Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Sortowanie folderów i plików

• Please log in to reply
15 replies to this topic

#1 Tadek888

Tadek888
  • 13 posts

Posted 29 May 2013 - 14:33

Witam serdecznie. Udalo mi się posortować foldery w finderze instalujac xtrafinder. Jednak o wiele bardziej zalezy mi na posortowaniu (foldery alfabetycznie, pliki alfabetycznie) w oknach dialogowych typu otwórz/zapisz. Z góry dziękuję serdecznie za pomoc :)

#2 ftpd

ftpd

Nie.

• 24340 posts

Posted 29 May 2013 - 14:49

Ale jakie właściwie jest pytanie? I co to są 'foldery'?

#3 Tadek888

Tadek888
  • 13 posts

Posted 29 May 2013 - 15:33

Przepraszam - niedawno przesiadłem się na maca. Chodzi o sortowanie katalogów. W finderze udało mi się zrobić tak aby najpierw były katalogi ułożone alfabetycznie a potem pliki również alfabetycznie ( styl windows ). Osiągnąłem to przez xtrafinder. Teraz pytanie brzmi czy jest jakieś rozwiązanie abym katalogi i pliki posortowały się same podobnie jak to wcześniej opisałem w oknach dialogowych przy otwieraniu pliku i jego zapisywaniu :)

#4 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7682 posts

Posted 29 May 2013 - 16:48

Nie potrzeba do tego żadnego dodatkowego softu. Widok "lista plików" w oknach i u góry są "belki" do sortowania plików według m.in. nazw. Klikasz na to i samo się sortuje tak jak chcesz. Można jeszcze określić (Pokaż opcje widoku) jakie "belki" mają być wyświetlane w oknach i zastosować to do jednego okna lub wszystkich. Skorzystaj z Pomocy Systemowej.

#5 Tadek888

Tadek888
  • 13 posts

Posted 29 May 2013 - 16:58

jasne ale to nie dziala w oknach dialogowych typu otworz lub zapisz a szukam tego konkretnego rozwiazania i żeby było domyslne zeby zastosowalo mi sie w przegladarce plikow w serato gdzie juz nie ma zadnych kontrolek od sortowania... Przy okazji to nie tylko bolaczka serato bo gdy np. w textwrangler chce cos zapisac to mimo wczesniejszego posortowania i ustawienia jako domyslne to przy zapisz/otworz widzi po swojemu :)

#6 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7682 posts

Posted 29 May 2013 - 18:25

1. Ale po co to w oknach otwórz/zapisz ? One tylko służą "do pokazania" gdzie/co a od porządków jest Finder właśnie, który w oknach otwórz/zapisz pokazuje pliki (niezależnie od ich typu) ułożone alfabetycznie. 2. Tej "ułomności" Serato nie załatwi żaden inny soft, tylko stosowna petycja do jego twórców.

#7 Tadek888

Tadek888
  • 13 posts

Posted 29 May 2013 - 19:26

To nie ułomność serato - fakt program jest fatalny - wczesniej grałem z traktora i o wielel lepiej sie na nim czułem - do tego nie dopasowali do retiny. Wracając do tematu to nie serato. To samo występuje w jakimkolwiek programie jesli chce zapisać lub otwotrzyć plik. W finderze jest porzadek. Stąd wniosek że to nie serato a ustawienie i specyfika OS X. Do czego jest mi to potrzebne ? Podczas przeszukiwania folderów i struktury ktora sobie wczesniej stworzylem kategoryzujac muzyke mam teraz wielki balagan i kompletną dezorientacje gdyż standardowo uklada pliki w kolejnosci wrzucenia ich na dysk jak mniemam.

#8 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7682 posts

Posted 29 May 2013 - 19:34

Może pomoże jakiś manager plików w rodzaju Disk Order. OS X File Manager with dual pane interface ? Nie polecę nic innego (chociaż pewnie jest tego trochę) bo nie używam takiego softu - po prostu rozstałem się dawno z windzianymi przyzwyczajeniami i kombinowaniem.

#9 Tadek888

Tadek888
  • 13 posts

Posted 29 May 2013 - 19:51

Dziękuje - sprawdzę :)

- - - Połączono posty - - -

Sliczne to ale cos na zasadzie windowsowego total commander. Pięknie sortuje pliki ale to mam juz w finderze...
Potrzebuje czegos co ingeruje nie jest jako takim programem a dodatkiem ingerujacym w ustawienia systemowe :)

#10 dm76

dm76
  • 2445 posts

Posted 29 May 2013 - 23:20

Kataloguj sobie muzyke w iTunes... Też sie złapałem na tym, że w windowsie spedzałem wiele godzin w total commanderze, po prostu katalogując pliki, foldery, zawsze jest coś do przerzucenia... W macu nie trzeba :) przestań o tym myśleć, co trzeba znajdziesz - szkoda czasu, think different :)

#11 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7682 posts

Posted 29 May 2013 - 23:33

Nie chciałem tego właśnie koledze @Tadek888 sugerować - ale to jedyne sensowne rozwiązanie tzn. zerwać mimo wszystko z windzianymi nawykami zamiast tracić czas na wynajdywanie problemów, których po prostu nie ma. :D

P.S. Ostatni pomysł z mojej strony: http://www.koingosw....ts/macpilot.php

#12 ftpd

ftpd

Nie.

• 24340 posts

Posted 30 May 2013 - 16:23

@Madmax: ale czemu uparcie wciskasz soft człowiekowi, który potrzebuje zupełnie czegoś innego? @Autor: jeśli posłuchasz rady 'kataloguj muzykę w iTunes', potem w oknie 'Otwórz' możesz z tego katalogu korzystać, co chociaż trochę może Ci pomóc.

#13 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7682 posts

Posted 30 May 2013 - 16:54

Nie wciskam uparcie tylko podsuwam rozwiązania które być może bedą odpowiadały @Autorowi. Nic na siłę.

#14 Tadek888

Tadek888
  • 13 posts

Posted 30 May 2013 - 19:00

Zobaczę na jakiej zasadzie kataloguje muzykę iTunes jednak cały czas szukam tego swojego rozwiązania te katalogi to jak pojedyncze CD - wiem ze w katalogu z RnB i sub Katalogu 012 mam taka i taka muzykę i o wiele łatwiej jest mi to znaleźć... Pobawię się iTunes. Wychodzę jednak z założenia że jeśli potrzebuję konkretnego rozwiązania to go szukam bo mam mi ułatwić życie. Oczywiście mogę wbić gwóźdź kombinerkami ale to mi ma być wygodnie tym bardziej ze nie będę tero robił jeden raz... Po za tym nie po to kupowałem maca jako niezawodne narzędzie żeby się do niego dopasować tylko żeby dopasować go do siebie... :) Zobaczymy Panowie co z tym iTunes - dziękuję za debatę. Gdyby komuś coś wpadło konkretnego w ręce z tego co szukam proszę o kontakt :)

#15 ftpd

ftpd

Nie.

• 24340 posts

Posted 30 May 2013 - 19:38

Nie wciskam uparcie tylko podsuwam rozwiązania które być może bedą odpowiadały @Autorowi. Nic na siłę.

Wciskasz, bo co moment wyskakujesz z jakimś softem, a ciągle chodzi o systemowe okna 'open' i 'save', które od dowolnego softu będą niezależne.

#16 dm76

dm76
  • 2445 posts

Posted 30 May 2013 - 20:06

W iTunes zależy jak masz otagowane pliki, jak źle to nawet jeden album może być rozrzucony po 5 kategoriach... a jak dobrze to masz wg albumów, wykonawców, rodzajów muzyki... standard... Ale pisze to z innego punktu widzenia, bo niedawno stwierdziłem, że chomikowanie mp3, albumów itd nie ma już żadnego sensu... :)

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users