Witam,
Chciałbym sobie kupić TC 2TB, przeczytałem na forum, ale nie o to mi konkretnie chodzi :-)
Mam MBPr i chcę mieć swoją sieć Wi-Fi, sieć do której podłączam się ja, czyli nie do routera tylko do TC.
Cieżko mi to wytłumaczyć, ale generalnie:
1. Łączę się z Wi-Fi, Lecz chcę zrobić z Time Capsule router.
Czy nie posiadając kabla enthernet będę mógł z niego zrobić router dla iPhone, iPad, MacBook i iPod?
Czy można router zastąpić TC, abym miał obok siebie router + urządzenie do przechowywania plików?
Pozdrawiam
P.S wiem, że może jest to nie stylistycznie :-(

Time Capsule jako router.
Rozpoczęty przez
MacLife
, 29 maj 2013 22:52
8 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 29 maja 2013 - 22:52
Napisano 29 maja 2013 - 22:58
Tak, to wszystko co potrzebujesz - będziesz miał dzieki TC.
TC to tez router. I to całkiem szybki (sieć N 450Mbps, uzalezniona prędkość pomiędzy urządzeniami od samych urządzeń).
Nie wiem tylko z jakiego urządzenia czy sieci korzystasz dla łącza internetowego.
Ja mam generalnie tak - modem UPC-kabel do TC - WiFi 450Mbps w domu.
Poprzez WiFi łączy się MBPR, MBAir, iPhone i iPad +Surface Pro
Poprzez kabel - 2 inne TC i Apple TV.
Wszystko smiga idealnie. Więc jak widzisz, bez obaw możesz kupowac TC
Napisano 29 maja 2013 - 23:10
Przeczytałem Tim Cook jako router i przez chwile się zastanawiałem nad kondycją świata

Napisano 30 maja 2013 - 12:52
A potrzebuję kabla enthernet?
Czy TC łączy sie przez Wi-Fi dając Wi Fi innym urządzeniom?
Napisano 30 maja 2013 - 13:50
Napisz dokładnie jakie źródło internetu chcesz podłączyć do TC.
Napisano 30 maja 2013 - 16:22
Nie rozumiem dokońca... Chodzi o firmę, czy o coś innego?
Jeśli chodzi o dostawcę internetu to jest to CityNet...
Napisano 30 maja 2013 - 19:41
Masz internet w modemu 3g, kabla ethernet, wifi? Piszesz potwornie enigmatycznie a zadajesz pytania jak byśmy my to wiedzieli o co pytam.
Generalnie do TC możesz podłączyć skrętkę lub może działać jakoś "przedłużenie" Wifi z działającego już routera. To drugie rozwiązanie jest mało wygodne. Mi osobiście albo się coś rozłączało, albo iPada głupiał - nie wiedział do której sieci ma się podłączyć.
Najlepiej jest do TC poprostu podłączyć kabel Ethernet. Tak jest najbardziej stabilnie i bezpiecznie.
Napisano 30 maja 2013 - 20:07
Kabel Enthernet mam w drugim pokoju, ale coś się zrobi ;-)
Napisano 30 maja 2013 - 20:30
Chodzi o to że TC nie ma modemu jest tylko routerem twój dostawca internetu dał Ci pewnie modem lub modem z routerem, jeżeli chcesz tc jako router to musisz w modemie wyłączyć funkcje routingu i połączyć go kablem Ethernet z TC mogą stać blisko siebie.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych