Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Airport Extreme (MD031) + dysk twardy współdzielony z TV

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
26 odpowiedzi w tym temacie

#1 Sad3k

Sad3k
  • 41 postów

Napisano 12 maja 2013 - 10:38

Witam, Ze względu na częste problemy z rozłączaniem się internetu WiFi na routerze NetiiSpot (iPhone, MacBook Pro, AppleTV, TV Samsung) jestem zmuszony do zmiany routera. Padło na Airport Extreme. Jednak chciałbym się dowiedzieć dwóch rzeczy jeśli chodzi o podłączenie dysku twardego do tego urządzenia, a mianowicie: 1) Jak wygląda współdzielenie podłączonego dysku z TV ? Czy jeśli podłączę dysk do routera to TV będzie go widział i będę mógł spokojnie włączyć filmy na TV mając podłączony dysk do Airporta ?; 2) Czy mając podłączony dysk do Airporta będę mógł robić backup danych przez TimeMachine drogą bezprzewodową ? Jeśli okaże się, że Airport Extreme nie spełni przynajmniej jednego z powyższych pytań to myślę, że warto będzie kupić AirPort Express skoro i tak dysk będę musiał przerzucać pomiędzy Macbookiem a TV. Czytałem, że Airport Express ma gorszy zasięg, jednak, że mieszkam w bloku to nie będzie mi to robić wielkiej różnicy ;) Pozdrawiam Mateusz

#2 Ninetou

Ninetou
  • 390 postów
  • SkądUK

Napisano 13 maja 2013 - 03:04

1. Nie, Airport Extreme do komunikacji używa protokołu AFP który jest obsługiwany przez wąskie grono urządzeń. 2. Tak. Prawdę mówiąc to ja bym się rozglądał za routerem innej marki jeśli chcesz żeby to było urządzenie AIO. Jakiś czas temu NetGear szykował się do sprzedaży routerów z bezproblemową obsługą zarówno AFP (łatwa konfiguracja Time Machine) jak i innymi popularnymi, w tym FTP czy SMB. Dokładna listę modeli znajdziesz na stronie NetGear'a. No chyba, że koniecznie zależy Ci na produkcie od Apple.

#3 Sad3k

Sad3k
  • 41 postów

Napisano 13 maja 2013 - 16:38

Z jednej strony zależy mi na produkcje Apple bo nie ukrywam, że designe samego urządzonka jest bardzo przyjemny...jeśli i tak większość sprzętu w domu jest od Apple to czemu nie kolejne. A jak wygląda samo WiFi pomiędzy TV, a Airportem ? Jest problem z odbieraniem sygnału przez TV (rozłączanie, połączenie) czy nie ma jakichkolwiek nieścisłości ? Jeśli problemem będzie brak odczytu dysku podłączonego do Airpota przez TV to chyba jakoś przeżyję. Dysk będę podłączać kablem do Samsunga....no chyba, że zdecyduje się na Time Capsule, a zewnętrzny dysk będę używał tylko do przenoszenia pomiędzy macbookiem, a TV...

#4 Ninetou

Ninetou
  • 390 postów
  • SkądUK

Napisano 13 maja 2013 - 19:04

Samo połączenie jest bardzo stabilne (tak samo jak w przypadku większości odrobinę lepszych routerów); nie ma żadnych problemów z rozłączaniem. Co do samego łączenia SmartTV przez WiFi (pomijając kwestie Aiporta jako router i jako zupełna ciekawostka): Jedyne co udało mi się zaobserwować przy podłączeniu SmartTV przez WiFi to kilku sekundowe opóźnienie przed nawiązaniem połączenia, ale to kwestia wyłącznie mojego telewizora bo sterownik do modułu WiFi jest ładowany do pamięci dopiero po pełnym bootowaniu firmwaru telewizora (mój wymaga zewnętrznej karty USB do połączenia WiFi). Było to na tyle irytujące (nie posiadam anteny, więc tv służy mi wyłącznie jako terminal do streamingu), że dongla sprzedałem i połączenie router <-> TV zrealizowałem kablem Ethernet.

#5 ar3kb

ar3kb
  • 4 635 postów
  • SkądSchlesierland - Königshütte/Laurahütte

Napisano 13 maja 2013 - 19:09

Sad3k ale po co przenosić dysk? Time Capsule + AppleTV i po sprawie.

#6 Ninetou

Ninetou
  • 390 postów
  • SkądUK

Napisano 13 maja 2013 - 21:06

AppleTV nie umożliwia bezpośredniego streamu z TimeCapsule... Wymagany do tego jest nadal jakiś pośrednik (iPhone, iPad czy komputer), lub JB, ale to tylko w przypadku ATV2 co oznacza wyłącznie 720p. Już pomijam fakt, że to kolejne urządzenie na które trzeba oczywiście wydać najpierw pieniądze.

#7 ar3kb

ar3kb
  • 4 635 postów
  • SkądSchlesierland - Königshütte/Laurahütte

Napisano 13 maja 2013 - 21:13

To prawda.

#8 Sad3k

Sad3k
  • 41 postów

Napisano 13 maja 2013 - 22:28

Tak jak napisał Ninetou, do ATV najlepiej JB...niestety ja posiadam genereację nr 3, którego nie udało się złamać. Zastanawiam się również nad TC jednak powiem szczerze, że nie wiem czy jest mi on do końca potrzebny (czy wykorzystam go w 100%). Jakoś nie jestem przekonany czy drogą bezprzewodową backuupy po 3GB będą szybko przebiegać. Chyba wolę się podłączyć kablem i zrobić to szybciej na dysku zewnętrznym. Jedyne co jest za TC to dodatkowe GB na przechowywanie filmów, zdjęć itd (zwłaszcza po podzieleniu partycji). Muszę to przemyśleć, jednak nie ukrywam, że jest to prawie 1000zł różnicy pomiędzy urządzeniami (mowa oczywiście o cenach z allegro).

#9 Ninetou

Ninetou
  • 390 postów
  • SkądUK

Napisano 13 maja 2013 - 22:59

Time Capsule/Airport Extreme + HDD jest znacznie bardziej wygodny. Backupy robią się transparentnie i nie trzeba się bawić w ciągłe wyciąganie dysku, podłączanie, czekanie na ukończenie, potem chowanie itd. Ja osobiście uważam to za zbyt dużo kroków przez co backupy robi się od wielkiego święta, i nie daj boże gdy coś się stanie i okaże się ze nie masz poprzedniej wersji danego pliku. Pamiętaj, że to technologia powinna być dla Ciebie a nie Ty dla niej ;). Co do prędkości samego rozwiązania (sam mam TC): 3GiB / 6.5MiB = 473sec (6-7MiB/s to średnia prędkość transferu w przypadku backupu po WiFi w moim przypadku) 473 / 60 = 7.8min Jednakże backup wtedy jest robiony na bieżąco (co 1h) więc zazwyczaj maja one po ~200MiB a więc 30-60sec; chyba, że akurat skopiowałeś jakieś zdjęcia, czy film w wysokiej rozdzielczości. Tak czy inaczej, według mnie prędkość przyzwoita, a wygodę takiego rozwiązania trudno przyrównać do ciągłego podłączania dysku.

#10 Sad3k

Sad3k
  • 41 postów

Napisano 14 maja 2013 - 16:04

Rozumiem. Dzięki Ninetou za wyjaśnienie. Przemyślę jeszcze sprawę co do AE czy też TC. A możesz mi powiedzieć jak wygląda podłączenie konsoli PS3 lub też XBOX360 ?

#11 Ninetou

Ninetou
  • 390 postów
  • SkądUK

Napisano 14 maja 2013 - 21:25

Wszystko działa jak powinno, dokładnie tak jak z każdym innym routerem ;); nie ma absolutnie żadnych problemów.

#12 Sad3k

Sad3k
  • 41 postów

Napisano 14 maja 2013 - 21:48

W porządku. Dzięki Wielkie za wyjaśnienie. Teraz tylko pozostaje mi kwestia wyboru: # AirPort Extreme - koszt to jakieś 600zł (allegro); # Time Capsule - ponad 1100zł za najnowszy model z 2GB Pozdrawiam

#13 Sad3k

Sad3k
  • 41 postów

Napisano 15 maja 2013 - 13:39

Mam jeszcze jedno pytanko...Jak będzie wyglądać podłączenie TC z TV kablem USB. Gdybym zrobił 2 partycje i jedna z nich byłaby pod FAT to czy po podłączeniu TC kablem USB pod TV jest szansa aby TV widział ten dysk ? Pozdrawiam

#14 Ninetou

Ninetou
  • 390 postów
  • SkądUK

Napisano 15 maja 2013 - 14:31

Niestety nie, USB w TC działa wyłącznie w trybie hosta i umożliwia podłączenie tylko urządzeń pamięci masowej i drukarek.

#15 Sad3k

Sad3k
  • 41 postów

Napisano 17 maja 2013 - 18:05

Ninetou, mam jeszcze jedno pytanie. Orientujesz się może czy starszy model tego urządzenia A1302 dużo się różnic od najnowszego ? Nie pytam o pojemność dysku bo spokojnie 500GB na dane mi wystarczy...

#16 sancruz3

sancruz3
  • 2 436 postów

Napisano 17 maja 2013 - 18:14

W porządku. Dzięki Wielkie za wyjaśnienie. Teraz tylko pozostaje mi kwestia wyboru:
# AirPort Extreme - koszt to jakieś 600zł (allegro);
# Time Capsule - ponad 1100zł za najnowszy model z 2GB

Pozdrawiam

Airport Extreme to koszt 604zl i mozesz go nabyc w RTV AGD Komputery foto - sklep internetowy | redcoon Polska

Teraz troche faktow A Extreme + USB 2.0 HDD to ograniczony transfer do max 16mb inaczej jest w Time Capsule bo dysk jest w srodku podlaczony po Sata II wiec transfery sa wieksze. I tak w sumie wszystko zalezy od jakosci sygnalu i zasiegu bo to tez zawazy na transferach.

#17 Ninetou

Ninetou
  • 390 postów
  • SkądUK

Napisano 17 maja 2013 - 21:29

sancruz3 to prawda ale biorąc pod uwagę fakt, że USB 2.0 to max 480 Mbit/s a 802.11n (WiFi N) to max 300Mbit/s gardłem staje się połączanie PC<->WiFi a nie samo TC<->USB<->HDD.

Sad3k, A1302 to 2Gen TC. Sam ją posiadam od 2lat i sprawuje się bardzo dobrze; nigdy nie upuściła żadnego pakietu. Rożnica pomiędzy generacjami to głównie poprawione anteny, a co za tym idzie lepsze rozprowadzanie zasięgu po większym terenie. Gdy kupowałem swoją to szukałem 2Gen i wyżej bo od 2Gen TC potrafi pracować w zakresie 2.4Ghz i 5Ghz, dzięki czemu można osiągnąć lepsze pokrycie terenu przez to, że obie inaczej penetrują obiekty zrobione z różnych materiałów.

PS. Nawet gdy kupisz wersje z dyskiem 500GB i stwierdzisz, że potrzebujesz więcej miejsca to możesz ją zwyczajnie otworzyć i wsadzić większy dysk.

#18 sancruz3

sancruz3
  • 2 436 postów

Napisano 18 maja 2013 - 07:19

Ja chyba postawie na nowego Airporta Extreme + Synology DS112 albo cos wiekszego i na synology uruchomic time machine bo beda lepsze transfery po rj 45

#19 Sad3k

Sad3k
  • 41 postów

Napisano 18 maja 2013 - 11:38

Ninetou, a jak sprawdza się zasięg w TC w modelu A1302 ? Czy 50m^2 mieszkanie spokojnie wystarczy zasięg tak aby moc sygnału była silna ?

#20 Ninetou

Ninetou
  • 390 postów
  • SkądUK

Napisano 18 maja 2013 - 15:03

2Gen wystarczy bez problemu. U mnie stoi ona w sam kącie domu wolno stojącego i w żadnym miejscu nie mam problemów z zasięgiem; nawet w ogródku.

#21 sancruz3

sancruz3
  • 2 436 postów

Napisano 18 maja 2013 - 15:35

sancruz3 to prawda ale biorąc pod uwagę fakt, że USB 2.0 to max 480 Mbit/s a 802.11n (WiFi N) to max 300Mbit/s gardłem staje się połączanie PC<->WiFi a nie samo TC<->USB<->HDD.

To najlepiej podlaczyc komputer kablem enthernet i po kablu robic Time Machine z A Extreme wtedy mozna jakies sensowne transfery osiagnac ale mowa z podpietym synology rzecz jasna

#22 Ninetou

Ninetou
  • 390 postów
  • SkądUK

Napisano 18 maja 2013 - 19:03

Jasne, że tak można tylko jaki jest wtedy w ogóle sens inwestowania w takie urządzenie skoro koniec końców do backupu nadal masz zamiar podpinać kabel. Wygoda TC oraz urządzeń pochodnych rozbija się o to, że użytkownik nie musi o niczym pamiętać ani też ograniczać się dodatkowymi kablami.

#23 sancruz3

sancruz3
  • 2 436 postów

Napisano 18 maja 2013 - 20:58

Jasne, że tak można tylko jaki jest wtedy w ogóle sens inwestowania w takie urządzenie skoro koniec końców do backupu nadal masz zamiar podpinać kabel. Wygoda TC oraz urządzeń pochodnych rozbija się o to, że użytkownik nie musi o niczym pamiętać ani też ograniczać się dodatkowymi kablami.

Taki, ze mam kilka komputerow apple i jedne moga byc podpiete na stale bo kabelek mi nie przeszkadza, a jak wczesniej bylo wspomniane pomimo, ze wezmie sie Time Capsule to i tak sama przepustowosc w sieci nic nie da ze siezdi juz dysk na sata 2 a do A Extreme trzeba podpiac po usb i to usb ogranicza. I tak jest napisane na stronie apple gdzies, ze pierwszy backup moze trwac nawet dzien :) wiec wszystko mowi za siebie i to w przypadku Time Capsule wiec chyba pierwszy backup lepiej zrobic po kablu a potem niech sobie leci po wifi

#24 Ninetou

Ninetou
  • 390 postów
  • SkądUK

Napisano 19 maja 2013 - 02:53

Wątek utworzył Sad3k, więc swoją wypowiedz zastosowałem wyłącznie do jego przypadku.

#25 sancruz3

sancruz3
  • 2 436 postów

Napisano 19 maja 2013 - 09:01

Wątek utworzył Sad3k, więc swoją wypowiedz zastosowałem wyłącznie do jego przypadku.

Jak najbardziej to rozumiem :) nie chcialem zakladac nowego tematu wiec podpialem sie tutaj zeby nie robic syfu za przeproszeniem :D

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych