Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Mac i wątpliwości

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
49 odpowiedzi w tym temacie

#1 Rufus414

Rufus414
  • 19 postów

Napisano 28 kwietnia 2013 - 09:34

Witam! Zastanawiam się nad przesiadką ma Maca. Ciągnie mnie do tego ale boje się zmiany. Nie chcę wydać głupio kasy, a dobrze wiemy że komputery z logiem nadgryzionego jabłka nie są tanie.. Chciałbym żebyście mi pomogli z decyzją. Zastanawiałem się nad macbookiem albo mac mini. Komputer służyłby głównie do internetu filmów muzyki sporadycznie do grania w gierki no i tam podstawowych prac. Nie mam jakiejś mega potrzeby kupowania laptopa ale myślałem że fajnie by było obejrzeć film w łóżku albo popracować nie wychodząc z niego. Chciałbym żebyście mi wymienili zalety i wady maca i co by mogło mnie ku niemu skłonić i na co sie decyduje przeprowadzając sie z windowsa. To jest mój pierwszy post na tym forum więc chciałbym sie przywitać przy okazji ;) Z góry dziękuję i pozdrawiam ;)

#2 zakino

zakino

• 10 510 postów

Napisano 28 kwietnia 2013 - 09:36

Chciałbym żebyście mi wymienili zalety i wady maca i co by mogło mnie ku niemu skłonić i na co sie decyduje przeprowadzając sie z windowsa.

Chciałbym,żebyś poszukał na forum bo było o tym "pierdyliard" razy.

#3 Rufus414

Rufus414
  • 19 postów

Napisano 28 kwietnia 2013 - 09:45

@zakino Poszukam tego ale mógłbyś może podzielić się ze mna swoimi spostrzeżeniami ?

#4 maxjazz

maxjazz
  • 39 postów

Napisano 28 kwietnia 2013 - 09:50

Jezeli OSX ci sie nie spodoba, to wciaz bedziesz mogl miec porzadny (jeden z najlepszych) laptop z Windows:
Apple's MacBook Pro named 'Best Performing Windows Laptop' by IT company
Oczywiscie jezeli cena cie nie odstrasza.

#5 dm76

dm76
  • 2 445 postów

Napisano 28 kwietnia 2013 - 10:27

Skoro nie potrzebujesz do życia xcode ani innego ekskluzywnego oprogramowania na maka - to decydujesz się tylko i wyłącznie na większy wydatek, wszystko będziesz robił tak samo jak na windowsie - tylko pulpit bedziesz miał kosmetycznie inny.

#6 Rufus414

Rufus414
  • 19 postów

Napisano 28 kwietnia 2013 - 11:36

Czyli uważacie że nie ma sensu jeżeli nie będę używał profesjonalnego oprogramowania? Ogółem miałem do tej pory styczność z os x tylko w ispocie i jak byłem mały to u wujka. Kilkoro z moich znajomych ma iphony a ja mam ipoda touch 3g. Szczerze jak go dostałem to na początku była zajawa ze internet gry sensor ruchu i wgl ale jednak skończyło sie na tym że miałem problemy z itunes i się podałem a ipod leżał w szufladzie. W zeszłym roku zainteresowałem sie tematem jeszcze raz i zrobiłem sobie jb ale nadal to nie było to. A teraz znów poznałem mase osób z telefonami z logiem jabłka. Zacząłem sie interesować tematem. Obecnie posiadam całkiem wydajną jednostkę pc z windowsemi monitor full hd 24''. Dlatego zastanawiam się czy lepiej maca mini czy macbooka ? W macbooku mam od razu klawiaturę gładzik ekran itd i moge go zabierać ze sobą. Ale za to Mac mini chyba będzie lepszym rozwiązaniem pod względem między innymi ceny.. System zainteresował mnie bo słyszałem o wręcz kulcie apple i tym ze jego wyroby są bardzo dobrej jakosci a system działa szybko płynnie nie wiesza sie nie ba blue screenów wirusów itd. A jeżeli bym mógł grać sobie na tym komputerze co mam to zastanawiałem sie nad jednostką z mac np przenośną. Podobno w tym systemie jest duzo prościej cokolwiek zrobic wszystko jest na wierzchu i jest bardzo ładnie.

#7 dm76

dm76
  • 2 445 postów

Napisano 28 kwietnia 2013 - 11:58

Jest ładniej i schludniej, ale tak samo szybko, wydajnie, bezawaryjnie. Grać tak komfortowo jak na PC nie będziesz mógł. Mini to też laptop - tyle, że bez peryferiów. Jeśli wydatek nie stanowi problemu - to jasne, warto kupić, każde odfoliowanie elektronicznego urządzenia daje radość :) Jeśli cenisz wygląd komputera nad wszystko - to też kupuj. Jeśli liczysz, że nagle wszystko będzie 5 razy szybsze, prostsze, wydajniejsze, bezawaryjne - to się rozczarujesz...

#8 Rufus414

Rufus414
  • 19 postów

Napisano 28 kwietnia 2013 - 12:11

Ja raczej na komputerze swoim rzadko gram więc dlatego myślę żeby sobie kupić a ten oddać jemu. Myślałem nad mac ze względu na to ze nie chcę grać a tak to tylko muzyka ( chociaż słyszałem że są problemy z odpalaniem flac, teraz też mam problemy ze zgrywaniem muzyki na ipoda), office, oglądanie filmów, facebook, twitter itd takie różne duperele więc.. nie potrzebuje bóg wie czego.. Wygląd sobie cenię ale jezeli mam przepłacać ze względu na niego to chyba sobie daruje... Słyszałem sporo pozytywnych opinii i bardzo krytycznych, dlatego chcę poznać prawdę i mieć własne zdanie w tym temacie.

#9 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 28 kwietnia 2013 - 12:21

Maki nie są warte swojej ceny.
Nigdy nie kupił bym swojego, gdyby nie okazja (odkupiłem martwego i sobie go naprawiłem).
Też mam dobrego PC i nigdy nie zdecydowałbym się na przejście na OSX, bo za bardzo jestem przyzwyczajony do wygody pod windows. Na OSX wiele czynności trwa o wiele dłużej (choćby proste rozpakowanie pliku w konkretnym miejscu). Gry pod makami to porażka. Po pierwsze ze względu na kiepski hardware, po drugie akceleracja 3D pod OSX dopiero raczkuje.
Maka używam tylko do konkretnego projektowania pod systemami Apple, po za tym nawet z netu na nim nie korzystam, bo wygodniej jest mi to robić na tablecie.
Kult Apple oczywiście istnieje o czym można się przekonać choćby na tym forum. Ale z jakością sprzętu, to już niestety powtarzany mit. Od 2008 roku maki spadają w rankingu niezawodności, kiedy to tylko przez 2 lata były na pierwszym miejscu. Potem kilka lat na czwartym. A w tym roku są na szóstej pozycji.
Computer Reliability Report 2013|Rescuecom Computer Reliability Report

1. Samsung (648)
2. Asus (332)
3. Lenovo/IBM (228)
4. HP (124)
5. Toshiba (118)
6. Apple (76)
7. Dell (60)
8. Sony (54)
9. Acer (28)

#10 Rufus414

Rufus414
  • 19 postów

Napisano 28 kwietnia 2013 - 12:32

To sie zawiodłem :( Wszystkie opinie i to co słyszałem z tego co widzę okazują się nie prawdą .. Strasznie chciałem mieć maca, ale to tylko taka zajawa a teraz to widzę że chyba przyjdzie mi sie przeprosić z pecetem. Ale jednak chciałbym poznać trochę więcej opinii i więcej sie dowiedziec w tym temacie.

#11 dm76

dm76
  • 2 445 postów

Napisano 28 kwietnia 2013 - 12:33

A jakie opinie słyszałeś?

#12 Rufus414

Rufus414
  • 19 postów

Napisano 28 kwietnia 2013 - 12:45

Między innymi znalazłem taki artykuł i pewien filmik
[url=http://www.youtube.com/watch?v=t3h6kOLYGtI]"Too Late, Windows 7" - OneRepublic feat. Timbaland - "Apologize" Parody - YouTube[/url]
[url=http://forum.dobreprogramy.pl/czy-warto-zmieniac-swoj-komputer-mac-t397873.html]Czy warto zmieniać swój komputer PC na Mac'a?[/url]

#13 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 28 kwietnia 2013 - 12:45

To sie zawiodłem :( Wszystkie opinie i to co słyszałem z tego co widzę okazują się nie prawdą .. Strasznie chciałem mieć maca, ale to tylko taka zajawa a teraz to widzę że chyba przyjdzie mi sie przeprosić z pecetem. Ale jednak chciałbym poznać trochę więcej opinii i więcej sie dowiedziec w tym temacie.

Sam zauważyłeś, że Apple to kult. I jak w każdej szanującej się religii, nie wolno mówić źle o przywódcach i należy tylko pozytywnie wypowiadać się o 'kościele' (w tym wypadku sklepy i sprzęt).
Żeby podjąć decyzje, należy czerpać wiedzę z różnych źródeł, bo jedynie wtedy mamy pełny obraz rzeczywistości.

#14 Rufus414

Rufus414
  • 19 postów

Napisano 28 kwietnia 2013 - 12:52

Wiem i dlatego po kilku opiniach nie chcę podejmować ostatecznej decyzji w sprawie firmy apple chociaz przyznam ze jak mam swoją s2 to wolę ja ze względu na lepszy aparat większy ekran cenę i kilka innych od iphona a np z itunes miałem spoore problemy a w samym ipodzie jest malutki ekran..

#15 dm76

dm76
  • 2 445 postów

Napisano 28 kwietnia 2013 - 12:54

Opierasz zakup za kilka tyś na kabaretowej piosence...? :) A ta dyskusja na forum to zwykłe przerzucanie piłeczki fanbojów i bardziej obiektywnych użytkowników jak tu i wszedzie indziej... Kilka postów jest tam sensownych - że wszystko będzie działać tak samo, tylko kosmetycznie będzie inne. A w przypadku awarii po gwarancji dostaniesz nieźle po kieszeni. W PC po prostu sam wymienisz uszkodzony element w minutę na taki jaki sobie wybierzesz...

#16 Rufus414

Rufus414
  • 19 postów

Napisano 28 kwietnia 2013 - 13:07

Nie opieram ale sam narzekałem na viste i czekałem na 7.. Myślałem ze mac = stabilność, jakość, prostota, wygoda, szybkość, niezawodność, niezwykły design. Ale z tym w parze idzie też i straszna cena.. ale to bym przebolał. To zakładając ze bym sie zdecydował to jak bym mógł zareagować ? Jaskie są plusy tego systemu? Jak to jest z tą muzyką i zgrywaniem jej na ipoda?

#17 Smoczy

Smoczy
  • 4 066 postów
  • SkądPrzemyśl

Napisano 28 kwietnia 2013 - 13:13

Jeśli o iTunes chodzi,to nie od dziś wiadomo,że na Windows owy iTunes działa jakby chciał,a nie mógł.Najlepiej udaj się do salonu i się pobaw Makiem który jest wystawiony.

#18 dm76

dm76
  • 2 445 postów

Napisano 28 kwietnia 2013 - 13:15

Windows 7 to też wygoda, szybkość, stabilność - działa idealnie wszystko. OSX działa tak samo szybko i stabilnie. Wyjątkiem jest net - firefox na windowsie jest o niebo szybszy niż safari na OSX Gdy jest się przyzwyczajonym do windowsa to OSX bedzie troche frustrował, bo wiele rzeczy robi się wg innej filozofii - głównie stawia się na zapamiętanie niezliczonej ilości skrótów klawiaturowych, w windowsie wszystko jest pod prawym kliknięciem myszy Ktoś tu na forum kiedyś pisał: "nie oceniaj OSX po 2 tyg użytkowania, poużywaj go 3 lata i wtedy oceń" :) - coś w tym jest ;-) iTunes na macu o wiele szybciej się uruchamia, samo zgrywanie piosenek jest takie samo i tu i tu. I na OSX i na win7 robie to tak samo szybko i tak samo bezproblemowo...

#19 Rufus414

Rufus414
  • 19 postów

Napisano 28 kwietnia 2013 - 13:15

Pobawić się można ale jednak nie poznam tego jak to wygląda w praktyce przy codziennym użytku. Niestety nie mam możliwości żeby ktoś ze znajomych mi pożyczył, a ze względu na sprawy rodzinne kontakt w wcześniej wspomnianym wujkiem się urwał.. Oo to się cieszę ze wiadomo ze nie robię czegoś nie tak.. a teraz pytanie co do tego flaca ? Czy da sie zgrać muzykę w tym formacie na ipoda? albo odtwarzać w itunes ? swoją drogą z dodawaniem muzyki do itunes w windowsie tez mam problemy ..

#20 dm76

dm76
  • 2 445 postów

Napisano 28 kwietnia 2013 - 13:24

Na macu masz m4a zdaje się jako najlepszą jakość. flac odpada, możesz je jedynie przekonwertować, chyba, że może w cydii są jakieś myki. muzyke dodajesz tak samo i w osx i w win7 - itunes-dodaj do biblioteki i jest. Jak to jakieś pirackie rzeczy nie wiadomo skąd, to trzeba dopilnować by były dobrze otagowane, tylko wtedy itunes zobaczy je jako ten sam album czy wykonawce czy coś...

#21 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 28 kwietnia 2013 - 13:29

Jeśli o iTunes chodzi,to nie od dziś wiadomo,że na Windows owy iTunes działa jakby chciał,a nie mógł.Najlepiej udaj się do salonu i się pobaw Makiem który jest wystawiony.

iTunes jest specjalnie źle zrobiony przez Apple, żeby przeciągnąć ludzi na OSX. No chyba, że mają tak kiepskich informatyków, jak projektantów hardwaru (nie mylić z dizajnem).
Ja nawet pod makiem nie używam tego programu, bo mam z nim same złe doświadczenia. Moja córcia do iPoda używa Sharepod, który zapewnia szybką komunikacją w obu kierunkach.
Rufus jak chcesz moge ci pozyczyć maka na jakiś czas, pod warunkiem że jesteś ze Śląska.

#22 Rufus414

Rufus414
  • 19 postów

Napisano 28 kwietnia 2013 - 13:41

W tym problem że mam płyty zgrane na dysk i nawet z nimi mam problem .. No ale trudno z tym sobie poradzę. Jak sprawdza sie mac w codziennym użytkowaniu ? Tzn mail fb muzyka przeglądanie internetu pisanie dokumentów itd @Iro Sherepod powiadasz ? okok to ogarnę sobie za chwilę ;) niestety WWA.. :(

#23 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 28 kwietnia 2013 - 13:58

... Jak sprawdza sie mac w codziennym użytkowaniu ? Tzn mail fb muzyka przeglądanie internetu pisanie dokumentów itd...

Do tego przestałem używać macbooka, bo na tablecie wszystko co wymieniłeś działa lepiej i szybciej, a przede wszystkim nie ma tego hałasu, który generują maki.

@Iro Sherepod powiadasz ? okok to ogarnę sobie za chwilę ;)

Ma jeszcze jedną zaletę. Wrzuciłem go na iPoda i nie muszę go instalować, jak szybko chcę coś poprzerzucać.
W Warszawie bywam coraz częściej, bo mam tam coraz więcej klientów. Odezwij się na priv, to sie jakoś umówimy.

#24 Rufus414

Rufus414
  • 19 postów

Napisano 28 kwietnia 2013 - 14:09

No obecnie mam samsunga galaxy s2 ale nie chcę rezygnować z komputera, bo okazuje się że chyba będę musiał oddać swój obecny bratu a mi mama by kupiła nowy. On by odziedziczył pc a którego bym mógł korzystać i grać jakbym miał ochotę. Ewentualnie bym mógł sie ratować jego komputerem starym. Tablet moze był by dobry jako drugie urządzenie wiec jednak chyba zostanę przy komputerze. Teraz pozostaje pytanie czy spróbować maca (mac mini/ macbook pro) czy zostać przy windowsie ( notebook/pc) ?

- - - Połączono posty - - -

No obecnie mam samsunga galaxy s2 ale nie chcę rezygnować z komputera, bo okazuje się że chyba będę musiał oddać swój obecny bratu a mi mama by kupiła nowy. On by odziedziczył pc a którego bym mógł korzystać i grać jakbym miał ochotę. Ewentualnie bym mógł sie ratować jego komputerem starym. Tablet moze był by dobry jako drugie urządzenie wiec jednak chyba zostanę przy komputerze. Teraz pozostaje pytanie czy spróbować maca (mac mini/ macbook pro) czy zostać przy windowsie ( notebook/pc) ?

#25 Laupheer

Laupheer
  • 1 034 postów
  • SkądWrocław, PL

Napisano 28 kwietnia 2013 - 20:30

@Iro Demonizujesz, naprawdę. Z częścią nie idzie się nie zgodzić, jak choćby z obalaniem mitu o bezawaryjności, czy graniem na makach, ale jeśli chodzi o codzienną zwykłą pracę – intuicyjność Mac OS X nie jest chwytem reklamowym – przekonuję się o tym za każdym razem, gdy pecetowiec korzysta z mojego MacBooka. Na początku podejście "fuj, ale tu wszystko inne, jakie to skomplikowane", a po 5 minutach nagle się okazuje, że jakoś tak po prostu wiedzą, jak coś zrobić, jak to wygodnie, jaki duży, wygodny trackpad itd. Jeżeli chcesz spróbować czegoś innego i stać Cię na to, to próbuj. Polecam Airy – dyski SSD nawet (albo i zwłaszcza) do codziennej pracy dają im przewagę zarówno nad mini, jak i pro. Na początku trzeba będzie przyjąć, że to jest po prostu inny system, trochę pogrzebać, ale potem to już przesiadka na windowsa to katorga. Użytkowanie Mac OS X oparte na skrótach klawiaturowych? Bzdura. Owszem, jeśli chce się zrobić coś znacznie szybciej. Ale to nie dotyczy tylko OS X, ale i Windowsa i Linuksów i w zasadzie wszystkiego, co ma GUI. Mac OS X to przede wszystkim Drag'n'Drop – jak mam coś zrobić na Windowsie, to mnie krew zalewa, bo tam to co prawda jest, ale kompletnie nie intuicyjnie zrobione. Na przykład okienko otwarcia pliku – logiczne, że jeżeli na nie przeciągnę jakiś plik, to chcę go... skopiować w folder, który jest w nim otwarty?! W kwestii niezawodności, stabilności, wygody użytkowania i tej całej litanii – każdy system da się uwalić, jeżeli się chce/jest się do tego zdolnym. Ale przy normalnym użytkowaniu (w mojej opinii) szybciej się uwali Windows, niż Mac OS X. Przede wszystkim – integracja software'u z hardware'em. Haterzy mogą sobie pisać, że Maki to teraz pod względem sprzętu PC i w sporej części będą mieli rację, ale Mac OS X jako system jest przystosowany dokładnie do tej garstki sprzętu, a nie innej, w związku z czym jest lepiej dopasowany pod ten sprzęt i bardziej stabilny. Wygoda użytkowania – pokażcie mi laptopa z tak wygodnym trackpadem, klawiaturą (podświetlaną), tak dobrze spasowanego jak aluminiowe MacBooki. Pierdoły? Może. Ale ja jestem w stanie za to zapłacić, żeby mieć coś, na czym wygodnie będę mógł pracować/opierniczać się, niż za taniochę kupić coś, na co będę narzekał. Z drugiej strony – ktoś, kto nie zna wygody ogromnego trackpada, podświetlanej klawiatury itd. nie będzie za tym tęsknił, tylko będzie się męczył na swoim niewygodnym centymetrze kwadratowym, który od czasu do czasu reaguje na dotyk. Inna kwestia – jeśli Ci się nie spodoba Mac, to idzie go sprzedać po normalnej cenie, nawet po kilku latach. Właściwie to nie ma żadnego problemu ze sprzedażą używanych komputerów – zawsze ktoś kupi. Wtedy można się przerzucić z powrotem na Windowsa, ale z ustabilizowaną opinią na temat różnych systemów.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych