Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

zalany macbook air

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3 odpowiedzi w tym temacie

#1 Hiro73

Hiro73
  • 1 postów

Napisano 05 czerwca 2013 - 10:09

Witam Macbook Air został zalany przez koleżankę. Płyte wyczyściłem i wysuszyłem, ale nie uruchamia się. Nie wiem czy nie jest to wina zalanej klawiaturt (uszkodzonej), chciałem uruchomić macbooka air bez klawiatury, ale nie mogę znaleźć baterii CMOS na płycie głównej. Doczytałem, że wyciągnięcie baterii zresetuje go i uruchomi się automatycznie bez klawiatury. Żadne resety nie pomagają. Niestety zasilacz zachowuje się też jakby nie ładował, nie świeci się zielona dioda, ani pomaranczowa. Dlatego zależy mi żeby sprawdzić czy wogóle rusza ten macbook. pozdrawiam Hiro

#2 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 05 czerwca 2013 - 10:58

Tylko specjalistyczny serwis może ci pomóc. Napisz skąd jesteś.

#3 arvika

arvika
  • 1 501 postów

Napisano 05 czerwca 2013 - 18:31

Jeśli po podpięciu zasilacza nie świeci się zielona dioda to wygląda na to że nie działa tzw. 1-wire. Bez tego nie odpalisz płyty. Kwestia działającego lub nie topcase jest drugorzędna w tym wypadku. Mam nadzieję że zrobiłeś zdjęcia płyty przed jej wyczyszczeniem? Pomoże to nieco w naprawie laptopa w serwisie.

#4 macsupport

macsupport

• 8 620 postów
  • SkądKraków

Napisano 05 czerwca 2013 - 19:57

Pytanie czym i jak wyczyściłeś płytę. Klawiatura po zalaniu najczęściej jest uszkodzona, zwarta i nie uruchomisz nią komputera. Na płycie głównej nie znajdziesz baterii. Jeśli na wtyczce zasilacza nie zapala się zielona lub pomarańczowa dioda to tym bardziej nic sam nie zrobisz.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych