Jak nagrać plik DMG >4GB pod WinXP
Napisano 06 października 2007 - 12:40
Napisano 06 października 2007 - 12:58
Napisano 06 października 2007 - 13:29
A znalazlem cos takiego: http://3d2f.com/tags/record/dmg/
Tylko wątpię że zachowa BS. Ale spróbować tym skonwertować na coś i nagrać na RW zawsze można.
Napisano 06 października 2007 - 13:53
hdiutil convert /path/to/filename.dmg -format UDTO -o /path/to/savefile.iso
lub przez disk utility:
Disk utility, wybierz obraz, convert, docelowy format: DVD/CD master, pojawi sie plik *.cdr -> zmien rozszerzenie na ISO.
(wiecej informacji na http://www.macosxhin...040121135301830)
Tak skonwertowany obraz przenies jakkolwiek na PCta i tam wypal. Przenoszenie moze byc nietrywialne - pendrivy i dyski zewnetrzne by byly czytane zarowno pod windows jak i pod mac os sa formatowane w FAT32 a ten (jak juz pisal Wicko) nie obsluguje tak duzych plikow. Zostaje podzielic plik na fragmenty np. przy pomocy RARa (na http://www.buyrar.com/download.asp jest trial ktory powinien dac sobie rade).
Powodzenia!
(BTW: zauwazylem ze jestes z Krakowa - jakby co to chyba jestem w stanie cie poratowac plytka do MB CD)
Napisano 06 października 2007 - 14:47
Na Xp musisz miec NTFS. Fat32 nie obsłuży tak dużego pliku.
http://www.google.co...=utf-8&oe=utf-8
Jesteś pewnien że jak przekonwertuje DMG na ISO to bedzie wszystko działało ?? Gdzieś już na forum czytałem że nie ... i że utracone zostają własności botujące ;(
---- Dodano 06-10-2007 o godzinie 16:03 ----
NTFS to jedna sprawa, format obrazu to druga.
... ciach ...
(BTW: zauwazylem ze jestes z Krakowa - jakby co to chyba jestem w stanie cie poratowac plytka do MB CD)
Oki ... muszę tylko kupić płytkę DVD DL bo mi wyszły i biore sie za testy

Prawda żem z Krakowa ... dzięki za pomoc .... jak co to się odezwę

Napisano 06 października 2007 - 15:31
Na pececie używająć programu dmg2iso i wypalić czymkolwiek, albo programem UltraISO który trawi pliki DMG.
---- Dodano 06-10-2007 o godzinie 16:39 ----
Jeśli obraz DMG jest nieskompresowany to zazwyczaj wystarczy go potraktować jak zwykłe ISO (tyle że DiskUtility domyślnie zapiuje DMG skompresowane). Z dekompresją DMG dobrze sobie radzi na pececie TransMac.
BootSector najczęsciej traci sie w skutek działania osobników którzy załadowali sobie już takie skonwertowne ISO do ich wspaniałego i wszechmocnego Nero i wpadli na genialny pomysł żeby coś do takiego obrazu dodać lub usunąć.

Napisano 06 października 2007 - 16:52
Napisano 06 października 2007 - 17:07
...Disk utility, wybierz obraz, convert, docelowy format: DVD/CD master, pojawi sie plik *.cdr -> zmien rozszerzenie na ISO...
Oki ... dysk juz przekonwertowałem z DMG na ISO ... juz bym nagrywał ale nie mam płytek DVD DL i dopiero jutro je kupię.
I tu pytanie ... jakie płytki kupić?? Plusy ... minusy ... jakich producentów ?? Co polecacie??
I kolejne pytanie ... co do kwestii samego nagrywania...
Juz w windowsie np. w nero mam wybrac Nagrywarka/nagraj plik obrazu ... i wskazać plik ISO ?? Cz jakiś inny program polecacie??
TransMaca juz sciagnalem .... jutro przetestuje:P
Napisano 07 października 2007 - 02:29
Oki ... dysk juz przekonwertowałem z DMG na ISO ... juz bym nagrywał ale nie mam płytek DVD DL i dopiero jutro je kupię.
I tu pytanie ... jakie płytki kupić?? Plusy ... minusy ... jakich producentów ?? Co polecacie??
Nie kupuj Platinium bo maki ich bardzo nie lubia w temacie DVD DL. Był taki wątek na forum a ja też z własnej retrospekcji muszę potwierdzić. Verbatim zadziałał bez problemu.
Napisano 07 października 2007 - 10:56
Nie kupuj Platinium bo maki ich bardzo nie lubia w temacie DVD DL. Był taki wątek na forum a ja też z własnej retrospekcji muszę potwierdzić. Verbatim zadziałał bez problemu.
Hehehe ... tez znalazłem na forum o Platiniumach .... Tylko z tego co pamietam kolega miał minusy ... a naped plusy odczytywał tylko czy jakoś tan na odwrót ...
I tu pytaie ... czy jest jakaś różnica między + a - dla maków??
Napisano 07 października 2007 - 13:15
I tu pytaie ... czy jest jakaś różnica między + a - dla maków??
Do czytania juz nagranej - nie.
Do zapisywania na maku tez nie, bo wszystkie SD jakie znam sa dwusystemowe.
Ale poniewaz zapisujesz na PCie to lepiej sprawdz co pisze na nagrywarce. Wszystkie w miare nowe powinny byc dwusystemowe, ale warto sprawdzic

Napisano 10 października 2007 - 19:22

---- Dodano 10-10-2007 o godzinie 21:39 ----
No i kaszana ... niby się wszystko nagrało .... pod OS X wszystko widać ... ale płyta się nie bootuje ... jak wymusze przy starcie systemy klawiszem ALT i wybiorę napęd DVD z płytą w środku .. to coś tam czyta .. a po chwili pokazuje się znaczek zakazu wjazdu ... takie kółeczko przekreślone. No to 10 zł za płytę DVD DL poszło w piach ... Nie wiem.. może to wina tego przekonwertowywania i przekopiowywania??
Napisano 11 października 2007 - 19:24
Napisano 11 października 2007 - 20:15
Napisano 11 października 2007 - 20:27
A moze pozycz od kogos dobrego obudowe FW i zapakuj w nia tymczasowo sprzet nagrywajacy wyjmujac go z Pieca.... Moze by sie ktos znalazl w okolicach...
Jesli o mnie chodzi to jestem w Krakowie dopiero za 1.5 tygodnia:) i raczej nie bede targal sprzetu ze soba...
Też już o tym myślałem ... nawet ceny w sklepach sprawdzałem ... ale szkody mi wydawać kilkudziesięciu złotych na samą obudowę ... bo napęd dvd to mam od koleszki. Choć za te pieniądze co przerznołem na płytkach DVD DL na pewno bym coś juz kupil 5,25''. Od tygodnia się juz z tym męcze ... tracąc mój czas i kolegi ... (ps. dzięki ci koleszko jeszcze raz). Jak narazie dam sobie z tym spokój ... jak mi płytki bedą potrzebne to najwyżej do kogoś z Krakowa pozyczy się ....
No chyba że ktoś ma inny pomysł??
Napisano 12 października 2007 - 03:29
Napisano 03 lutego 2009 - 22:56

Napisano 04 lutego 2009 - 22:07
Napisano 05 lutego 2009 - 06:42
Napisano 05 lutego 2009 - 08:29
Napisano 18 października 2010 - 21:27
A ja TESTOWAŁEM TAK:
1. uruchom ten plik (lub ściągnij i potem sobie uruchom)
DMGExtractor
-wskaż obraz .dmg
-kliknij YES (NO oznacza tylko symulacje)
-podaj lokalizację i nazwę pliku wynikowego .iso
2.ściągnij stąd program USB IMAGE TOOL
USB IMAGE TOOL
Napisano 18 października 2010 - 21:35
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych