Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Poziome pasy na ekranie MacBook Pro Retina 15".

• This topic is locked This topic is locked
13 replies to this topic

#1 Osadnik

Osadnik
  • 90 posts
  • SkądFugasówka

Posted 22 April 2013 - 02:17

Mam dziwny problem (?). Tak jak tytuł głosi, na ekranie rMBP spostrzegłem jakieś dziwne poziome pasy. Żeby nie zawracać Wam, Szanowni Forumowicze, głowy pogoogle'owałem nieco, by wyjaśnić tę kwestie na własną rękę. Jak nietrudno się domyślić, niewiele z tego wynikło. Ludziska piszą, że pasy na wyświetlaczu zwiastują problem z kartą graficzną, z tym że widoczne są wtedy zawsze. W moim przypadku rzucają się w oczy tylko na niektórych bannerach w Mac AppStore i kiedy włączam radio w Spotify (tutaj wyłącznie na czarnym tle). Czas na pytanie, mam się czym niepokoić czy to normalka?

#2 arvika

arvika
  • 1501 posts

Posted 22 April 2013 - 07:23

Zamieść zdjęcie jak to wygląda.

#3 Osadnik

Osadnik
  • 90 posts
  • SkądFugasówka

Posted 22 April 2013 - 16:27

Na tym banerze jest to najlepiej widoczne(foto I). Kiedy na nim kliknę, pasy również dają się zauważyć (foto II). Co ciekawe, przewijając stronę w dół te syfy także się przewijają i mimo że tło ma tę samą barwę, pasy znikają (foto III). [ATTACH=CONFIG]14795[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]14796[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]14797[/ATTACH]

#4 arvika

arvika
  • 1501 posts

Posted 22 April 2013 - 17:49

Retina jest raczje zbyt nowym Macbookiem żeby już wystąpił problem z grafiką. Jesli już to obstawiałbym problem z matrycą. O ile się orientuje większość matryc do Retin została wyprodukowana z wadą.

#5 Osadnik

Osadnik
  • 90 posts
  • SkądFugasówka

Posted 22 April 2013 - 18:08

Jednak, jeśli dobrze się orientuję, gdyby to była wada jakaś, te pasy powinny być widoczne wszędzie, a nie tylko na banerze. Tymczasem biurko, strony internetowe, aplikacje różnej maści wyświetlają się poprawnie. Dobrze by było, jakby któryś z posiadaczy rMBP napisał, czy u niego podobnie to wygląda.

#6 guru22

guru22
  • 205 posts
  • SkądLondon, United Kingdom, United Kingdom

Posted 22 April 2013 - 18:20

z mojego punktu widzenia to nie jest wada

#7 Animatter

Animatter
  • 421 posts

Posted 22 April 2013 - 18:31

U mnie na maku mini też to widać. To chyba jest tylko "niepłynne" przejście po palecie kolorów na stronie czy jak to nazwać...

#8 Osadnik

Osadnik
  • 90 posts
  • SkądFugasówka

Posted 22 April 2013 - 18:33

Czyli tak po prostu ma być? Kamień spadł mi z serca. Dziękuję za pomoc :)

#9 Smoczy

Smoczy
  • 4066 posts
  • SkądPrzemyśl

Posted 22 April 2013 - 18:44

Pamiętam że kilka lat temu po wejściu MB z grafą x3100 były podobne problemy,to tylko brak płynności w przejściach pomiędzy odcieniami.

#10 Laupheer

Laupheer
  • 1034 posts
  • SkądWrocław, PL

Posted 22 April 2013 - 18:53

Ja miałem tak na zewnętrznym monitorze do MBP 2009 – kalibracja załatwiała sprawę. Może zobacz ustawienia kolorów ekranu?

#11 Osadnik

Osadnik
  • 90 posts
  • SkądFugasówka

Posted 23 April 2013 - 00:19

Ja miałem tak na zewnętrznym monitorze do MBP 2009 – kalibracja załatwiała sprawę. Może zobacz ustawienia kolorów ekranu?

Właśnie pobawiłem się ustawieniami kolorów i pasy na wspomnianym banerze wciąż występują. Skoro jednak chłopaki piszą, że to nie jest wada żadna i - np. Animatter - ma podobnie nie mam się o co martwić, chyba...

#12 Laupheer

Laupheer
  • 1034 posts
  • SkądWrocław, PL

Posted 23 April 2013 - 06:32

Sprawdziłem na swojej Retinie 13" ten banner – paski też są, ale nigdzie indziej ich nie zauważyłem – więc potwierdzam ;)

#13 virgin71

virgin71

• 12562 posts
  • SkądWrocław

Posted 23 April 2013 - 08:09

To tylko kolory, ktoś źle zrobił gradient i później optymalizował obrazek, przez co rozlały się kolory - wina grafika.

#14 Osadnik

Osadnik
  • 90 posts
  • SkądFugasówka

Posted 23 April 2013 - 16:33

Dziękuję, Kochani. Uspokoiliście mnie absolutnie! "Serduszka" za pomoc w wyjaśnieniu sprawy rozdane, więc temat do zamknięcia się nadaje :)

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users