Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Całkowita deinstalacja programów

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13 odpowiedzi w tym temacie

#1 stormrag3

stormrag3
  • 22 postów

Napisano 30 kwietnia 2013 - 21:15

Witam! Są to pewnie naleciałości z Okien, ale w internecie spotkałem się z różnymi opiniami, dlatego chcę poznać opinię na tym forum... Usuwanie programów na maku jest bardzo proste. W związku z tym: 1. Czy po standardowym usuwaniu zostają jakieś śmieci/dane w rejestrze itd.? 2. Czy w takim wypadku można jakoś ręcznie usunąć pozostałe pliki, czy zainstalować jakiś program, który zrobi to automatycznie?

#2 lia

lia
  • 304 postów
  • SkądLublin, PL

Napisano 30 kwietnia 2013 - 22:01

Możesz zainstalować program np. AppCleaner, który pomoże Ci całkowicie pozbyć się niechcianego programu i danych z nim związanych. Możesz również wypróbować CleanMyMac.

#3 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7 682 postów

Napisano 30 kwietnia 2013 - 22:01

@up - niestety nie. Fajny soft ale nie usuwa wszystkiego. 1. Faktycznie naleciałości Masz - "rejestr" na Macu :D. No więc śmieci jakieś tylko po wyrzuceniu programu(ów) są zawsze. 2. Są programiki do usuwania softu razem z powiązanymi plikami, ale jakby nie do końca spełniają swoją rolę stąd zawsze lepiej zrobić to ręcznie, z tym że w takim wypadku trzeba uważać i wiedzieć co się robi - wywalenie "nie tego co trzeba" skutkuje koniecznością postawienia systemu od nowa i wtedy klops.

#4 stormrag3

stormrag3
  • 22 postów

Napisano 30 kwietnia 2013 - 22:51

@madmax332 Rozumiem w takim razie, że ręcznie najlepiej. Niestety jeszcze nie orientuję do końca w plikach / folderach systemowych OS. Jakie są potencjalne miejsca, w których mogą znaleźć się pozostałości po usuniętych programach?

#5 Filip Rychlik

Filip Rychlik

aka felippe

• 2 928 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 30 kwietnia 2013 - 23:44

Wejdź w ~/Library/ - tam głównie Application Support i Preferences, tylko uważaj co usuwasz. Generalnie jeśli program nie jest dopisany jako Startup Item, do Crona itp to nie będzie powodował spowolnienia systemu jak w Windows. Poczytaj nieco o Mac OS X i BSD, to zobaczysz, że to zupełnie coś odmiennego od Windows - inna filozofia.

#6 Smoczy

Smoczy
  • 4 066 postów
  • SkądPrzemyśl

Napisano 01 maja 2013 - 07:04

Pozostają tylko pliki .plist w lokalizacji którą podał Ci kolega wyżej,one zajmują tyle co nic (małe pliki tekstowe),OSX nie ma rejestru,tylko owe pliki.

#7 DanielF

DanielF
  • 5 764 postów
  • SkądSiedlce

Napisano 01 maja 2013 - 07:14

Jest jeszcze program Yank, który uruchamia się podczas instalacji programów i na bieżąco rejestruje zmiany w systemie. Po zakończeniu tworzy plik z rejestrem zmian. Można go później uruchomić i usunąć zmiany wprowadzone podczas instalacji.

#8 tmkszlc

tmkszlc

• 1 846 postów
  • SkądSzczecin, PL

Napisano 01 maja 2013 - 08:12

Jest jeszcze katalog ~/Library/Containers gdzie są przechowywane pliki dla sandboxowanych aplikacji.

#9 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 01 maja 2013 - 08:14

Ja używam płatnego co prawda programu Hazel. Natomiast większość softu po prostu ma katalog tam gdzie ftpd napisał + plik o którym napisał smoczy. Można usuwać ręcznie, bo nie jest to dużo roboty, jakkolwiek, wolę robić to z automatu (sprawdzony, działa świetnie). Programów do czyszczenia już po usunięciu, nie polecam.

#10 stormrag3

stormrag3
  • 22 postów

Napisano 01 maja 2013 - 11:27

Dziękuję serdecznie wszystkim za konkretne odpowiedzi. To było mi potrzebne :). Pozdrawiam!

#11 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7 682 postów

Napisano 01 maja 2013 - 11:41

Dopóki nie zapoznasz się ze strukturą systemu:

1. Przydatny darmowy "automat": Monolingual Usuwa niechciane pliki językowe (np. manuale) & architekturę z programów i całego systemu więc zaznaczaj z rozwagą. Ewentualne cofnięcie zmian jakie zajdą w systemie = ponowna jego instalacja.

2. Płatny http://whatsizemac.com/ - badanie zawartości dysku(ów), czyli co, ile i gdzie zajmuje. Są też inne np.: płatny http://www.daisydiskapp.com/ lub darmowy http://grandperspect...ourceforge.net/ albo http://diskwave.barthe.ph/

#12 GreaTskY

GreaTskY
  • 3 303 postów
  • Skądtowni?

Napisano 01 maja 2013 - 12:42

Używam AppDelete i sobie chwalę, czasami nie usunie wszystkich plików od programu, ale w większości przypadków działa bezbłędnie.

#13 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 334 postów

Napisano 02 maja 2013 - 14:47

Jma katalog tam gdzie ftpd napisał

Yyy, ale ja nic nie pisałem w tym wątku ;-)

#14 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 04 maja 2013 - 15:49

Yyy, ale ja nic nie pisałem w tym wątku ;-)

Ach, sorry, to Filip.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych