Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Ekstrakcja danych z dysku z Macbooka

• Please log in to reply
8 replies to this topic

#1 Cravol

Cravol
  • 36 posts

Posted 11 May 2013 - 19:52

Czesc, ostatnio zalał mi się macbook, płyta główna do śmieci, naprawa opiewająca na dwukrotną wartość komputera, ale dysk twardy ostał się nienaruszony. I teraz pytanie, mam już case na usb do tego dysku, wszystko jest wmontowane, diodka miga, windows(na którym niestety obecnie przesiaduję) wykrywa urządzenie i.. na tym koniec. Obecnie siedzę na Windzie XP SP3, bo to ostatnia winda z jaką się dogadywałem, ale dysponuję też lapkiem z Windą 7. No i do sedna, dysk jest rozpoznawany jako partycja GPT, w portach USB również jako aktywny ale.. nic więcej się nie dzieje, nie mam żadnego dostępu do dysku, czy jest jakiś sposób żeby tam się dostać i powyciągać najważniejsze dane? Lapka mi zalało tydzień przed sesją, a było tam sporo potrzebnych rzeczy..

#2 arvika

arvika
  • 1501 posts

Posted 11 May 2013 - 20:08

Użyj HFSExplorer. Na jakiej podstawie płyta jest nie do naprawy? Gdzie to diagnozowałes? Może warto spróbować ją naprawić?

#3 Cravol

Cravol
  • 36 posts

Posted 11 May 2013 - 20:11

bylem w cortlandzie, wg. nich do wymiany topcase, napęd i płyta główna. W samym serwisie już przy oddawaniu sprzętu serwisant znalazł korozję, tego raczej nie da się naprawić :/ A wycena naprawy wyszła na ponad dwukrotną wartość tego kompa, więc szukam nowego maczka.

#4 zakino

zakino

• 10510 posts

Posted 11 May 2013 - 20:14

Wszystko rozumiem ale po co ładujesz ekstrakcje w temat to nie wiem... .

#5 Cravol

Cravol
  • 36 posts

Posted 11 May 2013 - 20:33

wielkie dzięki za namiary na HFSE Explorer! a ekstrakcja - to tak mądrze brzmiało, swoją drogą w tymże HFSE Explorerze jest obecny taki spory przycisk z napisem Extract.

#6 zakino

zakino

• 10510 posts

Posted 11 May 2013 - 20:58

a ekstrakcja - to tak mądrze brzmiało, swoją drogą w tymże HFSE Explorerze jest obecny taki spory przycisk z napisem Extract.

Super tyle,że ekstrakcja po angielski to extraction. Extract-uzyskiwać,wyciągać.

Czasami lepiej nie pisać,żeby "mądrzej" brzmiało.

#7 arvika

arvika
  • 1501 posts

Posted 11 May 2013 - 21:50

bylem w cortlandzie, wg. nich do wymiany topcase, napęd i płyta główna. W samym serwisie już przy oddawaniu sprzętu serwisant znalazł korozję, tego raczej nie da się naprawić :/ A wycena naprawy wyszła na ponad dwukrotną wartość tego kompa, więc szukam nowego maczka.

Serwisy auotryzowane wykonują naprawy poprzez wymianę całych modułów. Warto byłoby spojrzeć na to okiem serwisu pogwarancyjnego. Możliwe że uszkodzenia nie są duże i płytę warto będzie naprawić. Ale decyzja należy do Ciebie :)

#8 Cravol

Cravol
  • 36 posts

Posted 15 May 2013 - 01:58

możesz to rozwinąć? gdzie i jak mogę próbować naprawić tego maca bez wymiany calutkich bebechów?

#9 arvika

arvika
  • 1501 posts

Posted 15 May 2013 - 09:01

Polityka serwisów autoryzowanych jest taka: masz np. uszkodzone gniazdo USB na płycie -> do wymiany idzie cała płyta (koszta >2000zł, gwarancja 3mc). Nie naprawiają nawet takich drobnych usterek. Serwis pogwarancyjny wymieni gniazdo na nowe, zapłacisz z 10x mniej, dostaniesz gwarancję 6-12mc. W stopce masz namiar na mnie, jeśli chcesz, możesz do nas wysłać sprzęt, sprawdzimy jakie są możliwości jego naprawy.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users