Skocz do zawarto艣ci

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj si臋 aby uzyska膰 pe艂ny dost臋p do forum.

Zdj臋cie
- - - - -

Przenoszenie plik贸w PDF po zawarto艣ci do oddzielnych folder贸w

• Zaloguj si臋, aby doda膰 odpowied藕
13 odpowiedzi w tym temacie

#1 sq9cya

sq9cya
  • 8 post贸w

Napisano 13 maja 2013 - 22:25

Witam wszystkich Mam pytanie i pro艣b臋 o pomoc jak i czy mo偶na (a my艣l臋 ze mo偶na) ustawi膰 Automator jako program lub skrypt aby sprawdza艂 zawarto艣膰 pliku PDF i przeni贸s艂 do odpowiedniego katalogu, problem w tym ze z Automatorem mam pierwszy raz do czynienia i nie bardo wiem co i jak. A jak to ma wygl膮daj膮c. Mam stworzone katalogi z nazwami firm, z programu generuje mi si臋 plik PDF o nazwie print-1987487401874 i teraz po zako艅czeniu pracy takich plik贸w jest sporo czasem 150 - 200 wiec sprawdzanie plik po pliku to dodatkowa czasoch艂onna praca a chcia艂bym aby wykonywa艂o si臋 to automatycznie. Czy kto艣 mo偶e mi pomoc jak to wszystko stworzy膰 ?? Sebastian

#2 艢fie偶y

艢fie偶y
  • 920 post贸w

Napisano 19 maja 2013 - 13:58

A czego ma szuka膰 Automator w tych plikach PDF? Po czym ma je rozpozna膰?

#3 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7聽682 post贸w

Napisano 19 maja 2013 - 14:43

Mo偶e niech ten "program" generuje pliki PDF z okre艣lon膮聽nazw膮 ? Wtedy Automator jak najbardziej ma sens.

#4 guest

guest
  • 268 post贸w

Napisano 19 maja 2013 - 15:50

Zainteresuj sie aplikacja Hazel. Wykona ca艂a prace za Ciebie.

#5 Roberto

Roberto
  • 13聽752 post贸w
  • Sk膮dWroc艂aw

Napisano 19 maja 2013 - 16:43

Spotlight szuka w tre艣ci, wi臋c da艂oby si臋 automatorem te偶 chyba.

#6 sq9cya

sq9cya
  • 8 post贸w

Napisano 19 maja 2013 - 20:54

A czego ma szuka膰 Automator w tych plikach PDF? Po czym ma je rozpozna膰?

w ka偶dym pliku znajduje si臋 nazwa firmy czyli tak samo jak katalog a do ka偶dego katalogu ma dost臋p odpowiednia firma.

Mo偶e niech ten "program" generuje pliki PDF z okre艣lon膮 nazw膮 ? Wtedy Automator jak najbardziej ma sens.

gdyby tak by艂o wystarczy艂o by posortowa膰 pliki i je r臋cznie przenie艣膰, niestety nie jest to mo偶liwe.

Automatorem troszk臋 si臋 pobawi艂em i w sumie co nieco rozpracowa艂em, wiec wyszukuje mi pliki i przenosi do katalogu problem teraz w tym ze nie mog臋 wstawi膰 zmiennej w jako tekstu wyszukiwanego. je偶eli by艂a by taka mo偶liwo艣膰 wystarczy艂o by aby wczyta膰 list臋 katalog贸w i po kolei jako zmienna wyszukiwa膰 odpowiednie pliki nast臋pnie je przenosi膰 do katalogu. Na razie pr贸buj臋 dalej zobacz臋 co mo偶na jeszcze z tego zrobi膰.

#7 guest

guest
  • 268 post贸w

Napisano 19 maja 2013 - 21:12

w ka偶dym pliku znajduje si臋 nazwa firmy czyli tak samo jak katalog a do ka偶dego katalogu ma dost臋p odpowiednia firma.

gdyby tak by艂o wystarczy艂o by posortowa膰 pliki i je r臋cznie przenie艣膰, niestety nie jest to mo偶liwe.

Automatorem troszk臋 si臋 pobawi艂em i w sumie co nieco rozpracowa艂em, wiec wyszukuje mi pliki i przenosi do katalogu problem teraz w tym ze nie mog臋 wstawi膰 zmiennej w jako tekstu wyszukiwanego. je偶eli by艂a by taka mo偶liwo艣膰 wystarczy艂o by aby wczyta膰 list臋 katalog贸w i po kolei jako zmienna wyszukiwa膰 odpowiednie pliki nast臋pnie je przenosi膰 do katalogu. Na razie pr贸buj臋 dalej zobacz臋 co mo偶na jeszcze z tego zrobi膰.

Mozesz w takim razie
a/spedzic kolejne godziny na szukaniu
b/uzyc rozwiazania z poprzedniego postu

#8 sq9cya

sq9cya
  • 8 post贸w

Napisano 19 maja 2013 - 21:34

Mozesz w takim razie
a/spedzic kolejne godziny na szukaniu
b/uzyc rozwiazania z poprzedniego postu

Hazel jak i akcja automatora ma podobny problem jak wstawi膰 zmienn膮 jako tekst wyszukiwany.

#9 guest

guest
  • 268 post贸w

Napisano 19 maja 2013 - 21:48

Hazel jak i akcja automatora ma podobny problem jak wstawi膰 zmienn膮 jako tekst wyszukiwany.

Jakbys chociaz spojrzal na Hazel to bys tego nie napisa艂.

Do艂膮czona grafika

#10 sq9cya

sq9cya
  • 8 post贸w

Napisano 19 maja 2013 - 22:02

Jakbys chociaz spojrzal na Hazel to bys tego nie napisa艂.

Przegl膮dn膮艂em i wiem co napisa艂em, to teraz mi powiedz jaka jest r贸偶nica w ustawieniu regu艂y dla ka偶dej firmy w hazel lub akcji w Automatorze ?
G艂ownie chodzi艂o mi o to ze zamiast tak jak napisa艂e艣 nazwa_firmy mo偶na by艂o ustawi膰 zmienna wtedy wystarczy艂o by max 4 akcje w automatorze a ni偶eli 70 akcji lub regu艂 (hazel) dla wszystkich firm.

Ale mimo wszystko dzi臋ki za informacje o hazel bo tez jest ciekawy.

#11 guest

guest
  • 268 post贸w

Napisano 19 maja 2013 - 22:46

Przegl膮dn膮艂em i wiem co napisa艂em, to teraz mi powiedz jaka jest r贸偶nica w ustawieniu regu艂y dla ka偶dej firmy w hazel lub akcji w Automatorze ?
G艂ownie chodzi艂o mi o to ze zamiast tak jak napisa艂e艣 nazwa_firmy mo偶na by艂o ustawi膰 zmienna wtedy wystarczy艂o by max 4 akcje w automatorze a ni偶eli 70 akcji lub regu艂 (hazel) dla wszystkich firm.

Ale mimo wszystko dzi臋ki za informacje o hazel bo tez jest ciekawy.

Musisz miec zdefiniowany szukany tekst skoro regu艂y bazuja na zawartosci pliku pdf.

#12 Roberto

Roberto
  • 13聽752 post贸w
  • Sk膮dWroc艂aw

Napisano 20 maja 2013 - 08:24

no to dodaj do automatora pytanie o nazw臋 firmy, to b臋dziesz m贸g艂 j膮 wpisywa膰 z palca.
Screen Shot 2013-05-20 at 09.21.55.png

#13 sq9cya

sq9cya
  • 8 post贸w

Napisano 20 maja 2013 - 15:12

Musisz miec zdefiniowany szukany tekst skoro regu艂y bazuja na zawartosci pliku pdf.

owszem ze musz臋 mie膰 zdefiniowany tekst ale je偶eli by艂a by mo偶liwo艣膰 wstawi膰 zmienna mo偶na by艂o by ja pobiera膰 z listy a nie za ka偶dym razem ja wpisywa膰.

Roberto zobacz teraz m贸j screen jak ta zmienna wstawi膰 w miejsce zmienna_Nazwa_firmy w tym jest najwi臋kszy problem

[ATTACH=CONFIG]15090[/ATTACH]

mo偶e wam tak to przedstawi臋.

1. pobierz list臋 z nazwami katalog贸w firm ( firmaA, firmaB, firmaC)
2. wybierz pierwsza firm臋 z listy
3. wstaw nazw臋 firmy jako tekst wyszukiwany
4. wyszukaj pliki PDF
5. znalezione pliki przenie艣 do odpowiedniego katalogu firmy
6. powt贸rz operacje dla nast臋pnej firmy z listy

i to wszystko, na koniec pracy uruchamiam skrypt lub program i sam mi sortuje wszystkie pdf'y do odpowiednich katalog贸w.

#14 Roberto

Roberto
  • 13聽752 post贸w
  • Sk膮dWroc艂aw

Napisano 20 maja 2013 - 15:58

nie wsz臋dzie da si臋 chyba ustawi膰 te zmienne, ale... 10.5: Use Automator variables anywhere in a workflow - Mac OS X Hints

U偶ytkownicy przegl膮daj膮cy ten temat: 1

0 u偶ytkownik贸w, 1 go艣ci, 0 anonimowych