Witam,
Mam dylemat następującej postaci. Zamierzam zakupić iMaca 27”. Wstępnie wybrałem konfigurację: i5 3,2 GHz / 8GB + 4GB RAM / 1TB Fusion Drive / GTX 680 MX 2GB z gładzikiem i AppleCare.
Te dodatkowe 4GB ramu daje mi cortland za 50 zł, więc żal nie wziąć.
Komputer będzie używany do programowania i projektowania grafiki w photoshopie - głownie na potrzeby stron www. Stale używane są programy: klient ftp - kilka sesji, co najmniej 2 przeglądarki, edytor dla programistów - kilkanaście plików, photoshop - od kilku do kilkunastu plików, itunes, kalendarz, notatki, imessage, mailtab, pages, numbers. Zamierzam trochę bardziej poszaleć z grafiką na nowym sprzęcie i zacząć tworzyć więcej i większe pliki. W chwili obecnej są to layouty stron i bannery - maksymalnie kilka MB na plik. Teraz chciałbym robić także pliki, które mogą być wykorzystywane także do druku - plakaty, ikony etc. Chciałbym też montować filmiki - kilku, kilkunastominutowe.
Zastanawiam się czy wybrana konfiguracja jest dobra. Nie mam dylematu odnośnie pamięci RAM i fusion drive, jednak nie jestem pewien czy warto inwestować w kartę graficzną, czy może standardowa 675MX wystarczy. Nie wiem też co zrobić z procesorem, czy lepiej wziąć słabszy i5 czy mocniejszy i7. Ogólnie problem polega na tym, że nie wiem co jest ważniejsze dla mnie: procesor czy karta graficzna, a może podstawowa konfiguracja do takich zastosowań wystarczy. A może w ogóle wybrać coś innego?
Do tej pory pracowałem na macbooku pro 13” Core 2 Duo 2.4 Ghz, 8GB RAM, dysk SSD 256, GeForce 320M 256MB. Jestem bardzo zadowolony, ale jednak czuję, że już więcej nie osiągnę, a podejrzewam, że można znacznie przyspieszyć pracę, nie mówiąc już o komforcie pracy na większym ekranie.
Przeczytałem mnóstwo Waszych opinii na forum odnośnie iMaców. Bardzo mi one pomogły, ale do tych dwóch kwestii nie jestem do końca przekonany. Jest to jednak spory wydatek i wolę się upewnić. Jeżeli ktoś może coś doradzić będę wdzięczny.

jaki iMac 27 - photoshop i programowanie
Rozpoczęty przez
drzonkins
, 04 maj 2013 20:02
7 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 04 maja 2013 - 20:02
Napisano 04 maja 2013 - 20:17
Jeżeli masz fundusze kupuj co chcesz ale w 100% wystarczy Ci podstawowy iMac.
Napisano 04 maja 2013 - 21:57
O kartę się nie bój bo 675MX wystarczy aż nadto. Procesor to zależy jak zaawansowane prace będziesz wykonywał. Jeśli potrzebujesz wielowątkowości to zdecydowanie warto dopłacić do i7 zwłaszcza przy montaży video. Ja na Twoim miejscu zastanowiłbym się odnośnie pamięci RAM. Może warto jednak wziąć 16GB. Procka nie wymienisz a szybciej o kilkanaście procent zrenderowany film to duża oszczędność czasu szczególnie kiedy robisz to kilka razy dziennie. i5 to 4C/4T, i7 to 4C/8T.
Pozdrawiam
Napisano 04 maja 2013 - 22:19
Dzięki za odpowiedzi. Pamięć postanowiłem dokupić sam. Z tego co się zorientowałem wychodzi zdecydowanie taniej, stąd biorę 8 GB. Myślę, że jak dostanę te 4 GB to na początek 12 wystarczy, potem najwyżej dokupię. Co do procesora rozumiem różnice w teorii, ale na praktykę nie potrafię tego przełożyć. Jeżeli chodzi o filmy to raczej będzie to rzadkość - w planach najwyżej jeden, dwa filmiki na tydzień.
Sam nie wiem co zrobić, wydaje się, że 1500 zł różnicy to nie dużo przy tej kwocie, ale tak można dokładać w nieskończoność. Poza tym cena urosła przez choćby AppleCare, które muszę wziąć z uwagi na niepokojące wieści płynące z internetu (również z tego forum) o awaryjności tego sprzętu.
Skoro mówicie, że podstawowa wersja tego iMaca wystarczy to chyba się na nią zdecyduję, bez sensu dopłacać do konfiguracji, której nigdy nie wykorzystam.
Mimo wszystko poczekam jeszcze na jakieś rady, może ktoś skrobnie coś ciekawego
Do jutra mam czas, żeby podjąć decyzję.

Napisano 04 maja 2013 - 22:52
Nie wiem jak na macu sprawuję się "1TB Fusion Drive", ale koledzy pecetowcy odradzają korzystanie z nich na PC. W ich mniemaniu jest nieopłacalny. Ma wady obydwu rodzajów dysków przy niezauważalnym przyroście wydajności. SSD będzie lepszym rozwiązaniem. Po za tym twoje prace nie wymagają demona wydajności.
Napisano 04 maja 2013 - 23:00
Gdzieś widziałem test fusion drive, zwykłego dysku i ssd na imacu. Fusion drive wypadał najlepiej - nie znaczy to, że jest lepszy od ssd, ale podejrzewam, że w stosunku do zwykłego będzie bardziej korzystny. Oczywiście był to test robiony w domowych warunkach, więc pewnie nie można specjalnie na nim się opierać. Z drugiej strony jednak takie testy pokazują działanie w praktyce a nie w liczbach co ma dla użytkownika chyba większe znaczenie.
SSD ma jedną wadę - jest bardzo drogi, to kolejne 1500 zł dopłaty do sprzętu. Wiem, że jest to opcja godna uwagi, ale wyliczyłem, że Fusion będzie kompromisem pomiędzy jakością i ceną.
Napisano 05 maja 2013 - 00:01
Do tego co robisz to pewnie, że wystarczy Ci podstawa, ale zadaj sobie pytanie co z przeszłością. 1500zł to dużo kasy, fakt.
Tak swoją drogą to czemu właściwie zdecydowałeś się na iMaca? Nie lepiej Ci wziąć Mini i go rozbudować?
Tutaj masz ciekawy test:
Mac mini 2012 vs. 2011 | fabryka pikseli
Mac mini 2012 vs. 2011 – podejście drugie | fabryka pikseli
Pozdrawiam
- - - Połączono posty - - -
Do tego co robisz to pewnie, że wystarczy Ci podstawa, ale zadaj sobie pytanie co z przeszłością. 1500zł to dużo kasy, fakt.
Tak swoją drogą to czemu właściwie zdecydowałeś się na iMaca? Nie lepiej Ci wziąć Mini i go rozbudować?
Tutaj masz ciekawy test:
http://www.fabryka-p...i-2012-vs-2011/
http://www.fabryka-p...dejscie-drugie/
Pozdrawiam
Tutaj masz ciekawy test:
Mac mini 2012 vs. 2011 | fabryka pikseli
Mac mini 2012 vs. 2011 – podejście drugie | fabryka pikseli
Pozdrawiam
Tutaj masz ciekawy test:
http://www.fabryka-p...i-2012-vs-2011/
http://www.fabryka-p...dejscie-drugie/
Pozdrawiam
Napisano 05 maja 2013 - 09:59
Dzięki. Czytałem te testy, jednak pod uwagę biorę tylko iMaca
A jeszcze przy okazji mam pytanie, czy jest możliwość wymiany dysku na ssd, bo jak tak patrze na to to ten dysk u nich się zupełnie nie opłaca, za swój do macbooka płaciłem koło 600 zł u nich jest 2x droższy. Chodzi mi o wymianę dysku bez utraty gwarancji.
A jeszcze przy okazji mam pytanie, czy jest możliwość wymiany dysku na ssd, bo jak tak patrze na to to ten dysk u nich się zupełnie nie opłaca, za swój do macbooka płaciłem koło 600 zł u nich jest 2x droższy. Chodzi mi o wymianę dysku bez utraty gwarancji.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych