Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

AppStore opcja Gift this app

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
16 odpowiedzi w tym temacie

#1 mindofjulia

mindofjulia
  • 24 postów

Napisano 31 marca 2013 - 20:20

Witam. Na wstępie chciałam przeprosić, jeśli umieściłam temat w złym dziale. Jestem na forum pierwszy raz, i mogę nie wszystko do końca ogarniać. Gdybym "nie trafiła" z miejscem poproszę serdecznie moderatorów/administratorów o przeniesienie tematu w odpowiednie miejsce. Mój problem dotyczy możliwości podarowania gry na innego iPhone'a przez "Gift this App". Chodzi mi o grę "Pou". Ponieważ nie posiadam karty kredytowej moja mama zaproponowała, że prześle mi tą aplikacje. Wszystko wypełniamy dobrze, tak jak powinno być. Kiedy dochodzimy do momentu zaznaczenia typu karty, podania jej numeru itd. wszystko nadal jest zgodne. Klikamy na "Done" i pojawia się informacja w języku angielskim, że metoda płatności jest zła, i trzeba wybrać inną. Nie wiem o co chodzi, gdyż nigdzie wcześniej nie zaznaczało się metody płatności. Czy jest ktoś w stanie wytłumaczyć mi o co chodzi, i co źle robimy? Z góry dziękuję.

#2 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 31 marca 2013 - 20:40

który app store (polski?) czemu nie podepniesz na chwilę jej do swojego konta po prostu, skoro twoja mama nie ma konta? i jaka to karta? w jakim banku? na pewno pozwala na płatności przez internet? i jak dokładnie brzmi komunikat?

#3 mindofjulia

mindofjulia
  • 24 postów

Napisano 31 marca 2013 - 20:52

Tak, polski. Moja mama ma konto. Ja też mam, z tym, że ja nie podawałam karty kredytowej, a ona tak. Karta Visa, w banku Milenium. Tak, jesteśmy pewne, że pozwala na płatność przez internet. Komunikat dokładnie brzmi: "Your payment method was declined. Please enter another payment method".

#4 eualex

eualex
  • 2 097 postów

Napisano 31 marca 2013 - 21:35

Tak, polski. Moja mama ma konto. Ja też mam, z tym, że ja nie podawałam karty kredytowej, a ona tak. Karta Visa, w banku Milenium. Tak, jesteśmy pewne, że pozwala na płatność przez internet. Komunikat dokładnie brzmi: "Your payment method was declined. Please enter another payment method".

Czy karta była wcześniej używana do płatności w internecie? Są ustawione prawidłowo limity (jeśli jest taka możliwość?)? Nie macie możliwości zakupu inną kartą?

#5 mindofjulia

mindofjulia
  • 24 postów

Napisano 31 marca 2013 - 21:59

Eualex, pewnie byłaby możliwość zapłacenia inną kartą, pytanie jest jedno: czy można zapłacić kartą inną niż tą podaną przy tworzeniu konta AppleID? Bo tą, którą nie da się zapłacić mama podawała przy zakładaniu swojego AppleID. Karta była już używana do płatności w internecie, limitów raczej nie ma ustawionych, a jeśli są, to takie, że nie powinno przeszkadzać w zapłaceniu 1.79€.

#6 eualex

eualex
  • 2 097 postów

Napisano 31 marca 2013 - 22:24

Tak można - skoro pyta o to iTunes Store.
iTunes: wysyłanie upominków iTunes Wydaje się, że wszystko przebiega poprawnie do czasu wyboru płatności - za podarunek można zapłacić tylko kartą, skoro wcześniej wspomnianej karty iTunes nie przyjmuje, zalecałbym spróbowanie innej (choć nigdy nic nie wysyłałem w ten sposób - i możliwe, że nowa karta przypisze się do konta jako aktualna). Warto też, sprawdzić czy przypadkiem nie kończy się data ważności karty - czasem przez to transakcja może być odrzucona.

#7 mindofjulia

mindofjulia
  • 24 postów

Napisano 01 kwietnia 2013 - 11:11

Ważność karty jest do lutego 2015, już sprawdzałyśmy, czy to może przez ważność nie chce działać.
Okej, spróbujemy inną kartą i dam znać czy zadziałało :)

Edytowane:
Zadziałało z inną kartą. Dziękuję :)

#8 tomasov

tomasov
  • 581 postów
  • SkądPolska

Napisano 17 kwietnia 2013 - 11:11

AppStore opcja Gift this app Witam!Mam następujący problem!Chciałbym komuś podarować ( kupić ) aplikację WhatsApp Messenger!Rzecz w tym,że sam ją wcześniej zakupiłem i teraz nie ma tam opcji Gift its app!W każdej innej app której jeszcze sam nie zakupiłem taka opcja jest lecz po moim zakupie opcja znika!Dlaczego tak się dzieje?Jest może jakiś inny sposób?Pozdrawiam

#9 msurgiel

msurgiel
  • 34 postów
  • SkądKielce, Poland

Napisano 17 kwietnia 2013 - 11:15

Wyloguj się z iTunes store, wtedy taka opcja się pojawi - jak klikniesz to poprosi Cię o zalogowanie. Działa - sam tak robiłem :)

#10 Deleted-63c21db09a

Deleted-63c21db09a
  • 4 139 postów
Napisano 17 kwietnia 2013 - 11:18

Nie da się. edit: A jednak da się.

#11 tomasov

tomasov
  • 581 postów
  • SkądPolska

Napisano 17 kwietnia 2013 - 11:29

Pewnie,że się da i dziękuję kolego za sprawdzony sposób :) dziwi mnie jedynie dlaczego trzeba robić takie dziwne manewry?! :) Przecież taka opcja od razu powinna pojawiać się przy każdej nawet zakupionej wcześniej aplikacji!

#12 msurgiel

msurgiel
  • 34 postów
  • SkądKielce, Poland

Napisano 17 kwietnia 2013 - 11:33

Pewnie,że się da i dziękuję kolego za sprawdzony sposób :) dziwi mnie jedynie dlaczego trzeba robić takie dziwne manewry?! :) Przecież taka opcja od razu powinna pojawiać się przy każdej nawet zakupionej wcześniej aplikacji!

Kiedyś była dostępna bez takich manewrów, może niedopatrzenie bo ciężko doszukiwać się w tym jakiejś logiki :)

#13 JOYMAT

JOYMAT
  • 32 postów

Napisano 24 lutego 2014 - 19:39

Gift z Irlandii Cześć, dostałem apke jako gift z Irlandii i tu zaczął się pierwszy problem bo mam konto polskie a znajomy irlandzkie, zmieniłem kraj poszło... Apka uniwersalna a pojawia się tylko na moim ipadzie, na iphonie gdy wchodzę na tą apke wita mnie ona buttonem 'BUY'. Pytanie czy apka jest przywiązana do urządzenia czy do konta? Czy jest jakiś możliwy w pełni legalny sposób bym tą apke miał na dwóch urządzeniach?

#14 eviltomek

eviltomek
  • 780 postów
  • SkądDębica

Napisano 24 lutego 2014 - 20:39

Pewnie na iphone jest inna wersja tzw "for iphone" tak jakby to byly 2 rozne aplikacje

#15 eualex

eualex
  • 2 097 postów

Napisano 25 lutego 2014 - 11:51

Cześć, dostałem apke jako gift z Irlandii i tu zaczął się pierwszy problem bo mam konto polskie a znajomy irlandzkie, zmieniłem kraj poszło... Apka uniwersalna a pojawia się tylko na moim ipadzie, na iphonie gdy wchodzę na tą apke wita mnie ona buttonem 'BUY'. Pytanie czy apka jest przywiązana do urządzenia czy do konta? Czy jest jakiś możliwy w pełni legalny sposób bym tą apke miał na dwóch urządzeniach?

Jeśli to ta sama aplikacja (nie chodzi tylko o nazwę) oraz jest uniwersalna - podczas kliknięcia "buy" na innym urządzeniu będzie komunikat o tym, że została zakupiona i zostanie pobrana za darmo. Jak masz ochotę możesz napisać co to za aplikacja - będzie łatwiej określić czy będzie bezpłatna w każdym innym regionie iTunes (dla osoby, która zakupiła wcześniej tę aplikację).

#16 JOYMAT

JOYMAT
  • 32 postów

Napisano 28 lutego 2014 - 16:34

ta aplikacja to ihud for rfactor

#17 eualex

eualex
  • 2 097 postów

Napisano 28 lutego 2014 - 20:12

https://itunes.apple...d480699685?mt=8 aplikacja dostępna we wszystkich regionach iTunes - pobranie jej w innym regionie będzie bezpłatne (buy > you alrady bought this app > download for free), warto jednak zachować kopię na dysku, aby uniknąć sytuacji, w której deweloper usuwa ją z App Store i pozostajemy bez zakupionej aplikacji...

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych