Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Nowy Macbook Pro Retina USA, a PL - jakie różnice?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
6 odpowiedzi w tym temacie

#1 The Player

The Player
  • 21 postów
  • SkądCzysta

Napisano 08 maja 2013 - 18:31

Witam. Jakie są różnicę między nowymi Macbookami Pro Retina kupująć w USA a PL? Pomijam drobnostki typu instrukcja po angielsku, a po polsku i przejściówkę na gniazdko ;). Drugie pytanie, kupując sprzęt w USA przez ebay gwarancja jest międzynarodowa rozumiem, co jest podstawą tej gwarancji? Muszę mieć jaki dowód zakupu? Jak to jest z Apple Care na 3 lata, w dowolnym momencie mogę go kupić i aktywować czy przed aktywacją laptopa (jeśli coś takiego jest :)). Ostatnie pytanie, trochę czytałem na forum tematów, ale nie było jasnej odpowiedzi jeśli chodzi o konfigurację, procesor i7 czy to 2.6, 2.7 czy 2.8GHz nie będzie miał dużego znaczenia myślę, ale jak się ma 8GB RAM do 16GB w moim przypadku, czyli jak lubie mieć pootwieranych wpip kart na monitorze 24", głównie komputer będzie mi służył do przeglądania internetu, czasami prywatnie jakiś program typu PS czy na uczelnie, gry bardzo sporadycznie, więc warto dopłacać do RAMU? Z góry dziękuje za pomoc.

#2 magazynio71

magazynio71
  • 52 postów
  • SkądCork , IE

Napisano 08 maja 2013 - 19:59

1. Właściwie nie ma żadnej specjalnej różnicy w wyglądzie , najprawdopodobniej będzie się różnił układ klawiszy klawiatury. 2. Podstawą gwarancji jest jest numer seryjny, przy każdej naprawie czy tez kontakcie z support line będziesz musiał go podać( nie musisz mieć żadnego dowodu zakupu). 3. Dodatkową gwarancję tzw.Apple Care możesz dokupić nawet w ostatnim dniu trwania rocznej gwarancji i przedłuży ci ona gwarancję o kolejne 2 lata. 4. 8 gb ram w zupełności wystarczy i nie słuchaj "wujków dobra rada" że do tego co będziesz robił na swoim laptopie będziesz potrzebował więcej ramu Pozdrawiam i miłego bezawaryjnego użytkowania Maca życzę.

#3 Sim1

Sim1
  • 329 postów

Napisano 08 maja 2013 - 20:36

Sprawdź dokładnie konfiguracje... i7 nie równy i7 w 13" są tylko dual core w 15" i 17" są quad core - zasadnicza różnica. Co do RAMu to mam 8GB w Macu Mini 2011 i5 chodzi jako serwer (24/7, mySQL, Squeezebox server, udostępniane dyski) i normalnie też na nim pracuje jako desktopie. Otworzyłem przed chwilą ponad 100 stron z zakładek i Monitor aktywności pokazuje jeszcze 1,5GB wolnej pamięci... więc 16GB jest fajnie mieć ale 8 też powinno dać radę ;).

#4 michalt

michalt
  • 79 postów
  • SkądGdańsk Pl

Napisano 09 maja 2013 - 07:08

Jeżeli chodzi o ram u mnie jedynie Photoshop był programem dla którego zwiększałem pamięć do 16GB. Przy dłuższej pracy z 8 GB brakowało ramu i komputer przycinał.

#5 The Player

The Player
  • 21 postów
  • SkądCzysta

Napisano 15 czerwca 2013 - 00:45

Panowie, czym się różnią Macbooki Pro Retina z roku 2012 od tych z 2013?

#6 olopiotrek

olopiotrek
  • 144 postów

Napisano 15 czerwca 2013 - 06:41

Podobno w tych modelach z 2013 poprawili troche chlodzenie;) i minimalnie wieksze taktowanie procesora. Ja z kolei mam inne pytanie, ponieważ przymierzam sie do zakupu swojego pierwszego maczka :D chcialbym wiedziec czy jezeli zdecyduje sie na pakiet iWork juz w momencie kupna sprzetu (na stronie apple mozna taka opcje wybrac) to czy oni otwieraja komputer i go dogrywaja czy jest rozwiazywane w inny sposób?

#7 Loti

Loti
  • 801 postów
  • SkądWro

Napisano 15 czerwca 2013 - 08:53

podstawowe różnice to: cena, układ klawiatury, końcówka kabla zasilającego.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych