Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Zakup OS 10.4

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
26 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Zakup OS 10.4 (0 użytkowników oddało głos)

1. Niedługo w sklepie (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

2. Juz zamówiłem(am) (0 głosów [0.00%])

3. Zostaje przy starym OS (1 głosów [100.00%] - Zobacz)

Procent z głosów: 100.00%

4. Nie zamierzam za niego płacić (0 głosów [0.00%])

5. Wraz z nowym komputerem (0 głosów [0.00%])

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#1 reeye

reeye

• 1 506 postów

Napisano 13 kwietnia 2005 - 12:49

W jaki sposób chcemy nabyć 10.4 jeżeli wogóle

#2 Sebastian

Sebastian
  • 336 postów
  • SkądBełchatów

Napisano 13 kwietnia 2005 - 13:18

to zalezy od tego jakie beda opcje zakupu i ceny...ale nie bede sie tez zbytnio spieszyl z przesiadka

#3 Przemion

Przemion
  • 2 465 postów
  • SkądAmsterdam

Napisano 13 kwietnia 2005 - 18:38

Bardzo czesto jesli zakuoi sie komputer na okolo miesiac przed premiera nowego systemu, nowy system dostaje sie po tym jak sie on pojawi poczta. :-) Przynajmniej w Holandii tak bywa. Wlasnie probuje sie dowiedziec czy jesli kupie komputer teraz to dostane Tygryska potem.

#4 reeye

reeye

• 1 506 postów

Napisano 13 kwietnia 2005 - 19:29

Tak fakt ze mozna wyludzic nawet w Polsce i nawet pol roku przed premiera (myapple.pl bedzie mialo go bardzo szybko :)

#5 Digiface

Digiface
  • 595 postów
  • SkądDeutschland

Napisano 13 kwietnia 2005 - 23:49

Bardzo czesto jesli zakuoi sie komputer na okolo miesiac przed premiera nowego systemu, nowy system dostaje sie po tym jak sie on pojawi poczta. :-) Przynajmniej w Holandii tak bywa. Wlasnie probuje sie dowiedziec czy jesli kupie komputer teraz to dostane Tygryska potem.

Ja proponuje poczekac z zakupem nowego compa. Podobno nowe modele sa gotowe.
I napewno w tym roku sie pojawia. Ja czekam. Wtedy nawet jak nie bedziesz chcial aktualnego modelu to ten ktory jest teraz aktualny bedzie okolo 500Eura mniej kosztowal. :D

#6 Przemion

Przemion
  • 2 465 postów
  • SkądAmsterdam

Napisano 14 kwietnia 2005 - 00:03

Ja proponuje poczekac z zakupem nowego compa. Podobno nowe modele sa gotowe.
I napewno w tym roku sie pojawia. Ja czekam. Wtedy nawet jak nie bedziesz chcial aktualnego modelu to ten ktory jest teraz aktualny bedzie okolo 500Eura mniej kosztowal. :D

a wiesz ile mnie nerwow/zdrowia kosztuje czekanie na swoj kawalek szarlotki ? :wink:

#7 ihow

ihow
  • 187 postów
  • SkądWarszawka

Napisano 16 kwietnia 2005 - 14:39

Dziwi mnie jedna kwestia : Dlaczego jezeli mam 10.3 nie dostane upgrade-u do 10.4 taniej .
[center:f8f1a6d318]Smuci mnie to [/center:f8f1a6d318]

#8 TomkOx

TomkOx
  • 370 postów

Napisano 12 maja 2005 - 05:20

Natomiast ja uważam że Tiger jest zrobiony niedbale, w pośpiechu,
niekorzystnie odbije się (po raz kolejny) na wizerunku Apple...
Właściwie ostre potknięcia Tiger'a już na samym początku
(pierwszy tydzień), powodują że można twierdzić że jak dotąd
dobrego systemu 64-bitowego Apple narazie nie wydało.

#9 Sebastian

Sebastian
  • 336 postów
  • SkądBełchatów

Napisano 12 maja 2005 - 07:52

Dziwi mnie jedna kwestia : Dlaczego jezeli mam 10.3 nie dostane upgrade-u do 10.4 taniej .
[center:61c6d8ec84]Smuci mnie to [/center:61c6d8ec84]

Moze nalezaloby cos z tym zrobic bo to nie polityka Appla tylko polityka SADu :evil:

[ Dodano: 2005-05-12, 08:56 ]

Natomiast ja uważam że Tiger jest zrobiony niedbale, w pośpiechu,
niekorzystnie odbije się (po raz kolejny) na wizerunku Apple...
Właściwie ostre potknięcia Tiger'a już na samym początku
(pierwszy tydzień), powodują że można twierdzić że jak dotąd
dobrego systemu 64-bitowego Apple narazie nie wydało.

Na kazdym systemie cos sie znajdzie na poczatku i nie tylko Appla, zreszta te wpadki sie narazie na mnie nie odbily wiec mi to nie przeszkadza.

#10 Heidi

Heidi
  • 830 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 12 maja 2005 - 17:43

[center:dd07f7f187]Smuci mnie to [/center:dd07f7f187]

Moze nalezaloby cos z tym zrobic bo to nie polityka Appla tylko polityka SADu :evil:

Sebastian, to ja mam propozycję małego quizu dla Ciebie: porównaj warunki otrzymania tańszego upgrade z Pantery do Tigera w SADzie i w Apple US, a następnie podziel się z nami wiadomością, ile i jakich różnic wynalazłeś.

Baaardzo jestem ciekaw Twoich odkryć :twisted:

#11 Sebastian

Sebastian
  • 336 postów
  • SkądBełchatów

Napisano 12 maja 2005 - 18:06

Na quizy nie mam czasu, przyznaje ze nie znam dokloadniej sytuacji w Apple US, ale bede wdzieczny jesli przedstawisz co wiesz bo bardzo bym chcial zrozumiec ta sytuacje, wiem tyle ze jest tam miedzy innymi studencka znizka do 69$, a ile tu dostane ? smieszne 5% ?

Klienci, którzy zakupili komputer kwalifikujący się do uaktualnienia w dniu 12 kwietnia 2005 roku lub później bez kopii Mac OS X 10.4 ?Tiger? i spełniają warunki, mogą zakupić upgrade Up-To-Date w cenie 79 zł.

tego chyba nie trzeba komentowac, ci klienci powinni dostac uptodate za darmo, znajomy kupil komputer wczesniej stawiajac warunek ze dostanie tigera i ma dostac, tak to wyglada w Apple US ? no i sprawa kuponow po co je dostalem rok temu skoro sa one realizowane tylko tym po 12 kwietnia? nie mowiac juz o laskawej informacji ze moze te kupony sie przydadza po 22 lipca ( odpowiedz na pytanie czy moge je juz wyrzucic do kosza )...ale jak bede realizowane pozniej tego sie nie mozna dowiedziec, trzeba dzwonic bo nie mozna sie doczekac na odpowiedz przez maila, obsluga sklepu na ichacie pojawia sie 2 razy w miesiacu...tak to wyglada w Apple US ? szczerze watpie :?

To jest bardzo dobry temat, kazdy chyba by chcial zrozumiec sytuacje, bo jeszcze nie spotkalem kogos kto by powiedzial o SADzie cos pozytywnego, wiec jak to wyglada w US, Przemion moze napisac jak to wyglada w Holandii, jest jeszcze chyba ktos z Niemiec, wiec ?

#12 ainaval

ainaval
  • 272 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 12 maja 2005 - 18:43

Tak czy siak, szkoda, że w sondzie nie ma opcji "czekam na program up tp date".
Bo ja właśnie czekam. I na to liczę :)

#13 Heidi

Heidi
  • 830 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 13 maja 2005 - 20:48

Na quizy nie mam czasu, przyznaje ze nie znam dokloadniej sytuacji w Apple US, ale bede wdzieczny jesli przedstawisz co wiesz bo bardzo bym chcial zrozumiec ta sytuacje, wiem tyle ze jest tam miedzy innymi studencka znizka do 69$, a ile tu dostane ? smieszne 5% ?

No tak, nie masz czasu na quizy, nie znasz dokładnej sytuacji, ale nie przeszkadza Ci to w niczym, żeby na publicznych forach pisać nieprawdę. Bo walenie w SAD jest trendi i dżezi, no nie? :twisted: To najpierw sprawdź, a potem pisz, bo inaczej zaczyna to być zwykłe pieniactwo.

Klienci, którzy zakupili komputer kwalifikujący się do uaktualnienia w dniu 12 kwietnia 2005 roku lub później bez kopii Mac OS X 10.4 ?Tiger? i spełniają warunki, mogą zakupić upgrade Up-To-Date w cenie 79 zł.

tego chyba nie trzeba komentowac, ci klienci powinni dostac uptodate za darmo

A niby dlaczego powinni dostać za darmo, skoro wszędzie indziej dostają po niższej cenie, tak jak u nas?

no i sprawa kuponow po co je dostalem rok temu skoro sa one realizowane tylko tym po 12 kwietnia? nie mowiac juz o laskawej informacji ze moze te kupony sie przydadza po 22 lipca ( odpowiedz na pytanie czy moge je juz wyrzucic do kosza )...

A czy jak do każdego komputera dodawana jest karta gwarancyjna, to oznacza to, że każdy komputer musi ulec awarii, bo przecież dostałeś kartę nie po to chyba, żeby się marnowała? :twisted: A może ta karta jest tylko na wszelki wypadek, zupełnie jak kupony?

[ Dodano: 13-05-05, 21:53 ]

Ależ właśnie on trwa. Up to date to program uaktualnienia określonej aplikacji (np. system, albo iLife) na komputerach kupionych po premierze wersji nowszej i wyposażonych jeszcze w wersję starszą.

#14 Sebastian

Sebastian
  • 336 postów
  • SkądBełchatów

Napisano 13 maja 2005 - 22:34

Znam zarys sytuacji, chcialbym zmienic zdanie, moze ty przedstawisz dokladna sytuacje jaka panuje w Apple US ? ( Przemion wczesniej pisal ze w Holadnii dostaja za darmo ? ) dostane w SADzie na studnecka legitymacje Tigera za pol ceny ? skoro juz mam Panthere i mam te kupony " na wszelki wypadek " to czemu mam byc traktowany jak ktos kto nie ma wczesniejszej wersji systemu ? Moze jeszcze za usluge update bedziemy placic ?

To najpierw sprawdź

Chcialbym, pisze na maila, dzwonie i sie jakos nie moge niczego konkretnego dowiedziec !

Bo walenie w SAD jest trendi

No przepraszam badzmy powazni to sie nie wzielo z nikad, gdybym byl obsluzony jak czlowiek to bym nie mial takiego nastawienia, a nie zeby cokolwiek sie dowiedziec to trzeba kogos ciagnac za gardlo nie mowiac juz o tym ze jak pisalem wczesniej obsulga sklepu nie odpowiada na maila chociazby, telefonicznie jakos nikt mi nie raczyl wytlumaczyc ze te kupony sa na wszelki wypadek, skoro sa na wszelki wypadek to do czego mi sie przydadza po 22 lipca bo nadal nie wiem a taka uzyskalem informacje ktora tez musialem wyciagnac, wiec jak to bedzie ?

#15 tomasz

tomasz

• 10 988 postów

Napisano 13 maja 2005 - 22:42

a nie zeby cokolwiek sie dowiedziec to trzeba kogos ciagnac za gardlo

za gardło to można ich złapać i udusić ;)
ale wtedy się nic nie dowiemy... proponuje ciągnąc za język :D

#16 MacDada

MacDada

MyApple Team

• 7 238 postów
  • Skąd3city

Napisano 14 maja 2005 - 00:27

Nie no... nie bądźmy tacy agresywni... SAD is sad. I to się utarło. I teraz trudno się od tego odzwyczaić. Myślę, że trzeba zwrócić uwagę na dwie sprawy: 1.) SAD popełnia błąd "olewając" użytkowników. I to się już tak utarło, że nie ma co dyskutować. Sorki, ale nie podam tu konkretnych przykładów, zwłaszcza, że ja jak dotąd nie miałm okazji się do nich e-mailować. No i przykro mi Panowie... teraz trudno będzie się takiej opinii wyzbyć. :( Olewa też pod innym względem, w którym się 100% zgadzam. A mianowicie wydaje mi się, że stali klienci są zawsze opłacalni. Zawsze dostają zniżki, promocje, prezenty, itp. (patrz: prenumeraty magazynów). I dokłanie jest tak samo z użytkownikami Maków. Jeśli używam produktu przez dobre parę lat, kupuję system, oprogramowanie, komputery, to znaczy, że zaufałem firmie i będę chciał dalej korzystać z jej usług. A to znaczy, że dawałem jej kasę i jeszcze dam jej zarobić. Więc chyba można mi dać troszkę promocji przy produkcie, który pojawia się... co roku ;) Tak więc UpGrade do Tigera za mniejszą cenę dla stałych klientów (czyli dla tych, którzy kupili Panterę). :P 2.) SAD się zmienia. jest lepiej niż było. Looknijcie chociażby na apple.com.pl. Praktycznie teraz większość informacji jest szybko tłumaczona z ang. wersji stronki. MacMini jest na przyzwoitej cenie. Pojawiła się "jakś tam" kampania promocyjna (iPod w TV :D Choć w niedzielę rano :twisted:). No i z Digitem dostaję ulotki i reklamy z Makami :D (choć to wyjątkowo denne czasopismo - w najbliżym czasie koniec z preumeratą...). Tak więc nie jest dobrze, nie jest źle. Ale zawsze może być lepiej! Powodzenia :D

#17 Heidi

Heidi
  • 830 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 14 maja 2005 - 03:04

Znam zarys sytuacji, chcialbym zmienic zdanie, moze ty przedstawisz dokladna sytuacje jaka panuje w Apple US ? ( Przemion wczesniej pisal ze w Holadnii dostaja za darmo ? ) dostane w SADzie na studnecka legitymacje Tigera za pol ceny ? skoro juz mam Panthere i mam te kupony " na wszelki wypadek " to czemu mam byc traktowany jak ktos kto nie ma wczesniejszej wersji systemu ? Moze jeszcze za usluge update bedziemy placic ?

A zadałeś sobie kiedykolwiek trud porównania cen systemu OS X z cenami MS Windows? Np. wszedłem sobie na stronę Delta Soft i widzę tam takie ceny (brutto): XP Home 1024,80 zł, XP Home UPG 536,80 zł. Na stronie SADu OS X 10.4 kosztuje 559 zł. Jak widać każdy Tygrys jest sprzedawany w cenie upgrade.
Ponieważ nie istnieje możliwość nabycia Maka bez systemu, logicznym założeniem jest więc, że każda osoba nabywająca pudełkową wersję systemu posiada Maka, a więc też jakąś starszą wersję systemu. A skoro tak, to bez sensu jest oferowanie wersji pełnej - stąd w sprzedaży są wyłącznie wersje będące z racji ceny wersjami upgrade.
I jak znam życie, to zaraz usłyszę, że to bzdura, bo przecież "ta tańsza wersja na kupony". Tak, ale to nie jest upgrade, ale Up To Date - zupełnie inna para kaloszy. I jak się komuś nie podoba, to droga wolna - można się przerzucić na MS Windows, płacić tyle samo, ale za to być zadowolonym, bo słowo "UPGRADE" będzie wielkimi literami wypisane na pudełku.

To najpierw sprawdź

Chcialbym, pisze na maila, dzwonie i sie jakos nie moge niczego konkretnego dowiedziec !

Ale, sądząc po tym, że mi tutaj odpowiadasz, przeglądarka Ci działa? No to zajrzyj na strony Tygrysa u Apple US - wszystkie zasady zakupów mają tam nad wyraz dokładnie opisane i wyjaśnione. Ja też nie pracuję w SADzie, ale zanim sobie podniosę ciśnienie i polecę gdzieś z oskarżeniami, zawsze staram się najpierw sprawdzić, czy przypadkiem się nie zbłaźnię.

[ Dodano: 14-05-05, 04:08 ]

Tak więc UpGrade do Tigera za mniejszą cenę dla stałych klientów (czyli dla tych, którzy kupili Panterę). :P

Tak jak napisałem powyżej Sebastianowi: porównaj cenę Tygrysa z cenami MS Windows XP w wersji pełnej i upgrade. W której kategorii cenowej znajdujesz OS X? :twisted:

#18 Sebastian

Sebastian
  • 336 postów
  • SkądBełchatów

Napisano 14 maja 2005 - 09:03

A zadałeś sobie kiedykolwiek trud porównania cen systemu OS X z cenami MS Windows?

A jaki jest tego sens ? ? ? usprawiedliwiania ? ja nie pisalem ze system jest drogi, ale jako ze juz mam wczesniejsza wersje to chyba mi sie naleza inne warunki niz ci co nie maja systemu w ogole ? tak jak pisalem na co bym chcial dostac odpowiedz w Apple US na studencka legitymacje dotane Tigera za 69 $, jest w SADzie cos takeigo ?

I jak znam życie, to zaraz usłyszę, że to bzdura, bo przecież "ta tańsza wersja na kupony"

Wracajac do kuponow to moze rozwiniesz wersje "na wszelki wypadek" bo nie rozumie w jakich przypadkach one mi sie moga przydac ?

No to zajrzyj na strony Tygrysa u Apple US

Moze podasz link gdzie warto zajrzeci gdzie sie dowiem cos czego jeszcze nie wiem i co jest niezgodne z tym o czym pisze ? Bardzo bym prosil o odpowiadanie na wszystkie moje postawione pytania
:wink:

[ Dodano: 2005-05-14, 10:12 ]

Nie no... nie bądźmy tacy agresywni

Gdzie tu widzisz agresje ? normalna dyskusja...

[ Dodano: 2005-05-14, 10:30 ]
Na stronie SADu znalazlem jeszcze taka ciekawostke :
eMac 1.42/256/80/Combo/Radeon9600/56k za 3 535 zl brutto
eMac 1.25GHz/256DDR/40GB/Combo/ Radeon9200/56K /kbd/mouse za 3 542 zl brutto (Promocja ! - koncowki serii)

#19 Heidi

Heidi
  • 830 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 14 maja 2005 - 10:12

A zadałeś sobie kiedykolwiek trud porównania cen systemu OS X z cenami MS Windows?

A jaki jest tego sens ? ? ? usprawiedliwiania ? ja nie pisalem ze system jest drogi, ale jako ze juz mam wczesniejsza wersje to chyba mi sie naleza inne warunki niz ci co nie maja systemu w ogole ?

To bardzo ciekawe pytanie. A znasz jakiegoś posiadacza Maka, który nie posiada Mac OS w ogóle? W przypadku PC jest to możliwe, bo możesz kupić komputer bez systemu Windows. Ale spróbuj dokonać takiej sztuki i kupić Maka bez Mac OS :P

I jak znam życie, to zaraz usłyszę, że to bzdura, bo przecież "ta tańsza wersja na kupony"

Wracajac do kuponow to moze rozwiniesz wersje "na wszelki wypadek" bo nie rozumie w jakich przypadkach one mi sie moga przydac ?

To proste: program Up To Date obejmuje komputery kupione, a nie wyprodukowane po określonej dacie. Produkując dany egzemplarz nie wiadomo, kiedy zostanie sprzedany i czy z racji daty sprzedaży nie zostanie objęty programem Up To Date. W związku z tym łatwiej do każdego egzemplarza dokładać kupony do ewentualnego wykorzystania, analogicznie do karty gwarancyjnej, niż potem je rozsyłać do sprzedawców, w nadziei że nie spowoduje to dodatkowego bałaganu i każdy komputer sprzedawany po określonej dacie otrzyma do kompletu kupony rabatowe.

No to zajrzyj na strony Tygrysa u Apple US

Moze podasz link gdzie warto zajrzeci gdzie sie dowiem cos czego jeszcze nie wiem i co jest niezgodne z tym o czym pisze ? Bardzo bym prosil o odpowiadanie na wszystkie moje postawione pytania

Na stronie zatytułowanej bardzo kryptycznie "Upgrade" jest dokładnie wyjaśnione kto i na jakich warunkach załapuje się na tańszego Tygrysa. Jeżeli potrzebowałbyś tłumaczenia to jest na stronie SADu, bo to są te same warunki.

[ Dodano: 2005-05-14, 10:30 ]
Na stronie SADu znalazlem jeszcze taka ciekawostke :
eMac 1.42/256/80/Combo/Radeon9600/56k za 3 535 zl brutto
eMac 1.25GHz/256DDR/40GB/Combo/ Radeon9200/56K /kbd/mouse za 3 542 zl brutto (Promocja ! - koncowki serii)

No tak, pies jest, to i kij się znajdzie :cry: Czy to, że mają na swojej stronie dziwną cenę jednego z modeli eMaków, powoduje że Twoja wyrażona tu opinia o odmienności SADowej polityki upgrade w stosunku do polityki Apple nabiera prawdziwości? Nie, nie nabiera. Napisałeś nieprawdę i znalezienie nawet tysiąca błędów czy literówek na stronach SADu tego nie zmieni.

#20 ainaval

ainaval
  • 272 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 14 maja 2005 - 12:07

Ależ właśnie on trwa. Up to date to program uaktualnienia określonej aplikacji (np. system, albo iLife) na komputerach kupionych po premierze wersji nowszej i wyposażonych jeszcze w wersję starszą.

Hmmm, sęk w tym, że ja iBooka kupiłem w grudniu 2003 (jeden z pierwszych egzemplarzy z 10.3) i na ten program (który właśnie trwa) najwyraźniej się nie załapuję...

Pisząc "czekam" mam na myśli to, co wyczytałem gdzieś na szarlotce...

Może coś źle zrozumiałem, ale w skrócie: ktoś pisał, że w jakiś czas po premierze systemu (przynajmniej tak miało być z poprzednią wersją) SAD zaczął realizować owe zielone kupony także w stosunku do komputerów kupionych przed magiczną datą pierwszego up to date...
I że tym razem także (już w okolicach lipca) takie wykorzystanie zielonego kuponu będzie możliwe... Należy tylko trzymać rękę na pulsie i dowiadywać się w SADzie, najlepiej telefonicznie...

i w innym poście:

To proste: program Up To Date obejmuje komputery kupione, a nie wyprodukowane po określonej dacie. Produkując dany egzemplarz nie wiadomo, kiedy zostanie sprzedany i czy z racji daty sprzedaży nie zostanie objęty programem Up To Date. W związku z tym łatwiej do każdego egzemplarza dokładać kupony do ewentualnego wykorzystania, analogicznie do karty gwarancyjnej, niż potem je rozsyłać do sprzedawców, w nadziei że nie spowoduje to dodatkowego bałaganu i każdy komputer sprzedawany po określonej dacie otrzyma do kompletu kupony rabatowe.

Z tego wynika, że płonne moje nadzieje i dla mnie cena wynosi 559zł (minus zniżka edukacyjna - jeśli się postaram).

:roll:

#21 Sebastian

Sebastian
  • 336 postów
  • SkądBełchatów

Napisano 14 maja 2005 - 12:45

[quote]Napisałeś nieprawdę i znalezienie nawet tysiąca błędów czy literówek na stronach SADu tego nie zmieni.[/quote] Gdzie ?

[quote]No tak, pies jest, to i kij się znajdzie Czy to, że mają na swojej stronie dziwną cenę jednego z modeli eMaków, powoduje że Twoja wyrażona tu opinia o odmienności SADowej polityki upgrade w stosunku do polityki Apple nabiera prawdziwości? [/quote]
No to jeszcze raz napisze chocby jedna olbrzymia roznice ! ! ! W APPLE US NA LEGITYMACJE STUDENTCYKA TIGERA DOSTNAE ZA 69 $ i to czyni to twierdzenie poprawnym bo to duza roznica.

[quote]To bardzo ciekawe pytanie. A znasz jakiegoś posiadacza Maka, który nie posiada Mac OS w ogóle? W przypadku PC jest to możliwe, bo możesz kupić komputer bez systemu Windows. Ale spróbuj dokonać takiej sztuki i kupić Maka bez Mac OS[/quote]
Nie kazdy dostaniemy z Panthera, a poza tym powerpc nie mozna zlozyc samemu ? jesli juz tak nadciagamy fakty...

[quote]To proste: program Up To Date obejmuje komputery kupione, a nie wyprodukowane po określonej dacie. Produkując dany egzemplarz nie wiadomo, kiedy zostanie sprzedany i czy z racji daty sprzedaży nie zostanie objęty programem Up To Date. W związku z tym łatwiej do każdego egzemplarza dokładać kupony do ewentualnego wykorzystania, analogicznie do karty gwarancyjnej, niż potem je rozsyłać do sprzedawców, w nadziei że nie spowoduje to dodatkowego bałaganu i każdy komputer sprzedawany po określonej dacie otrzyma do kompletu kupony rabatowe.
[/quote] Czyli przez poltora roku dodaje sie kupony ktore beda bezuzyteczne tylko po to zeby trafic w ten okres 2 tygodni przed nowym softem, bardzo to ciekawa koncepcja i na pewno powoduje wiekszy balagan niz by tych kuponow nie bylo a uptodate dostac na podstawie faktury chociazby...( ale z informacji ktore otrzymalem telefonicznie to nie jest prawda, bo powiedziano mi zebym trzymal kupony bo sie przydadza po 22 lipca, do czego ? tego juz niestety sie nie mozna dowiedziec )

Podtrzymuje swoja prosbe o odnoszenie sie do calosci moich wypowiedzi, bo jak usprawiedliwic pozostale fakty o ktorych pisalem ? :wink: [/quote]

[ Dodano: 2005-05-14, 13:54 ]
Nie jednego tylko 2 modeli :
eMac 1.25GHz/256DDR/80GB/SD/ Radeon9200/56K/kbd/mouse
cena brutto: 4 349,00

co juz nie swiadczy o bledzie, moze to jest w mysl zasady "znajdzie sie glupi co kupi" :wink:

#22 MacDada

MacDada

MyApple Team

• 7 238 postów
  • Skąd3city

Napisano 14 maja 2005 - 16:40

Gdzie tu widzisz agresje ? normalna dyskusja...

Ano tutaj widać adresję :mrgreen:

a nie zeby cokolwiek sie dowiedziec to trzeba kogos ciagnac za gardlo

za gardło to można ich złapać i udusić ;)

#23 Heidi

Heidi
  • 830 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 15 maja 2005 - 20:48

Napisałeś nieprawdę i znalezienie nawet tysiąca błędów czy literówek na stronach SADu tego nie zmieni.

Gdzie ?

W odpowiedzi na wiadomość ihow, twierdząc że SAD samodzielnie ustalił zasady nabycia tańszej wersji Tigera, co nie jest prawdą, ponieważ zasady są wszędzie takie same. Zarówno co do daty granicznej nabycia komputera (12 kwietnia 2005), jak i zakończenia akcji up to date (22 lipca 2005), a także terminu składania zamówień (9 lipca 2005).

No tak, pies jest, to i kij się znajdzie Czy to, że mają na swojej stronie dziwną cenę jednego z modeli eMaków, powoduje że Twoja wyrażona tu opinia o odmienności SADowej polityki upgrade w stosunku do polityki Apple nabiera prawdziwości?

No to jeszcze raz napisze chocby jedna olbrzymia roznice ! ! ! W APPLE US NA LEGITYMACJE STUDENTCYKA TIGERA DOSTNAE ZA 69 $ i to czyni to twierdzenie poprawnym bo to duza roznica.

I znowu błąd, chyba że Polska zmieniła położenie geograficzne. Na terenie Europy cena systemu w wersji EDU wynosi ok. 89 euro netto. Ponieważ, AFAIK, Polska leży na terenie Europy, obowiązują nas ceny ustalane przez Apple Europe. Jeżeli masz inne informacje co do położenia geograficznego naszego pięknego kraju, to chętnie się z nimi zapoznam.

To bardzo ciekawe pytanie. A znasz jakiegoś posiadacza Maka, który nie posiada Mac OS w ogóle? W przypadku PC jest to możliwe, bo możesz kupić komputer bez systemu Windows. Ale spróbuj dokonać takiej sztuki i kupić Maka bez Mac OS

Nie kazdy dostaniemy z Panthera, a poza tym powerpc nie mozna zlozyc samemu ? jesli juz tak nadciagamy fakty...

A kto powiedział, że to musi być Pantera? Może być dowolny Mac OS, nawet w wersji klasycznej. Jeżeli kupujesz Tygrysa to znaczy, że posiadasz Maka co znaczy, że posiadasz licencję na Mac OS co znaczy, że masz prawo do upgrade. Nie istnieje więc wersja pełna systemu i dlatego są one sprzedawane w cenie przyjętej za cenę systemu w wersji upgrade.

Czyli przez poltora roku dodaje sie kupony ktore beda bezuzyteczne tylko po to zeby trafic w ten okres 2 tygodni przed nowym softem, bardzo to ciekawa koncepcja i na pewno powoduje wiekszy balagan niz by tych kuponow nie bylo a uptodate dostac na podstawie faktury chociazby...( ale z informacji ktore otrzymalem telefonicznie to nie jest prawda, bo powiedziano mi zebym trzymal kupony bo sie przydadza po 22 lipca, do czego ? tego juz niestety sie nie mozna dowiedziec )

Podobnie, przez długie lata do komputerów dodawane są karty gwarancyjne, które w przypadku większości z nich nigdy nie zostaną wykorzystane. Czy teraz zaczniesz narzekać, że SAD sprzedaje sprawne komputery pozbawiając Cię należnego Ci prawa skorzystania z karty gwarancyjnej?

Sebastian, chciałbym żebyś zrozumiał tylko dwie rzeczy:
1. SAD nie jest całkowicie niezależny od Apple Europe. Narzekać można ("można" nie w sensie "bo wolno", ale w sensie "bo ma to sens") na te aspekty ich działalności, które kreują sami. Ceny i zasady wielu promocji mają narzucane z góry, przez firmę matkę;
2. porównywanie naszych cen z cenami Apple US nie ma sensu, bo Polska leży w obrębie działania Apple Europe - dlatego obowiązują nas ceny europejskie, niestety wyższe od cen amerykańskich.

#24 Sebastian

Sebastian
  • 336 postów
  • SkądBełchatów

Napisano 15 maja 2005 - 21:11

W odpowiedzi na wiadomość ihow, twierdząc że SAD samodzielnie ustalił zasady nabycia tańszej wersji Tigera, co nie jest prawdą, ponieważ zasady są wszędzie takie same. Zarówno co do daty granicznej nabycia komputera (12 kwietnia 2005), jak i zakończenia akcji up to date (22 lipca 2005), a także terminu składania zamówień (9 lipca 2005).

No nie do koca o to mi chodizlo tylko ogolnie o polityke SADu ale tu sie przyznaje do bledu bo wczoraj sie dowiedizalem ze Apple US rygorystycznie pilnuje tego programu up to date nie tak jak bylo z panthera.

I znowu błąd, chyba że Polska zmieniła położenie geograficzne. Na terenie Europy cena systemu w wersji EDU wynosi ok. 89 euro netto. Ponieważ, AFAIK, Polska leży na terenie Europy, obowiązują nas ceny ustalane przez Apple Europe. Jeżeli masz inne informacje co do położenia geograficznego naszego pięknego kraju, to chętnie się z nimi zapoznam.

Ale tego juz nie rozumiem, skad taka roznica ? prawie o dwa razy wieksza ?

Podobnie, przez długie lata do komputerów dodawane są karty gwarancyjne, które w przypadku większości z nich nigdy nie zostaną wykorzystane. Czy teraz zaczniesz narzekać, że SAD sprzedaje sprawne komputery pozbawiając Cię należnego Ci prawa skorzystania z karty gwarancyjnej?

Nie zaczne, nie ma tego co porownywac z gwarancja i to troche nie logincze roziwazanie problemu, dziwne ze ty to mi wytlumaczyles a SAD przez telefon nie potrafil...

1. SAD nie jest całkowicie niezależny od Apple Europe. Narzekać można ("można" nie w sensie "bo wolno", ale w sensie "bo ma to sens") na te aspekty ich działalności, które kreują sami. Ceny i zasady wielu promocji mają narzucane z góry, przez firmę matkę;

jak najbardziej to rozumie, i moj pierwszy post od ktorego sie zaczela ta dyskujsa mial zabarwienie ogolne i nie chodizlo mi tylko o update.

2. porównywanie naszych cen z cenami Apple US nie ma sensu, bo Polska leży w obrębie działania Apple Europe - dlatego obowiązują nas ceny europejskie, niestety wyższe od cen amerykańskich.

a tego nawet nie bede probowal zrozumiec :wink:

[ Dodano: 2005-05-16, 09:37 ]
Po prywatnej rozmowie musze sie przyznac ze zaczolem na to patrzec pod innym katem, i przyznaje ze w wielu sprawach sie mylilem, to nie wynikalo wynikalo z mojej nie wiedzy ale z informacji jakie naplywaly miedzy innymi z SADu, pozostala wiec sprawa niekompetentych pracownikow na ktorych trafilem, mam nadzieje ze niedlugo bedzie mozna na tym forum szczegolowoo i na bierzaco wyjaniac tego typu kwestie :wink:

#25 Kwiatki

Kwiatki
  • 1 096 postów
  • SkądPoznan

Napisano 16 maja 2005 - 11:52

[ Dodano: 2005-05-16, 12:53 ]

A zadałeś sobie kiedykolwiek trud porównania cen systemu OS X z cenami MS Windows? Np. wszedłem sobie na stronę Delta Soft i widzę tam takie ceny (brutto): XP Home 1024,80 zł, XP Home UPG 536,80 zł. Na stronie SADu OS X 10.4 kosztuje 559 zł. Jak widać każdy Tygrys jest sprzedawany w cenie upgrade.
Ponieważ nie istnieje możliwość nabycia Maka bez systemu, logicznym założeniem jest więc, że każda osoba nabywająca pudełkową wersję systemu posiada Maka, a więc też jakąś starszą wersję systemu. A skoro tak, to bez sensu jest oferowanie wersji pełnej - stąd w sprzedaży są wyłącznie wersje będące z racji ceny wersjami upgrade.
I jak znam życie, to zaraz usłyszę, że to bzdura, bo przecież "ta tańsza wersja na kupony". Tak, ale to nie jest upgrade, ale Up To Date - zupełnie inna para kaloszy. I jak się komuś nie podoba, to droga wolna - można się przerzucić na MS Windows, płacić tyle samo, ale za to być zadowolonym, bo słowo "UPGRADE" będzie wielkimi literami wypisane na pudełku.

e no bez przesady z tymi cenami - xp home + myszka i cena jest 372pln - to co podales to wersja box - jak ktos kupuje komputer razem z systemem to moze pozwolic sobie na wersje OEM - a jak kupi sys + myszka i ta myszka bedzie zainstalowana przy danym kompie to rowniez moze pozwolic sobie na wersje OEM. - to tylko tak na marginesie:-)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych