Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Skrót klawiatury dla symbolu "μ"

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3 odpowiedzi w tym temacie

#1 ulaaa

ulaaa
  • 4 postów

Napisano 08 maja 2013 - 13:51

Cześć Wam! Mam zagwozdkę i nie wiem jak do tego podejść. Często stosuję symbolu mikro "μ" no i ostatnio zorientowałam się, że mogę przecież skorzystać ze skrótu klawiatury, aby to pisanie usprawnić :) W zestawie systemowych skrótów jest informacja, że obsługuje to zestaw OPT+M, ale proszę: Ķ - oto efekt. Czy można jakoś to samodzielnie zdefiniować? W opcjach językowych jest autokorekta, wpisałam więc ten znak Ķ aby poprawiał mi na odpowiedni - bez skutku. Czy można jakoś sobie z tym poradzić? ulaaa

#2 528eae9968

528eae9968
  • 7 222 postów
Napisano 08 maja 2013 - 13:56

Zobacz

mu : μ, Μ Ctrl g Ctrl m / Ctrl G Ctrl M

Keyboard Shortcuts for Mac OS X

Niestety nie mam teraz dostępu do OS X.

#3 Gregory

Gregory

• 2 734 postów
  • Skądᴧ̊

Napisano 08 maja 2013 - 14:53

Skrót Option-m wpisuje µ tylko na klawiaturze amerykańskiej. Na polskiej — niestety nie. 1. Pobierz ten plik: [ATTACH]14981[/ATTACH] 2. Rozpakuj go. 3. Naciśnij klawisz Option i wybierz w Finderze: Idź > Biblioteka. 4. Znajdź katalog Keyboard Layouts i wrzuć do niego pobrany i rozpakowany plik „Polski micro.bundle”. 5. Otwórz Preferencje systemowe, wybierz Język i tekst > Źródła wprowadzania, znajdź na liście klawiaturę Polski micro, zaznacz ją i używaj zamiast klawiatury Polski pro. Moja wersja różni się od standardowej tym, że naciśnięcie Option-m powoduje wpisanie literki µ.

#4 ulaaa

ulaaa
  • 4 postów

Napisano 15 maja 2013 - 09:49

!!! Dzięki :)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych