Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Time Capsule jako router.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
8 odpowiedzi w tym temacie

#1 MacLife

MacLife
  • 198 postów
  • SkądŁódź, PL

Napisano 29 maja 2013 - 22:52

Witam, Chciałbym sobie kupić TC 2TB, przeczytałem na forum, ale nie o to mi konkretnie chodzi :-) Mam MBPr i chcę mieć swoją sieć Wi-Fi, sieć do której podłączam się ja, czyli nie do routera tylko do TC. Cieżko mi to wytłumaczyć, ale generalnie: 1. Łączę się z Wi-Fi, Lecz chcę zrobić z Time Capsule router. Czy nie posiadając kabla enthernet będę mógł z niego zrobić router dla iPhone, iPad, MacBook i iPod? Czy można router zastąpić TC, abym miał obok siebie router + urządzenie do przechowywania plików? Pozdrawiam P.S wiem, że może jest to nie stylistycznie :-(

#2 ar3kb

ar3kb
  • 4 635 postów
  • SkądSchlesierland - Königshütte/Laurahütte

Napisano 29 maja 2013 - 22:58

Tak, to wszystko co potrzebujesz - będziesz miał dzieki TC. TC to tez router. I to całkiem szybki (sieć N 450Mbps, uzalezniona prędkość pomiędzy urządzeniami od samych urządzeń). Nie wiem tylko z jakiego urządzenia czy sieci korzystasz dla łącza internetowego. Ja mam generalnie tak - modem UPC-kabel do TC - WiFi 450Mbps w domu. Poprzez WiFi łączy się MBPR, MBAir, iPhone i iPad +Surface Pro Poprzez kabel - 2 inne TC i Apple TV. Wszystko smiga idealnie. Więc jak widzisz, bez obaw możesz kupowac TC

#3 kormo

kormo
  • 219 postów
  • SkądWawa

Napisano 29 maja 2013 - 23:10

Przeczytałem Tim Cook jako router i przez chwile się zastanawiałem nad kondycją świata :)

#4 MacLife

MacLife
  • 198 postów
  • SkądŁódź, PL

Napisano 30 maja 2013 - 12:52

A potrzebuję kabla enthernet? Czy TC łączy sie przez Wi-Fi dając Wi Fi innym urządzeniom?

#5 TheOktik

TheOktik
  • 405 postów
  • SkądWarsaw, Poland, Poland

Napisano 30 maja 2013 - 13:50

Napisz dokładnie jakie źródło internetu chcesz podłączyć do TC.

#6 MacLife

MacLife
  • 198 postów
  • SkądŁódź, PL

Napisano 30 maja 2013 - 16:22

Nie rozumiem dokońca... Chodzi o firmę, czy o coś innego? Jeśli chodzi o dostawcę internetu to jest to CityNet...

#7 TheOktik

TheOktik
  • 405 postów
  • SkądWarsaw, Poland, Poland

Napisano 30 maja 2013 - 19:41

Masz internet w modemu 3g, kabla ethernet, wifi? Piszesz potwornie enigmatycznie a zadajesz pytania jak byśmy my to wiedzieli o co pytam. Generalnie do TC możesz podłączyć skrętkę lub może działać jakoś "przedłużenie" Wifi z działającego już routera. To drugie rozwiązanie jest mało wygodne. Mi osobiście albo się coś rozłączało, albo iPada głupiał - nie wiedział do której sieci ma się podłączyć. Najlepiej jest do TC poprostu podłączyć kabel Ethernet. Tak jest najbardziej stabilnie i bezpiecznie.

#8 MacLife

MacLife
  • 198 postów
  • SkądŁódź, PL

Napisano 30 maja 2013 - 20:07

Kabel Enthernet mam w drugim pokoju, ale coś się zrobi ;-)

#9 4motion

4motion
  • 337 postów
  • SkądIrlandia

Napisano 30 maja 2013 - 20:30

Chodzi o to że TC nie ma modemu jest tylko routerem twój dostawca internetu dał Ci pewnie modem lub modem z routerem, jeżeli chcesz tc jako router to musisz w modemie wyłączyć funkcje routingu i połączyć go kablem Ethernet z TC mogą stać blisko siebie.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych