Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

MB PRO 13 retina czy warto?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
30 odpowiedzi w tym temacie

#1 _Artek_

_Artek_
  • 1 049 postów

Napisano 18 czerwca 2013 - 09:20

Witam Przymierzam się do kupna MacBooka pro 13 z retiną nie będę wchodził w szczegóły dlaczego z retiną a nie bez wystarczy pójść do iSpot i widać różnice:D ale ja nie o tym interesuje mnie ta lepsza wersja 13 calowa i teraz mam parę pytań 1 Czy warto dorzucić grosza do wersji z i7 czy nie będę odczuwać żadnej różnicy między i5 a i7?( oba są dual core) 2 Czy ten biedny intel hd 4000 uciągnie system i retine?,słyszałem o przycięciach a ma być to mój podstawowy komputer podpięty pod monitor ewentualnie przez apple tv do telewizora a jestem strasznie wyczulony na punkcie płynności 4. ile generacji do tyłu jest wspierany mac jeżeli chodzi o nowe os wiem że w przypadku ios jest to 4 generacje do tyłu jeżeli wiecie o co mi chodzi:D 5 jak już wspomniałem ma być to komputer podstawowy(na kolejne 5-7 lat) i teraz moje pytanie czy warto na kompie mam w planie głównie pracować na dokumentach filmach i zdjęciach o żadnym(i tu boje się trochę o Photoshopa ) o katowaniu go grami nie ma mowy(przymierzam się na nową konsole ):D jednak nadal mam wątpliwości czy MacBbook 13 cali z 8gb ramu i i7 dual core i z taką grafiką nie będzie za 3 lub 4 lata "pudełkiem do wyrzucenia" Ps. zaznaczam że wersja 15 calowa nie wchodzi w grę po pierwsze dlatego że znacznie przekracza mój budżet:D po 2 dlatego że dla mnie 15 calowa wersja nie jest już "przenośna" bynajmniej nie tak komfortowo jak 13 Z góry dzięki za pomoc

#2 528eae9968

528eae9968
  • 7 222 postów
Napisano 18 czerwca 2013 - 10:02

1. Jak dla mnie nie warto 2. Spokojnie 4. Nie ma reguły 5. Spokojnie wystarczy, podłącz tylko jakiś większy monitor do bardziej zaawansowanych prac A gdzie ptk. 3 ?

#3 olopiotrek

olopiotrek
  • 144 postów

Napisano 18 czerwca 2013 - 10:37

Mialem podobny dylemat do Twojego jednak uzbroilem sie w cierpliwość i czekam nowe retiny 13 z haswellem;) Jeżeli i Ty możesz trochę poczekać to radzę to samo;) Pozdro!

#4 _Artek_

_Artek_
  • 1 049 postów

Napisano 18 czerwca 2013 - 12:10

faktyczne ucięło mi 3 a 3 miało być o ewentualną wymianę baterii ile by kosztowała bo zgaduje ze po 2-3 latach padnie..... też myślałem o tym żeby poczekać ale nie bardzo mogę......

#5 528eae9968

528eae9968
  • 7 222 postów
Napisano 18 czerwca 2013 - 12:26

3 lata spokoje wytrzyma a wtedy będą też inne ceny.

#6 wteq

wteq
  • 5 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 21 czerwca 2013 - 04:49

Obecnie używam MBP 13'' Retina z i5 i 256GB i wg mnie różnica między i5 a i7 będzie niewielka - nie warto dopłacać. Natomiast co do grafiki to nie ma obaw - testowałem setup z podłączonymi dwoma monitorami full hd (czyli w sumie 3 monitory -> retina + 2 external) i ten intel dawał radę - nie było widać żadnych wyraźnych spadków płynności działania. Oprócz tego niedawno z ciekawości zainstalowałem demo Diablo 3 żeby przetestować możliwości komputera, i na rozdzielczości full hd (1920x1200) gra działała płynnie. All in all - jeśli się jeszcze wahasz nad tym co wybrać to ja z całego serca polecam tą 13'' retina - mobilność jest dużo lepsza niż w moim poprzednim pro 13'' (niby tylko 400g a jednak jest to odczuwalne), a i odczuwalna wydajność w większości zastosowań jest dużo lepsza (głównie przez genialny dysk ssd) .

#7 _Artek_

_Artek_
  • 1 049 postów

Napisano 28 października 2013 - 10:58

podbije swój wątek żeby nie zakładać nowego :D w listopadzie kupuje jednak MacBooka Pro 15 cali z late 2013 i teraz mam parę pytań czy lepiej kupić macbooka pro z intel hd 4000 + Nvidia 650m czy ze zintegrowaną grafiką grafiką iris pro czy jakoś tak:P o wersji z dedykowaną 750m mogę tylko pomarzyć :D i jeszcze jedno pytanko (cały czas mowa o MacBook-u Late 2013 mam jedną opcje do wyboru albo upgrade z 8 na 16gb ram albo z 256gb na 512gb ssd mogę was prosić o rade? Ja osobiście skłaniam się się ku 1 opcji czyli 16gb ram z prostego powodu dysk po gwarancji jeszcze chyba da się wymienić (przynajmniej tak było w poprzednich macbookach) teraz dysk jest na magistrali PCIE więc pewności nie mam,natomiast ramu już mu na pewno nie dołożę I ostatnie pytanie ,czy jeśli do swojego maca podłącze dysk zewnętrzny to będę mógł na nim instalować programy z Mac Appstore? (pewnie nie ale to będzie mój pierwszy Mac dlatego pytam:D) Z góry dzięki za pomoc :)

#8 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 28 października 2013 - 13:52

Jeżeli masz do wyboru dwie opcje za podobne pieniądze: - maksymalnie wyposażony model Early 2013 (16GB RAM, 512SSD, GF650) - okrojony model Late 2013 (8GB RAM, 256SSD, zintegrowane GPU) Ja bym się nawet nie zastanawiał, kupiłbym model z początku 2013 roku. Nie dość że wydajniejszy to i lepiej wyposażony. Pamięci RAM nie wymienisz, jest wlutowana na stałe w płytę główną.

#9 BraveXL

BraveXL
  • 117 postów

Napisano 28 października 2013 - 14:41

Nowy MBP 15" to śmiech na sali. Lepiej kupić poprzedni w mocnej konfiguracji, który będzie sporo tańszy i równie wydajny. Ja jednak Apple podziękuję i poczekam na kolejną generację procesorów Intel.

#10 extreme007

extreme007
  • 7 postów

Napisano 28 października 2013 - 16:45

a to nie jest tak, że Mavericks OS będzie lepiej i bardziej wydajniej działał na tych najnowszych laptopach ( 4 generacja) ?? Że właśnie jest pisany pod ten konkretny sprzęt ( ale informatykiem nie jestem ...więc mogę się mylić - a sam mam dylemat którego kupić:???:)

#11 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 28 października 2013 - 16:50

a to nie jest tak, że Mavericks OS będzie lepiej i bardziej wydajniej działał na tych najnowszych laptopach ( 4 generacja) ?? Że właśnie jest pisany pod ten konkretny sprzęt ( ale informatykiem nie jestem ...więc mogę się mylić - a sam mam dylemat którego kupić:???:)

Oczywiście że nie :)
System OS X to co innego aniżeli iOS.

#12 _Artek_

_Artek_
  • 1 049 postów

Napisano 28 października 2013 - 21:54

szczerze to myślałem żeby ten model za 8700 upgradowac do 16gb ramu a do modelu late 2013 przekonuje mnie dysk na pcie hasvell i tb 2

#13 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 28 października 2013 - 22:19

szczerze to myślałem żeby ten model za 8700 upgradowac do 16gb ramu a do modelu late 2013 przekonuje mnie dysk na pcie hasvell i tb 2

Użytkownik nie odczuje różnicy pomiędzy 500MB/s a 700MB/s, thunderbolt 2 nie wykorzysta zapewne nikt a procesor Hasweel nie wnosi nic nowego.
Kolejna generacja będzie powiewem świeżości.

#14 _Artek_

_Artek_
  • 1 049 postów

Napisano 29 października 2013 - 09:37

teraz moze nie ale ja ten komputer muszę mieć na minimum 4 lata wiec jak potanieją telewizory i monitory 4k będzie jak znalazł z tego vo widzoalem intel hd 5200 ma podobne mozliwosci co Nvidia 650m w mackach z początku 2013 roku czy może się mylę?

#15 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 29 października 2013 - 10:36

teraz moze nie ale ja ten komputer muszę mieć na minimum 4 lata wiec jak potanieją telewizory i monitory 4k będzie jak znalazł z tego vo widzoalem intel hd 5200 ma podobne mozliwosci co Nvidia 650m w mackach z początku 2013 roku czy może się mylę?

Iris Pro jest trochę wolniejszy. Ja uważam że jak kupować najnowszą Retine to tylko w najwyższej konfiguracji z GF750.

#16 _Artek_

_Artek_
  • 1 049 postów

Napisano 29 października 2013 - 12:00

niestety finansowo nie dam rady........ ale też żałuje :D

#17 aerO^

aerO^
  • 894 postów

Napisano 29 października 2013 - 14:58

Iris Pro jest trochę wolniejszy. Ja uważam że jak kupować najnowszą Retine to tylko w najwyższej konfiguracji z GF750.

Popieram, zawsze można zaczekać(chyba, że nie można :D), skoro poprzednie Retiny kosztowały na allegro importy w granicach 8000-9000, który oficjalnie kosztował 2800$, to aktualny model pewnie po jakimś miesiącu, max 3 musi kosztować tylko mniej albo tyle samo, skoro cena to 2600$ tym razem, a laptop będzie nowy, z dyskiem PCIe, TB2(do którego wreszcie może wyjdą te adaptery, dzięki którym będzie można podłączyć prawdziwą kartę graficzną, bo TB2 tym razem obsługuje prawie(98% z tego co czytałem) prędkość PCIe 3.0.

Szczerze mówiąc o 4K nie ma co marzyć nawet w najbliższej przyszłości, aktualne sprzęty z HDMI 1.4 oraz DP 1.2(czyli MBP 2012-2013, wszystkie) obsługują 4K, ale tylko maksymalnie 30Hz(jeżeli nie wiesz co robią Hz w monitorze, to wejdź w panel sterowania swojej karty i zmuś ją do odświeżania 30Hz, zobaczysz że efekt jest tragiczny, stracisz dosłownie połowę klatek i będziesz miał cały czas wrażenie, że komputer "lagguje" ale to będzie spowodowane tylko i wyłącznie odświeżaniem, dopóki nie powstanie 4K@60Hz to 4K będzie można tylko używać do oglądania filmów, które i tak mają 24fps@24Hz, więc tam będzie idealnie, taki MBP za 3-4 lata będzie nadawał się do odtwarzania filmów(i będzie sprawował się świetnie :) )

Wracając do pytania, w Twoim przypadku Iris może mieć nawet sens, Intel bardzo mocno zoptymalizował crystalwella pod kątem syntetyków, programów, ale nie gier, tam Iris kuleje, zwłaszcza w wyższych rozdziałkach, do tego zyskasz na pewno spory przyrost baterii względem GT650M i w konfiguracji 16GB komputer będzie całkiem przyszłościowy(spokojnie 3+ lat)

#18 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 29 października 2013 - 17:53

Ciekawe właśnie do czego przyda się ten nowy Thunderbolt 2? Jakoś nie wierzę w zewnętrzne karty graficzne… Choć byłoby fajnie jakby Apple wypuściło stację dokującą z takim np. GTX680 :)

#19 koyoot

koyoot
  • 2 235 postów
  • SkądKoło, PL

Napisano 29 października 2013 - 18:05

Thunderbolt 2 oferuje przepustowosc rzedu 20 Gbit/s, co oznacza ze wlasciwa przepustowosc wynosi 2.5 Gigabajta(GB)/s. W Intel Iris Pro pamiec podrecza wynosi 128 MB i oferuje przepustowosc rzedu 50 Gigabajtow(GB)/s. Jak myslicie. Podlaczenie chocby najpotezniejszej dostepnej karty graficznej do tego typu zlacza i podlaczenie do MBA, przyniesie jakiekolwiek korzysci? Teoretycznie tak, ale Thunderbolt bedzie ogromna "zwezka". Mowimy o danych, do ktorych konieczne sa/beda transfery rzedu 320-500 GB/s. Thunderbolt zaoferuje maksymalnie 25GB/s.

#20 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 29 października 2013 - 20:51

Jak to jest z tą kartą graficzną, ten GF750 jest sporo wydajniejszy od GF650, czy jest to praktycznie to samo z innym oznaczeniem.

#21 BraveXL

BraveXL
  • 117 postów

Napisano 29 października 2013 - 22:59

Warto poczekać aż recenzję opublikuje anandtech. Wtedy przekonamy się czy GPU jest szybsze bo według notebookcheck (ale w laptopach) GF750 jest praktycznie tak samo (nie)wydajny jak jego poprzednik.

#22 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 29 października 2013 - 23:44

Warto poczekać aż recenzję opublikuje anandtech. Wtedy przekonamy się czy GPU jest szybsze bo według notebookcheck (ale w laptopach) GF750 jest praktycznie tak samo (nie)wydajny jak jego poprzednik.

W poniedziałek będę miał model z GF750 do dyspozycji więc sprawdzę jak to wygląda w praktyce.

Oby było lepiej aniżeli na GF650.

#23 666

666

Mac Pro doctor

• 2 401 postów

Napisano 30 października 2013 - 10:28

Thunderbolt 2 oferuje przepustowosc rzedu 20 Gbit/s, co oznacza ze wlasciwa przepustowosc wynosi 2.5 Gigabajta(GB)/s. W Intel Iris Pro pamiec podrecza wynosi 128 MB i oferuje przepustowosc rzedu 50 Gigabajtow(GB)/s. Jak myslicie. Podlaczenie chocby najpotezniejszej dostepnej karty graficznej do tego typu zlacza i podlaczenie do MBA, przyniesie jakiekolwiek korzysci? Teoretycznie tak, ale Thunderbolt bedzie ogromna "zwezka".

Mowimy o danych, do ktorych konieczne sa/beda transfery rzedu 320-500 GB/s. Thunderbolt zaoferuje maksymalnie 25GB/s.

Co to za matematyka? Nie było Cię na lekcji? ;)
Mylisz transfer GPU <-> GPU czyli przepustowość VRAMu z prędkością interfejsu którym połączone jest GPU z CPU (czyli szyny PCIe). To nie to samo i nigdy się nie pokrywa ze sobą.
Nowe karty graficzne mają przepustowoś pamięci na poziomie 200 - 250GBps, a interfejs na którym pracują (PCIe 3.0 x16) max 16GBps. W praktyce mało które wykorzystują przepustowość 8GBps czyli PCIe 2.0 x16 lub 3.0 x8.

TB 2 = 20Gbps czyli 2.5, a nie 25GBps. W praktyce nie więcej niż 2GBps z uwagi na to, że wciąż korzysta z PCIe 2.0 x4. Spokojnie wystaczy to na podłączenie takiej karty jak np GF 660 czy GTX 570, co i tak jest niebem a ziemią w porównaniu do tego co jest we wszystkich możliwych MacBookach.

#24 _Artek_

_Artek_
  • 1 049 postów

Napisano 30 października 2013 - 13:49

Popieram, zawsze można zaczekać(chyba, że nie można :D), skoro poprzednie Retiny kosztowały na allegro importy w granicach 8000-9000, który oficjalnie kosztował 2800$, to aktualny model pewnie po jakimś miesiącu, max 3 musi kosztować tylko mniej albo tyle samo, skoro cena to 2600$ tym razem, a laptop będzie nowy, z dyskiem PCIe, TB2(do którego wreszcie może wyjdą te adaptery, dzięki którym będzie można podłączyć prawdziwą kartę graficzną, bo TB2 tym razem obsługuje prawie(98% z tego co czytałem) prędkość PCIe 3.0.

Szczerze mówiąc o 4K nie ma co marzyć nawet w najbliższej przyszłości, aktualne sprzęty z HDMI 1.4 oraz DP 1.2(czyli MBP 2012-2013, wszystkie) obsługują 4K, ale tylko maksymalnie 30Hz(jeżeli nie wiesz co robią Hz w monitorze, to wejdź w panel sterowania swojej karty i zmuś ją do odświeżania 30Hz, zobaczysz że efekt jest tragiczny, stracisz dosłownie połowę klatek i będziesz miał cały czas wrażenie, że komputer "lagguje" ale to będzie spowodowane tylko i wyłącznie odświeżaniem, dopóki nie powstanie 4K@60Hz to 4K będzie można tylko używać do oglądania filmów, które i tak mają 24fps@24Hz, więc tam będzie idealnie, taki MBP za 3-4 lata będzie nadawał się do odtwarzania filmów(i będzie sprawował się świetnie :) )

Wracając do pytania, w Twoim przypadku Iris może mieć nawet sens, Intel bardzo mocno zoptymalizował crystalwella pod kątem syntetyków, programów, ale nie gier, tam Iris kuleje, zwłaszcza w wyższych rozdziałkach, do tego zyskasz na pewno spory przyrost baterii względem GT650M i w konfiguracji 16GB komputer będzie całkiem przyszłościowy(spokojnie 3+ lat)

No i kolejny dylemat dzwoniłem do isfery w lublinie i powiedzieli mi że konfiguracja o jakiej "marze" wiąże się z czasem oczekiwania od 4 do 7 tygodni(tylko z tego powodu że chciałem 16GB ram zamiast 8
z przyczyn formalnych niezależnych ode mnie muszę kupić komputer do dnia 23 listopada i nie mogę go kupić w Apple online Store (a żałuje tego jak cholera)

i teraz problem czy zrezygnować z 16gb ramu zamówić 8 i modlić się żeby wyrobili się z terminem. czy jechać do iSpotu w warszawie lub w Rzeszowie i stojąc w sklepie wybierać między dwoma standardowymi 15 calowymi hasvelami? z których jeden jest astronomicznie drogi a drugi ma tylko 8 gb ramu(co w perspektywie 4-5 lat może się okazać za mało )

Help:(((((((

#25 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 30 października 2013 - 17:08

Z tego co się orientuje OS X 10.9 zdecydowanie lepiej zarządza pamięcią RAM. Najważniejsze pytanie, do czego będziesz go używać bo jeżeli do codziennych zastosowań plus amatorskie zabawy np. z CS itp, 8GB zapewne wystarczy.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych