Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Nie klikający trackpad w MBP - permanentny fix

• Please log in to reply
12 replies to this topic

#1 mikemaj

mikemaj
  • 769 posts
  • SkądWarsaw, Poland, Poland

Posted 06 June 2013 - 13:27

W moim MBP Late 2008 trackpad wciąż klikał ale był na tyle miękki że lekkie muśnięcia wywoływały przypadkowe kliknięcia. To dość częsty problem wyrabiającej się mechanicznie blaszki także w guzikach home iPhonów. Jako że wszystkie poradniki opisują wymianę całego trackpada w przypadku gdzie zawiniła część która jest warta pare groszy zabrałem się do pracy.
Jak się okazuje blaszkę można "przeszczepić" korzystając z części zamiennej przycisku home w iPhonie, ja miałem pod ręką akurat część do 3g. Sama blaszka jest niewiele większa od tej oryginalnej w trackpadzie ale jak się okazuje działa.
Cała procedura jest co by tu nie mówić skomplikowana i wymaga dużo pracy. Konieczne jest wyjęcie płyty głównej, napędu dvd i głośników.
Installing MacBook Pro 15" Unibody Late 2008 and Early 2009 Trackpad - iFixit
Gdy mamy już goły trackpad w rękch wystarczy odkleić starą blaszkę i przekleić wraz z taśmą mocującą na wierzchu tą z części iPhona.
Co ważne upierdliwe jest ułożenie spowrotem trackpada i precyzyjne naprzemienne dokręcanie śrub przy jego zawiasach żeby nie został zamontowany krzywo - przez to właśnie musiałem ponownie wyjmować płytę główną, nie polecam, wciąż jest minimalnie przesunięty w prawo, no ale już tak zostanie.
Po całej operacji klika jak nowy. Satysfakcja.

#2 528eae9968

528eae9968
  • 7222 posts
Posted 06 June 2013 - 13:41

W modelu 2009 wystarczy tylko wyjąć baterie ;-) Mi się dostała woda pod blaszkę i też musiałem ją odklejać i czyścić. Obecnie wymienił bym blaszkę w MB White 2006 ale tam trackpad jest chyba nie rozbieralny.

#3 mikemaj

mikemaj
  • 769 posts
  • SkądWarsaw, Poland, Poland

Posted 06 June 2013 - 13:54

O kurcze to szczęście ;) A w starych mb niestety cały topcase jest zgrzewany więc wymiana będzie bardzo trudna, niewiadomo czy da się skleic spowrotem w sensowny sposób. Jeszcze gorzej jest chyba tylko w retinie.

#4 528eae9968

528eae9968
  • 7222 posts
Posted 06 June 2013 - 14:07

- Niestety MBW trzeba wymieniać topcase. Trudno go też wyczyścić. - Co do retiny to inaczej jest w 15 i 13. W 13'' pod trackpadem jest SSD a w 15 przyklejona bateria.

#5 macsupport

macsupport

• 8620 posts
  • SkądKraków

Posted 06 June 2013 - 20:23

Do tego celu lepsza była by blaszka np. z taśmy od przycisków bocznych z iPhone 3G, bo ta od Home jest sporo większa. W starym MacBook White przycisk touchpada jest inaczej rozwiązany, a jego wymiana jest praktycznie niemożliwa z uwagi na to, że gładzik jest wklejony do obudowy topcase.

#6 SenseJLF

SenseJLF
  • 20 posts
  • SkądSzczytno

Posted 15 June 2013 - 12:48

dobra panowie a jak to naprawić nie mając żadnych części z iphona? Właśnie mi się przed chwilą to popsuło w MBP 13" 2009...fakt wyciągając baterię wszystko jest w doskonałym porządku i touchpad działa jak należy ale gdy wkładam baterię już nie robi :( Objaw jest taki że naciskając touchpada jest klik ale po którymś naciśnięciu nie ma już "klik" i ruszając kursorem wszystko się zaznacza czyli tak jak by cały czas był wciśnięty lewy dolny róg touchpada. potrzebuję szybkiej pomocy bo jutro muszę popracować na ów MBP :(

#7 528eae9968

528eae9968
  • 7222 posts
Posted 15 June 2013 - 13:34

Prawdopodobnie puchnie Ci bateria i musisz ją szybko wymienić zanim nie uszkodzi laptopa!

#8 arvika

arvika
  • 1501 posts

Posted 15 June 2013 - 13:39

Prawdopodobnie puchnie Ci bateria i musisz ją szybko wymienić zanim nie uszkodzi laptopa!

Potwierdzam.

#9 tmkszlc

tmkszlc

• 1846 posts
  • SkądSzczecin, PL

Posted 15 June 2013 - 13:57

Spuchła bateria. Znajomy miał to samo i też nie wiedział o co chodzi. Jeśli jej nie wyjmiesz to zacznie ci odstawać również dolna pokrywa maka.

#10 SenseJLF

SenseJLF
  • 20 posts
  • SkądSzczytno

Posted 15 June 2013 - 19:23

to fakt że bateria z jednej strony jest płaska a powiedzmy od połowy touchpada jest pofalowana...jak na razie zrobiłem tak że nie dokręciłem jej do końca i touchpad działa... A z tą baterią to aż tak? W sumie to dziękuję za odpowiedź :) Zaraz się rozeznam w kosztach takowych baterii.

#11 528eae9968

528eae9968
  • 7222 posts
Posted 16 June 2013 - 06:39

Lepiej wymień jak najszybciej, nie ryzykuj bo nowy MBP jest droższy niż bateria.

#12 SenseJLF

SenseJLF
  • 20 posts
  • SkądSzczytno

Posted 17 June 2013 - 20:16

A jak mam sprawdzić jakiej dokładnie baterii mam szukać?Chodzi mi o to gdzie to znaleźć w Macu?
W necie znalazłem takową bateryjkę: Baterie do laptopów APPLE, A1322

#13 malysobol

malysobol
  • 250 posts
  • SkądPodobno Stolica

Posted 19 June 2013 - 11:33

Witam
mam też problem z baterią pare lat temu mnie to spotkało w Macbooku a teraz w Macbooku Pro. Początkowo myślałem że jest to problem trackpada ale jak zobaczyłem że zaczyna mi na krawędziach gładzik odstawać to wiedziałem już co jest grane. Teraz pewno nie tylko baterie będe miał do wymiany ale itrackpada :( Swoją drogą te baterie Li-ion Polymer to jakaś kpina.
Osbiście znalazłem takie
ORIGINAL Battery Apple Macbook Pro 13' Aluminium: Amazon.co.uk: Electronics
oraz na Ebay macbook pro 13 battery a1322 | eBay
Nie mam pojęcia którą brać która jest oryginalna a która łorginalna ;)
Pozdrawiam

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users