzielą mi zniżki edukacyjnej to skusze się na najdroższy podstawowy model jeżeli nie wybiorę pomiędzy tańszym najnowszym modelem a mocniejszym modelem z początku 2013r. zależnie od różnicy w cenie. ale powiem wam szczerze że mając dzisiaj 23 lata i korzystając od 5 roku życia z systemów Windows im bliżej zakupu tym bardziej boje się rozczarowania ale No risk no fun. Dziękuje wszystkim za pomoc i oczywiście w stopce dam znać co kupiłem:D Jeszcze jedna prośba to mój pierwszy Mac z windowsami potrafię zrobić praktycznie wszystko,natomiast szukam osoby która przy pomocy wiadomości prywatnych bądź iMessage pomogłaby mi w sposób bezbolesny przesiąść się na OSX przynajmniej przez pierwszy tydzień:D czekam ba PW :)

#27 Eldest

Eldest
  • 222 postów

Napisano 01 listopada 2013 - 14:47

Szybkie pytanie,warto brać podstawowy model z tymi 4 gb ramu ? Czy jednak ta lepsza wersje z 8 gb skoro ma to być zakup na kilka lat

#28 lucky_lukas

lucky_lukas
  • 2 postów

Napisano 01 listopada 2013 - 14:54

ja się chyba zdecyduje na 8, bo jednak 4 na dzisiejszy standard to raczej norma. Na PC mam 16, ale windows to windows :D ciekaw jestem opinii jak to wygląda z zużyciem RAMu

#29 EMU

EMU
  • 2 373 postów

Napisano 01 listopada 2013 - 15:29

A ja posiadam od kilku dni MBPr z 128SSD oraz 4GB RAM i mam odniesienie do swojego poprzedniego MBP z i5 i 16GB RAM i dyskiem SSD(3,5roku używałem) I zaskoczę ten nowy IRIS z 4GB jest wyraźnie szybszy niż ten poprzedni z 16GB ram. Wiadomo różnica procesora jest ale tam nie był jakoś słaby również seria i5. Oba chodzą na najnowszym OSX. Więc skąd ta różnica?

#30 www007

www007
  • 408 postów
  • SkądPoznań

Napisano 01 listopada 2013 - 15:33

Ja ma w tej chwili 12GB RAM, zjęte 4,64GB włączone safari, itunes, mail, tuner tv i twitter. Wcześniej miałem 4GB i dawało radę, dopiero jak uruchamiałem parallels z win robiło się ciężko.

#31 EMU

EMU
  • 2 373 postów

Napisano 01 listopada 2013 - 15:36

Tylko należy pamiętać, że systemy operacyjne są bardzo inteligentne i wykorzystują tyle RAM-u ile mają więc umieją dopasować do tego ile mają. A mistrzostwem świata jest najnowszy OS X 10.9. Zdecydowanie lepiej zarządza RAM-em niż 10.8. Czego dowodem są właśnie nowe MBPr.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych