Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Czyszczenie matrycy w Imac oraz Apple Cinema Display.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5 odpowiedzi w tym temacie

#1 mpta

mpta
  • 146 postów
  • Skądwroclaw/monachium

Napisano 24 kwietnia 2013 - 11:11

Witam serdecznie,
Oczywiscie jest ciekawy wateko tym tutaj wraz z instrukcja jak wyczyscic matryce z plam/kurzu:
There is Hope for iMac 27" Display - Black Spots/Smudges/Dust in the display fixed! - Page 2 - MacRumors Forums

Jednak mysle ze warto przeniesc go takze na myapple.

tutaj jest tez krotki filmik:

edit: Oczywiscie nie musze dodawac zeby byc bardzo ostroznym :) i decydowac sie na to tylko w akcie desperacji i po gwarancji :P Ja doszedlem tylko do momentu podniesienia panelu i narazie wymieklem :P bez odpiecia kabli

I kilka pytan ode mnie:
1. Czy ktos juz probowal czyscic matryce w ten sposob w domowych warunkach?
2. Jaka jest trudnosc wyjecia panelu z ramy?
3. Czy jesli erkan ma cieplejsze kolory moze takie czyszczenie pomoc?
4. Czym i jak zabezpieczyc pozniej matryce zeby zminimalizowac rysyko powrotu plam?
5. Na co uwazac przy rozbiorce najbardziej
6. Wiecie moze co to jest u mnie na tym zdjeciu? Monitor to ACD 24, ktory niedawno kupilem - wyglada jak kilka pixeli, ale nie do konca.. wydaje mi sie ze moze byc to minimalne pekniecie pod szyba juz matrycy (ale skad by sie wzielo) moze to jakis wiekszy pylek? Przy tescie na martwe pixele widoczny na kazdym kolorze tak samo, na czarnym tle nie widac tego.

pozdrowienia i sorrki za brak polskich litek

#2 macsupport

macsupport

• 8 620 postów
  • SkądKraków

Napisano 24 kwietnia 2013 - 12:26

My zajmujemy się czyszczeniem takich matryc i jak najbardziej jest to możliwe.

#3 mpta

mpta
  • 146 postów
  • Skądwroclaw/monachium

Napisano 24 kwietnia 2013 - 12:30

A ile to kosztuje u Was? :) Chetnie bym skorzystal, ale niestety mieszkam w niemczech i wysylka w obie strony to juz 200zl a czyszczenie pewnie 400-500?

#4 mpta

mpta
  • 146 postów
  • Skądwroclaw/monachium

Napisano 26 kwietnia 2013 - 09:02

Dobra juz sobie wyczyscilem :) rece mi sie spocily w rekawiczkach, ale udalo sie. ACD 24 ma duzo latwiejsze rozbieranie chyba. To co mi tam przeszkadzlo to byl jednak jakis fafroch i juz jest git!: ) monitorek jak noweczka. Edit: Dodam jeszcze ze bardzo pomogla mi elektryczna pompka do materaca, ktora dobrze jest dmuchnac przy samym skladaniu matrycy, zeby zaden pylek nie zostal :D

#5 qtylovsky

qtylovsky
  • 823 postów
  • Skądwołomin

Napisano 26 kwietnia 2013 - 09:34

nie rozumiem po co ktos mialby to czyscic w domowych warunkach... albo jeszcze lepiej w jakims "serwisie" za kase. Nie boicie sie ze sobie uszkodzicie matryce? Nie lepiej oddac do autoryzowanego serwisu zeby wam wymienili matryce za darmo?

#6 mpta

mpta
  • 146 postów
  • Skądwroclaw/monachium

Napisano 26 kwietnia 2013 - 10:55

Ahh nie dodalem ze monitor kupilem uzywany dawno po gwarancji :) czyszczenie kosztowaloby mnie w niemczech pewnie polowe ceny monitora. Jesli ktos sie boi to oczywiscie, lepiej zaplacic za fachowa pomoc, ale jak ktos nie penia to polecam :) Ja sie ciesze jak dziecko :) zakleilem pieknie szparki i moze kurz tak szybko nie wroci :)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych