Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

System nie uruchamia się - wisi na logo jabłka

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
10 odpowiedzi w tym temacie

#1 coldcat

coldcat
  • 24 postów

Napisano 26 kwietnia 2013 - 22:19

Hej! Mam taki problem, że od jakiegoś czasu mój MacBook Air 13" i5 1.8MHz trochę dziwnie się zachowywał. Co i rusz wiatraki głośno pracowały (winiłem za to Chrome) i system dość czesto się zawieszał (pracuje na zewnętrznym monitorze). Dzisiaj jednak po takim epizodzie (czyli twardym restarcie) już nie wstał - system wisi na logo jabłka... widać także kursor (można nim poruszać), ale nic więcej się nie dzieje. Próbowałem resetować już PRAM, zerować kontroler SMC, wchodzi przez safe mode, single mode, verbose mode... wszystko lipa. Może ktoś z was będzie miał jakiś pomysł. Z góry dziękuje Jarek

#2 Deleted-63c21db09a

Deleted-63c21db09a
  • 4 139 postów
Napisano 26 kwietnia 2013 - 22:36

Na czym staje w Verbose Mode?

#3 coldcat

coldcat
  • 24 postów

Napisano 26 kwietnia 2013 - 22:41

No trudno powiedzieć... linie kodo przelatują bardzo szybko, po czym pojawia się splash screen z logiem jabłka i na tym staje. J.

#4 Deleted-63c21db09a

Deleted-63c21db09a
  • 4 139 postów
Napisano 26 kwietnia 2013 - 22:59

A dysk sprawdzałeś w Single User Mode?

#5 coldcat

coldcat
  • 24 postów

Napisano 26 kwietnia 2013 - 23:03

Nie, przeprowadzałem tylko skróconą diagnostykę systemu. Szczerze powiedziawszy nie bardzo wiem jak się za to zabrać w single user mode

#6 macsupport

macsupport

• 8 620 postów
  • SkądKraków

Napisano 27 kwietnia 2013 - 07:43

Ja bym proponował podłączyć inny dysk z systemem przez USB i z niego wystartować komputer. MacBook tak się może zachowywać kiedy jest jakiś problem z systemem, czasem trzeba go od nowa zainstalować. Dysku raczej bym nie podejrzewał, bo to chyba oryginalny SSD choć i nawet on mógł się zepsuć.

#7 coldcat

coldcat
  • 24 postów

Napisano 27 kwietnia 2013 - 08:02

No akurat tryb recovery i wszystkie związane z nim narzędzia mam dostępne, więc ostatecznie będę przywracał system z TimeMachine... no chyba, że takie podłączenie systemu z zewnętrznego dysku, da coś więcej? Przy okazji - musi to być też Mountain Lion? Bo na zewnętrznym nośniku mam jedynie Snow Leoparda. J.

#8 macsupport

macsupport

• 8 620 postów
  • SkądKraków

Napisano 27 kwietnia 2013 - 08:09

Jeśli jest to dość nowy MacBook Air, a po parametrach widzę, że tak jest, to na Snow Leopardzie nie wystartuje. Na dysku zewnętrznym musiałby być Lion lub Mountain Lion. Jeśli uruchomisz komputer z Alt i możesz normalnie wystartować Recovery to znaczy, że dysk jest OK tylko coś się stało z systemem lub plikami. Można próbować zainstalować system od nowa bez formatowania, to powinno zadziałać i zachować pliki. Najlepiej jednak albo odtworzyć system z kopii TM lub zainstalować od nowa i wtedy przywrócić użytkownika z Time Machine.

#9 Alidarium

Alidarium
  • 86 postów
  • SkądWarszawa - Mokotów

Napisano 27 kwietnia 2013 - 08:14

Spróbowałbym odpalić MBA z pendriva z instalką systemu, jeśli masz takiego lub możesz u kogoś go zrobić. Jeśli nie, to odpal MBA przytrzymując klawisze Command + R. W obu przypadkach po uruchomieniu instalacji systemu przejdź do Narzędzie Dyskowe i napraw uprawnienia na dysku, możesz też sprawdzić sam dysk. Jak nie pomoże naprawa uprawnień, to odpal instalację systemu jeszcze raz i ponownie zainstaluj system.

#10 coldcat

coldcat
  • 24 postów

Napisano 27 kwietnia 2013 - 08:16

No już sprawdzałem i naprawiałem uprawnienia oraz sprawdzałem dysk.

#11 coldcat

coldcat
  • 24 postów

Napisano 27 kwietnia 2013 - 10:09

Dobra - odpaliłem przywracanie systemy z TM - za 12 godzin będę wiedział na czym stoję. Mam nadzieję, że ruszy.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych