Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Mac nie wysuwa płyty

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
11 odpowiedzi w tym temacie

#1 PioreQ

PioreQ
  • 67 postów

Napisano 16 czerwca 2013 - 15:26

Witajcie :)
Włożyłem dzisiaj sobie płytkę do napędu, wyjmuję i zonk ... stacja pracuję pracuję skwierczy i ... i nic i płyta zostaje w środku czytałem o tym próbowałem przy włączaniu komputera , próbowałem przez terminal i ciągle to samo .. czy muszę ją wyjąć ręcznie ? Można jeszcze coś spróbować ?

#2 tmkszlc

tmkszlc

• 1 846 postów
  • SkądSzczecin, PL

Napisano 16 czerwca 2013 - 16:43

Spróbuj może w Disk Utility.

#3 Sebosz

Sebosz
  • 4 178 postów

Napisano 16 czerwca 2013 - 16:49

http://myapple.pl/ko...anie-plyty.html

#4 528eae9968

528eae9968
  • 7 222 postów
Napisano 16 czerwca 2013 - 18:47

http://myapple.pl/ko...anie-plyty.html

I co ten temat wniósł?

#5 rusinu

rusinu
  • 372 postów
  • Skądwa-wa

Napisano 16 czerwca 2013 - 23:23

Ten chyba więcej wniesie: LINK

#6 PioreQ

PioreQ
  • 67 postów

Napisano 17 czerwca 2013 - 01:32

Dobra open firmaware ?:P O co tutaj dokładnie chodzi panowie ? Niestety jestem swieży z Maczkami i nie ogarniam po prostu :) Edit: Rozebrałem dziada ... raz się udało jakimś cudem wysunać płytę ... Szczęśliwy spróbowałem ją włóżyć i zonk ... nie działa znów :) Tym razem poluzowanie sróbek niestety nie daje pomocy .. no cóż ... chyba trzeba będzie dokupić napęd ? A może rzucić jakiś dysk SSD ?? P.S. Da się rzucić Windows 7 jako bootowalny pendrive przez bootcamp albo innym sposobem bo nie ukrywam, że w chwili obecnej (do wypłaty) nie mogę sobie pozwolic na kolejny zakup ? :)

#7 Loti

Loti
  • 801 postów
  • SkądWro

Napisano 17 czerwca 2013 - 08:36

Napędy superdrive to istny dopust boży, albo padają albo rysują płyty albo nie są w stanie odczytać wypalonego przez nie krążka... jeśli musisz to kup coś na USB, lub używaj zdalnego CD w innym kompie. Niestety ma to swoje wady, ot choćby ripowanie CD do itunes się nie udaje... Pomysł z SSD jest jak najbardziej dobry. Jest nawet ciekawy wątek do SSD - polecam lekturę.

#8 PioreQ

PioreQ
  • 67 postów

Napisano 17 czerwca 2013 - 09:58

A z zewnętrznym nie będę miał problemu jeśli chodzi instalację systemów ? Czy mogę je ripnać na Flasha ? Bo przez bootcamp wirtualne dyski nie działają jak już zdążyłem spróbować :P

#9 gosiaz

gosiaz
  • 12 postów

Napisano 29 września 2013 - 14:31

Witam !
Mam Maca OS X 10.5.8 i dwa razy komputer nie wysunął czystej płyty.
Za pierwszym razem wyłączyłam kompa i system sam wyrzucił płytkę.
Za drugim razem zrobiłam tak:
1.Kliknęłam w FINDERA
2.Programy
3.Narzędzia
4.Narzędzia dyskowe.
5.Zaznaczyłam (podświetliłam ) Pionner DVD-RW a następnie kliknęłam w niebieskie kółeczko "wysuń"
6.Płyta się wysunęła.

#10 dziwir

dziwir
  • 54 postów

Napisano 17 grudnia 2014 - 10:14

Ten chyba więcej wniesie: LINK

Potwierdzam. Pd tym linkiem jest wiele pomocnych informacji. Po włożeniu płyty do iMaca, mój iMac jej nie widział, więc nie działały żadne dostępne funkcje jej wyciągania. Zwykła funkcja Eject w Toast Titanium zadziałała bez problemu. 

#11 sancruz3

sancruz3
  • 2 436 postów

Napisano 17 grudnia 2014 - 11:43

Takie uroki tych napedow. One sa jak Renault Laguna - krolowa lawet nie bez powodu.

Wywal go wstaw 2gi dysk i dokup naped zewnetrzny moze byc jakis z Asusa za 100zl bo dziala poprawnie nawet z kilkuletnimi macami.

#12 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7 682 postów

Napisano 17 grudnia 2014 - 12:08

Potwierdzam. Pd tym linkiem jest wiele pomocnych informacji. Po włożeniu płyty do iMaca, mój iMac jej nie widział, więc nie działały żadne dostępne funkcje jej wyciągania. Zwykła funkcja Eject w Toast Titanium zadziałała bez problemu. 

To wszystko jest w Pomocy Systemowej.  :)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych