Witam
Nadeszła potrzeba zmiany DAW jako że zmieniłem setup swojego studia z totalnej cyfry na cyfre+analog.
Od kilku lat siedziałem w Abletonie i udało mi się nienajgorsze brzmienie z niego wyciągnąć, lecz potrzeba nagrywania zewnętrznych 16 kanałów przewyższyła możliwości tego programu. Próbowałem 2 razy podejść do Logica i niestety ale zawiłość UI oraz jego brzydota zasłania mi fakt że brzmi bardzo poprawnie.
Rozglądając się po rynku patrzylem w stronę ProToolsa, Studio One i Digital Performer.
Digital Performer wizualnie przypadł mi do gustu. No ale właśnie - to wszystko. W moim otoczeniu producentów elektroniki nikt się nie zetknął z tym DAWem więc nie mam gdzie zasięgnąć opini a chciałbym wiedzieć jak to brzmi i jak z zasobami systemowymi. Czy mój komputer w ogóle udzwignie sensowną pracę na tym.
Komputer na którym by miało to stać to Mac Mini 2010/8GB ram 1333/SSD
Karta Motu 828 mk3 hybrid

Motu Digital Performer 8 Pytanie
Rozpoczęty przez
horyzont
, 09 maj 2013 09:58
3 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 09 maja 2013 - 09:58
Napisano 10 maja 2013 - 16:06
Jeśli komponujesz, bierz Cubase, bo popularny i wieloplatformowy.
Jeśli nagrywasz, bierz ProToolsa, bo popularny i wieloplatwormowy
Ja pracuję na Logicu i bardzo go lubię, ale jest tylko makowy, co może powodować pewne utrudnienia. No i z niecierpliwością czekam na jego update...
Na Performerze nie pracuje w Polsce chyba nikt...
choć to podobno genialny program i też kiedyś o nim myślałem. Ma bardzo wielu userów w USA. No i długą tradycje, co nie jest bez znaczenia.
O StudioOne nie wiem nic, też zdaje się niszowa sprawa. Bałbym się. Ale można ściągnąć triala, więc do it
Z drugiej strony - jeśli w DP jest jakiś plug-in albo kilka, które uważasz za absolutnie niezbędne i nigdzie indziej nie występujące, a nie zależy Ci na kompatybilności, to go bierz oczywiście, choć na polskojęzyczny support bym raczej nie liczył. Ja uparcie siedzę na Logicu m.in. ze względu na Space Designera, Pitch Correctora, hammonda, el piano i oczywiście kompatybilność ze starymi sesjami (od wersji 4).
A, no przecież można ściągnąć 30-dniowego triala DP, to nie pisałbym postów, tylko ściągał i próbował przecież...

Napisano 14 maja 2013 - 09:41
Z ciekawości ściągnąłem triala, zainstalowałem, odpaliłem jakiś instrument wirtualny i... nie gra. DP nie dostaje komunikatów MIDI z klawiatury USB, chociaż na Audio/MIDI Setup wszystko działa. Trochę to słabe...
Napisano 02 października 2013 - 11:08
Nie używałem nigdy Audio/Midi Setup - zawsze wszystko konfigurowałem pod programem muzycznym - no ale to był Ableton.
Pomimo zachłyśnięcia się Digital Performerem - padłem w połowie tutoriala 4h - nie pamiętałem już wielu rzeczy z początku - podziękowałem i kupiłem Logic X - w którym poruszam się intuicyjnie.
Ponieważ muszę kupić drugą kartę (z Motu 828mk3 niewygodnie się jeździ po klubach) rozważam coś z Pro Toolsem na pokładzie. Warto kiedy mam już Logica ?
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych