Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Telefon w gotowości tyle samo co w użyciu

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
10 odpowiedzi w tym temacie

#1 mojnick

mojnick
  • 4 postów

Napisano 11 czerwca 2013 - 09:53

Problem już pewnie znany, ponieważ wygooglowany przyniósł dużo odpowiedzi. Niestety po zastosowaniu wszystkich możliwości jakie znalazłem ( reset na każdy możliwy sposób, wyłącznie różnych rzeczy ) problem nadal jest. Nie bardzo mam już jakikolwiek pomysł na to co może to powodować. Nie spotkałem się też z tematem o takim problemie dotyczącym softa 6.1.3 Może ktoś ma jakiś pomysł/sprawdzone metody? Dzięki z góry za jakąkolwiek pomoc!

#2 klnt

klnt
  • 2 043 postów
  • SkądOpole

Napisano 11 czerwca 2013 - 10:04

Mam ten sam problem na 4S 5.1.1, rownież żadne ze znalezionych rozwiązań mi nie pomogło. Nie robiłem jedynie czystego restore, gdyż nie chce stracić jailbreak'a oraz możliwości korzystania z geveya.

#3 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 11 czerwca 2013 - 14:27

Jedynym sprawdzonym sposobem, który rozwiązał problem było restore.

#4 klnt

klnt
  • 2 043 postów
  • SkądOpole

Napisano 11 czerwca 2013 - 14:31

No, ale z tego co wyczytałem, nawet na tym forum, to wielu ludziom restore pomógł, jednak po kilku dniach problem wrócił. Aktualnie mam problem, bo od rana do wieczora telefon mi nie wytrzymuje, przez noc zjada mi minimum 20% baterii, nawet z wyłączonym wifi/3g, a ostatnio zostawiłem go na noc z chyba ok 30% i rano był wyłączony więc bardzo kiepsko ;/

#5 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 11 czerwca 2013 - 14:49

Zrób restore bez przywracania kopii

#6 klnt

klnt
  • 2 043 postów
  • SkądOpole

Napisano 11 czerwca 2013 - 15:03

Ale niestety stracę możliwość zrobienia jailbreak'a wtedy, co samo w sobie bym przebolał, ale nie mam pewności, że mój gevey zadziała poprawnie na 6.1.x więc póki co będę szukał innych rozwiązań.

#7 mojnick

mojnick
  • 4 postów

Napisano 11 czerwca 2013 - 22:27

W moim przypadku niestety nawet restore bez przywracania zapasowej kopii nie pomógł. Pomysłów już brak, a wszystkie możliwość wyczytane w różnych wątkach chyba wyczerpałem.

#8 klnt

klnt
  • 2 043 postów
  • SkądOpole

Napisano 12 czerwca 2013 - 17:17

Podsumuję znalezione wcześniej porady, dla ludzi, którzy również mają podobny problem:
- usunięcie Skype
- wyłączenie iCloud
- wyłączenie danych sieci komórkowej - na to nastawiałem się najbardziej, bo ten problem zauważyłem mniej więcej w czasie, w którym kupiłem sobie pakiet internetowy i zacząłem korzystać z 3G w telefonie
- włączenie trybu samolotowego
- wyzerowanie ustawień sieciowych
- wyzerowanie wszystkich ustawień
- wyłączenie pobierania maili metodą 'push'
- wyłączenie GameCenter

Jak dotąd nic z powyższych nie pomogło, szukam dalej ;)

- restore (nie próbowałem ze względu na geveya i jailbreak'a)

UPDATE

Mój problem się rozwiązał. Jak? Do końca nie jestem pewien, ponieważ zrobiłem kilka rzeczy na raz, jednak powinna to być któraś z tych rzeczy:

- nieprzeczytany mms, którego telefon próbuje pobrać w tle. Jestem w sieci Plus i zalogowałem się na foto.plus.pl i rzeczywiście, miałem tam jednego mmsa, którego nie odczytałem
- wyłączyłem u operatora gprs, wyłączyłem w telefonie dane mobilne
- pół godziny później włączyłem spowrotem gprs i dane mobilne
- skasowałem niepotrzebne mi z cydii rzeczy: OpenSSH oraz BatteryDoctorPro (OpenSSH miałem od miesięcy, a BatteryDoctorPro zainstalowałem dopiero po tym jak zaczęły się problemy z baterią więc żaden z nich prawdopodobnie winowajcą nie jest)
- po tym Cydia zrobiła respring więc straciłem czasy od ostatniego naładowania, ale wykonałem też sposób znaleziony tutaj:

1st. Turn off WiFi.
2nd. Turn on everything on cellular data (3G, Cellular Data, Data Roaming)
3rd. Wait until iPhone gets 3G signal, after it wait ~5mins
4th. Turn off 3G (DO NOT connect to any Wi-Fi networks before this is done), DO NOT turn off cellular data and data roaming.
5th. Turn on Wi-Fi. Connect to home Wi-Fi if available.
(please don't blame me if this does not work..(it does for me). I get this info from another people...)

- w międzyczasie powtórzyłem też hard reset

Któryś z powyższych sposobów zadziałał (obstawiałbym ten z mmsem, ponieważ mój problem zaczął się mniej więcej wtedy kiedy został do mnie wysłany mms, którego nie odczytałem), ponieważ po naładowaniu telefonu znowu mam dwa różne czasy w użyciu i w gotowości ;)

#9 mojnick

mojnick
  • 4 postów

Napisano 12 czerwca 2013 - 22:48

A wie ktoś może jak w sieci T-mobile sprawdzić takiego mmsa ?

#10 klnt

klnt
  • 2 043 postów
  • SkądOpole

Napisano 13 czerwca 2013 - 11:35

A wie ktoś może jak w sieci T-mobile sprawdzić takiego mmsa ?

Nie wiem jak jest w T-Mobile.
Ale jest jeszcze jedna rzecz, którą możesz sprawdzić:
Wejdź w Ustawienia > Ogólne > To urządzenie... > Diagnostyka i użycie > Dane diagnostyki i użycia
Tam będą wyświetlone crash logi, sprawdź czy jakaś aplikacja nie wywala się zbyt często - kilka razy jest ok, ale kilkadziesiąt/kilkaset to zdecydowanie za dużo. Często problemy z baterią powodują crashe aplikacji dataaccessd i calaccessd, obie odpowiadają m.in. za kalendarz - warto wtedy np. na iCloud.com pousuwać zbędne wpisy w kalendarzu.
Po synchronizacji telefonu z komputerem te logi można też zobaczyć w:
C:\Users\Nazwa\AppData\Roaming\Apple Computer\Logs\CrashReporter\MobileDevice\iPhone (Nazwa)

#11 mojnick

mojnick
  • 4 postów

Napisano 14 czerwca 2013 - 22:15

Czekam na informację dotyczącą MMSa, jednak wszystkie kasowane są po okresie bodajże tygodnia, więc zapewne nic to nie da. gprs, usługę mms zresetowałem u operatora. Crash logi są, ale nie w ilości kilkadziesiąt/kilkaset. Wydaje się,że wszystkie opcje wyczerpane;/ nie wiem co dalej robić

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych