Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Zółta plama + zbita szybka - proste pytanie, szybka odpowiedź

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
12 odpowiedzi w tym temacie

#1 szalony

szalony
  • 5 postów

Napisano 05 maja 2013 - 14:23

Witam, mój pierwszy post na forum, proste pytanie, bez zbędnych ceregieli. iPhone 4, czarny, 16gb, plus gsm Kupiłem z pierwszej ręki, gwarancja do 16 maja 2013. Po kupieniu zauważyłem żółtą (żółto-bladą) plamkę w prawym górnym rogu, szczególnie widoczna na białym tle. Nie robiło to na mnie szczególnego wrażenia, uważałem, że w niczym to nie przeszkadza. Niestety wczoraj podczas biegania się przewróciłem i pękła mi szybka z przodu, miejsce uderzenia to okolice przycisku home, widać to bardzo dobrze. Wyświetlacz jest nieuszkodzony, nie rozlał się, działa w 100% sprawny. Pęknięta szybka - wiadomo - moja wina. Żółta plamka - wada fabryczna wyświetlacza która podlega reklamacji i wymianie telefonu. Nie ukrywam, że wolałbym wymienić nawet na nowego iphone4. Co myślicie o takiej sytuacji, czy powinienem zareklamować żółtą plamkę, czy odpuścić sobie i wymienić na swój koszt nowy wyświetlacz ?

#2 Ilicz666

Ilicz666
  • 375 postów
  • SkądPoznań

Napisano 05 maja 2013 - 14:41

Żółta plama-Gwarancja uwzględniona Peknieta szybka-Gwarancja anulowana Żółta plama wraz z peknieta szyba-Gwarancja anulowana. Apple nie uwzględnia uszkodzeń mechanicznych. Peknieta szybka jest uszkodzeniem mechanicznym a wiec gwarancja zostanie anulowana. Pozostaje Tobie tylko wymiana wyswietlacza na własny koszt.

#3 andrzejos012

andrzejos012
  • 150 postów

Napisano 06 maja 2013 - 13:38

Pamiętaj że w czwórce wyświetlacz i dotyk są sklejone,więc musisz kupić komplet. Radzę nie oszczędzać na częściach. Bo możesz trafić na jakiś marnej jakości zamiennik.

#4 szalony

szalony
  • 5 postów

Napisano 07 maja 2013 - 18:37

Dzięki za odpowiedź, wiecie może jak rozpoznać dobry zamiennik, może kogoś polecicie? Interesuje mnie kupno wyświetlacza, będę potrafił sam wymienić. Czy ten "dobry" zamiennik będzie miał porównywalną jakość do wyświetlacza Retina? Gdzieś przeczytałem, że ludzie po wymianie nie widzą różnicy, naprawde tak dobre są te zamienne komponenty?

#5 przemny

przemny
  • 25 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 08 maja 2013 - 21:48

Kiedyś kupiłem niby "dobry" zamienia doswojego 4S. Myślałem, że jest naprawdę ładny ekran ale w porównaniu z oryginalną Retiną czułem się, jak gówniarz z podrobionym telefonem. Radzę nie oszczędzać. Zależy co chcesz widzieć. Niektórzy kupią i powedzą, że nie widzą różnicy, a drugi podejdzie i powie co to za gówno :) pozdrawiam

#6 szalony

szalony
  • 5 postów

Napisano 09 maja 2013 - 14:34

Dzwoniłem do kilku serwisów m.in Wrocław, Szczecin, Warszawa... ceny 300-490zł

Jeżeli znasz kogoś kto sprzedaje lub miałeś doświadczenie w kupnie dobrej jakości wyświetlacza do iPhone 4, proszę podaj namiary, allegro bądź numeru lokalu i nazwy ulicy w miastach takie jak Szczecin, Wrocław, Zielona Góra, Gorzów Wielkopolski. :!:

Serwisy nie chcą sprzedać samego wyświetlacza, ponieważ na montażu pewnie zarabiają ok 70-100zł. Skoro u nich wyświetlacz kosztuje ok. 200zł (+ 100 montaż)- bo nie wierzę żeby był droższy, to znaczy, że pewnie można go kupić jeszcze taniej. Mnie cena 200zl zadowala za wyświetlacz, bo i tak iPhone na koniec roku idzie na sprzedaż, ekran wymienię sobie sam - nie jest to zbyt skomplikowane, i nie będę go musiał nigdzie wysyłać i czekać nie wiadomo ile.

W Warszawie powiedzieli że zakładają oryginalny taki jak jest fabrycznie w iPhone 4 za 490pln (czyżby wpisy na forum były mylne, skoro mówi że zakłada część fabrycznie nową i identyko oryginalną jaka jest w iphone bo mają do takich dostęp) :confused:
W Szczecinie facet powiedział że też zakłada oryginalną Retine za 300pln :confused:
Na allegro fabrycznie nowy wyświetlacz, oryginalny (niby), wszystko 100% kosztuje 175zł.

Proszę o poradę użytkownicy!

#7 przemny

przemny
  • 25 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 09 maja 2013 - 20:57

Ja jestem akurat ze Szczecina. Zależy, do którego serwisu dzwoniłeś. Bo jest jeden gościu drogi, ja za wymianę płaciliśmy u niego 400zł z wyświetlaczem do 4, ale to było koło 8 miesięcy temu, więc zapewne cena poszła w dół. Ale na Wojska Polskiego jest autoryzowany serwis Apple, Autoryzowany Serwis Apple. Oni zapewne skoro są autoryzowany to robią, tylko na oryginałach, więc możesz tu zadzwonić i zadziałać, jeśli Ci odpowiada :) Tylko co do ceny to tam się nie orientuje niestety... :)

#8 diesel2117

diesel2117
  • 1 743 postów
  • SkądKatowice PL

Napisano 09 maja 2013 - 21:31

Dzwoniłem do kilku serwisów m.in Wrocław, Szczecin, Warszawa... ceny 300-490zł

Jeżeli znasz kogoś kto sprzedaje lub miałeś doświadczenie w kupnie dobrej jakości wyświetlacza do iPhone 4, proszę podaj namiary, allegro bądź numeru lokalu i nazwy ulicy w miastach takie jak Szczecin, Wrocław, Zielona Góra, Gorzów Wielkopolski. :!:

Serwisy nie chcą sprzedać samego wyświetlacza, ponieważ na montażu pewnie zarabiają ok 70-100zł. Skoro u nich wyświetlacz kosztuje ok. 200zł (+ 100 montaż)- bo nie wierzę żeby był droższy, to znaczy, że pewnie można go kupić jeszcze taniej. Mnie cena 200zl zadowala za wyświetlacz, bo i tak iPhone na koniec roku idzie na sprzedaż, ekran wymienię sobie sam - nie jest to zbyt skomplikowane, i nie będę go musiał nigdzie wysyłać i czekać nie wiadomo ile.

W Warszawie powiedzieli że zakładają oryginalny taki jak jest fabrycznie w iPhone 4 za 490pln (czyżby wpisy na forum były mylne, skoro mówi że zakłada część fabrycznie nową i identyko oryginalną jaka jest w iphone bo mają do takich dostęp) :confused:
W Szczecinie facet powiedział że też zakłada oryginalną Retine za 300pln :confused:
Na allegro fabrycznie nowy wyświetlacz, oryginalny (niby), wszystko 100% kosztuje 175zł.

Oryginalnych NIE MA i NIE BĘDZIE, chyba, że z demontażu.
Polecam użytkownika MartaSpalska na allegro, od pewnego czasu zaopatruję się u niego i na prawdę jest zadowolony tak samo jak moi klienci.

#9 swiatek94

swiatek94
  • 450 postów

Napisano 09 maja 2013 - 22:52

W Warszawie powiedzieli że zakładają oryginalny taki jak jest fabrycznie w iPhone 4 za 490pln

490zł ? Zdzierstwo, tydzień temu sprzedałem oryginalny ekran z demontażu od 4S'a za 250zł, a tutaj proponują Ci "oryginał" za 490zł, śmiech na sali ;)

#10 Smoczy

Smoczy
  • 4 066 postów
  • SkądPrzemyśl

Napisano 09 maja 2013 - 22:59

490zł ? Zdzierstwo, tydzień temu sprzedałem oryginalny ekran z demontażu od 4S'a za 250zł, a tutaj proponują Ci "oryginał" za 490zł, śmiech na sali ;)

To się zwie marża, wiadomo że chcą na chodliwych częściach jak najwięcej wydusić:P

#11 swiatek94

swiatek94
  • 450 postów

Napisano 09 maja 2013 - 23:15

To się zwie marża, wiadomo że chcą na chodliwych częściach jak najwięcej wydusić:P

Rozumiem rozumiem, ale jakby spojrzeć na to z innej strony, to wystarczy dołożyć 300zł i za 800zł można kupić używanego iPhone 4:P
Więc wydaje mi się, że między ekranem za 150-200zł, a oryginalną retiną za 500zł nie ma kolosalnej różnicy i nie warto dopłacać ;)

#12 Michu

Michu
  • 2 614 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 10 maja 2013 - 00:41

Rozumiem rozumiem, ale jakby spojrzeć na to z innej strony, to wystarczy dołożyć 300zł i za 800zł można kupić używanego iPhone 4:P

Za 900zł może odesłać stary ze zbitą szybą i wymienić na nowy (refurbished) ;)

#13 szalony

szalony
  • 5 postów

Napisano 10 maja 2013 - 07:25

Za 900zł może odesłać stary ze zbitą szybą i wymienić na nowy (refurbished) ;)

Pan w iSpot (Magnolia Park) we Wrocławiu powiedział, że takie wyjście z sytuacji wyniesie mnie ok. 1200zł. Dzwoniłem i pytałem się przedwczoraj.
Pozdrawiam ;)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych