Interface audio USB - problem z dźwiękiem z wejścia instr.
Napisano 10 czerwca 2013 - 14:25
Napisano 10 czerwca 2013 - 22:36
Napisano 12 czerwca 2013 - 13:39
Napisano 12 czerwca 2013 - 15:13
Napisano 12 czerwca 2013 - 16:18
Presonus Audiobox USB działa bez żadnego problemu. Nawet nie potrzebuje sterowników, wystarczy wpiąć do USB.
Cena pomiędzy 400 a 650zł.
Za 800-900zł można kupić bundle ze słuchawkami i mikrofonem.
Specyfikacja do przeczytania tutaj:
PreSonus AudioBox USB, djSHOP.pl - sklep dj - gramofony, miksery firm technics, akai, reloop i inne - dystrybutor - dj shop
Napisano 12 czerwca 2013 - 17:35
Witam,
Od czasu zainstalowania 10.8 mam ciągłe problemy z zewnętrzną kartą TonePort (Line6).
Najpierw nie działała wcale (charczała zamiast grać).
Po długim czasie Line6 wypuściło nowe stery i odtwarzanie wróciło do normy.
Niestety problem jest cały czas z nagrywaniem. Przez większość czasu wszystko jest ok, ale co jakieś 30-60s
(nie wiem od czego to zależy), przez chwilę charczy podczas nagrywania i później powoli słabnie.
W tych warunkach nie da się nagrywać czegokolwiek. Owo charczenie to coś jak przesterowanie połączone z przerywaniem.
Ma ktoś podobny problem ? Udało się to rozwiązać ? Może to coś z ustawieniami a ja nie wiem co ?
Sampli dałem najmniej, co by latencja była najniższa. Zmiany tego parametru nic nie ratują.
Dodam że ze sprzętem nie ma absolutnie żadnego problemu na 10.6.8. (ten sam Mac, ten sam interface).
Pozdrawiam,
L.
Moze spróbuj z buforem 512 ja uzywajac roznych programow do DJ tylko wlasnie 512 dziala najlepiej
Napisano 12 czerwca 2013 - 17:39
Napisano 12 czerwca 2013 - 18:47
Latencja zawsze występuje nawet minimalna ale występuje w każdym interfejsie.
Dlatego nasze DAW-y posiadają ficzer zwany kompensacją latencji.
Przy buforze 512 Reason wyświetla: "12 ms input latency"
Zanim wpadniesz w wir zakupów poczytaj ten wpis na blogu zakamarkiaudio:
http://zakamarkiaudi...alizowania.html
Napisano 12 czerwca 2013 - 21:58
Kurcze tak mi skacze latencja że muszę grać bez odsłuchu bo nie trafiam w metronom, jakby tego było mało nie naprawiło tego charkotu co jakiś czas. Denerwuje mnie że przy min. buforze na 10.6 śmigało bez zająknięcia.Jeżeli dałeś najmniejszy bufor to na pewno będziesz miał charkot. Daj bufor na 1024. Ale nie będziesz mógł nagrywać instrumentów wirtualnych bez latencji przeszkadzającej w graniu.
Też mam TonePort, i Dueta plus UX-1 i jeszcze parę klocków MIDI, PT 9 na MacBookPro6,2 i wiem jedno: nie WOLNO przechodzić na 10.8.
No więc źle zrobiłem że dałem się oczarować bajerami i zrobiłem upgrade do 10.8. (chyba łatwo mnie zbajerować, bo po WWDC już myślę o nowym OSXie). Teraz ciężko jest wrócić po przyzwyczajeniu do wygód/rozwiązań 10.8, a tak bym nie wiedział co tracę i jakoś bym pracował na 10.6
I przez dłuższy czas tak właśnie korzystałem, niestety dałem się naciągnąć na upgrade do ML przy okazji wymiany HDD na SSD, i teraz mam tu mnóstwo rzeczy które nie bardzo mogę przenieść do SL. Natomiast korzystanie z SL na zewnętrznym HDD po USB to mordęga i mija się z celem.Z doświadczenia jestem nauczony, że do produkcji, DJki i wszystkiego co wiąże się z muzyką najlepszy jest Snow Leopard. Czyli już wiesz, jaka jest moja rada...
Próbowałem ale niestety nie pomaga.Moze spróbuj z buforem 512 ja uzywajac roznych programow do DJ tylko wlasnie 512 dziala najlepiej
Znajomy ma tego nowego najbardziej okrojonego TonePorta, i mówi że latencję ma na poziomie kilku-kilkunastu ms.I nie ma czegoś takiego jak te opóźnienia w przesyle dźwięku? Współpracuje to z GarageBand czy Logic Pro bez problemu (lub innymi "zabawkami" jak np. AmpKit)?
Ostatnio przypomniałem sobie o interfejsie od Line 6, ten najprostszy model na jedno wejście. Czy w coś takiego warto inwestować?
A jak z takimi już bardzo tanimi interfejsami wyposażonymi np. tylko w złącze gitary i wyjście słuchawkowe? Behringer miał chyba takie urządzenie...
Z tym że on z tego korzysta na Windowsie. Może i faktycznie działa bezproblemowo, ale ja dziękuję za Line6 jeżeli miałoby się okazać że po wejściu OSX Mavericks znowu przyjdzie czekać kilka miesięcy na update sterowników. Behringer to chyba trochę taki Acer sprzętu muzycznego. Nie wiem jak reszta, ale testowałem ich kostki i dźwięk dobrze odwzorowuje ..cenę

12 ms to w porównaniu do karty której używam nawet przyzwoity wynik.Używam Presonus Studio One i Reason.
Latencja zawsze występuje nawet minimalna ale występuje w każdym interfejsie.
Dlatego nasze DAW-y posiadają ficzer zwany kompensacją latencji.
Przy buforze 512 Reason wyświetla: "12 ms input latency"
Zanim wpadniesz w wir zakupów poczytaj ten wpis na blogu zakamarkiaudio:
http://zakamarkiaudi...alizowania.html
Dziękuję wszystkim serdecznie za odpowiedzi. Tak jak się obawiałem nie ma prostego wyjścia.
Chyba będę musiał rozważyć kupno nowej karty, ew. Maca tylko do nagrywania na którym na stałe będzie 10.6
I tu moje kolejne pytanie - znacie może jakieś działające pod 10.8 karty z funkcją direct monitoring ?
Pozdrawiam,
L.
Napisano 13 czerwca 2013 - 16:45
Napisano 13 czerwca 2013 - 17:02
Dzięki. 500-600 to taniej niż kupowanie następnego Maca, wygląda interesująco.Kolega ma Scarlett 2i2 i tam jest Direct Monitoring. Wersja 2i4 to ten sam produkt tylko posiada we/wy MIDI.
Pozdrawiam,
L.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych