ile RAM w mini dla Parallels Desktop ?
Started by
idarman
, 09 Oct 2007 09:51
5 replies to this topic
Posted 09 October 2007 - 09:51
Witam,
Proste pytanie do uzytkownikow Parallels Desktop na mini - ile RAM jest potrzebne zeby Windows XP chodzilo plynnie przy uruchomionych programach typu office/firefox/thunderbird ? I to samo pytanie do uzytkownikow Vista (basic lub premium)
Czy bootcamp ma byc platny od litopada ? A jesli tak to czy uzywajac parallels z partycja bootcamp bede musial cos doplacac ?
Pozdrawiam

Posted 09 October 2007 - 09:57
Bedziesz potrzebowal 2GB pamieci. Przy jednym "giga" mozna troche popracowac, ale przelaczanie sie miedzy Windowsem a OSX to katorga
/strasznie mieli dyskiem/

Posted 09 October 2007 - 10:39
mam tylko pytanie - po co PD do firefoxa thunderbirda i offica jeżeli to wszystko jest na mac os'a? chyba że to tylko takie przykłady, niekoniecznie "prawdziwe", no ale jeżeli tak, to wybitnie nietrafione

Posted 10 October 2007 - 06:22
Spokojnie wystarczy 1 GB.
Zależy co uruchamiasz na XP.
Przetestowałem sobie różne opcje na moim Mini (1GB), na Parallels i Virtual Box oto wyniki:
- Maximum przydzielonego RAMu - 408 MB. To jest wszystko, co można przydzielić bez znaczącego spadku prędkości Mac OSa. Ustawienie powyżej tej granicy zmusza do korzystania z SWAP a to już ma spory wpływ na jeden i drugi system
- Dla grafiki wystarczy wydzielić 8 MB, zamiast proponowanych 16. Żadna różnica
przy 1440x900.
- Spokojnie można Windowsowi wydzielić 256 MB RAM. Działa komfortowo i nie obciąża zbytnio Mac OSa, polityka Cache - ustawia OSX. Do programów, które wymieniłeś wystarczy. Przez pewien czas postawiłem sobie na wirtualnym Windowsie serwer na Krasnalu a RAM ustawiłem na 128 MB. To jest niestety porażka. 256 MB wydzielonego RAM to minimum.
- W Parallels działają nawet gry z 3d. Co prawda te prostsze i wyłącznie w 800x600 ale wystarczy. Dobre i to.
Mimo wszystko Virtual Box jest wydajniejszy od Parallels przy tych samych ustawieniach, choć różnica nie jest specjalnie duża. Przez pewien czas miałem obie maszyny wirtualne i sobie porównywałem. Osiągi zbliżone a 3D w Parallels to bardziej ciekawostka, niż akceleracja. Obecnie zrezygnowałem z PD na rzecz darmowego, świetnego Virtual Box i Qemu. VB i PD są tak do siebie zbliżone w działaniu, że nawet identyczne błędy się czasem pojawiają
, jednak odnoszę wrażenie, że VB jest mniej wymagający i po prostu szybszy.
Nigdy nie udało mi się zmusić PD do pracy z partycją Bootcamp.

Posted 10 October 2007 - 14:18
Dzieki,
Wlasnie o to mi chodzilo: WinXP bedzie do office (mam Office 2007 kupione za 200zl) oraz przegladarki (banki etc.) plus programy do obslugi komorki etc (Outlook). Nie planuje grania.
Czy Virtual Box jest trudny w instalacji ? Rozumiem ze jest ciekawa, darmowa alternatywa do Parallels. Rozumiem ze wymagania ma podobne. Windows dziala wtedy w maszynie wirtualnej na partycji Mac OSX, zastanawiam sie czy nie ma problemow z rejestracja WinXP w srodowisku wirtualnym pod VB. No i druga sprawa - USB. Czy WinXP wirtualny rozpozna mi komorke podlaczona do portu USB w komputerze ? Zarowno w Parallels jak i VB ? Chodzi mi tylko o synchronizacje mojego Samsung i600 z WM6 z komputerem. Czy tutaj mozna sie spodziewac roznic Parallels vs Fusion vs Virtual Box ?
Pozdrawiam
Posted 10 October 2007 - 15:03
Virtual Box jest równie prosty, jak Parallels w obsłudze. Podobnie też po zainstalowaniu XP musisz (powinieneś) do niego dodać sterowniki integracyjne (wybierasz w menu i pojawiają się jako płyta w Mój Komputer).
VB jest już po polsku w wersji na Mac a od niedawna obsługuje także USB. Drukować możesz, więc na 2 sposoby:
1. Przechwytujesz USB (kilkasz myszką) i instalujesz pod Windows drukarkę bezpośrednio - tego wariantu ja używam.
2. Udostępniasz drukarkę i drukujesz sieciowo.
www.virtualbox.org
VB jest już po polsku w wersji na Mac a od niedawna obsługuje także USB. Drukować możesz, więc na 2 sposoby:
1. Przechwytujesz USB (kilkasz myszką) i instalujesz pod Windows drukarkę bezpośrednio - tego wariantu ja używam.
2. Udostępniasz drukarkę i drukujesz sieciowo.
www.virtualbox.org
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users