Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Błędny podgląd kolorów z Illustratora do PDF

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4 odpowiedzi w tym temacie

#1 Mike Burns

Mike Burns
  • 21 postów

Napisano 16 kwietnia 2013 - 11:27

Dzień dobry, Proszę o podpowiedź co jest źle. Tworzę dokument w Illustratorze. Używam w nim kolorów Pantone np. czerwony i niebieski. Zapisuję plik do PDF. Gdy otwieram PDF (podgląd) wyświetla mi tylko czarny kolor. Gdy otwieram ten plik w Ai lub PS kolory są OK. Co jest źle z podglądem?

#2 klaus

klaus
  • 422 postów
  • SkądM-G miasto anioła

Napisano 16 kwietnia 2013 - 13:11

Systemowy podgląd nie obsługuje spotów w pdfie. Do czego ma służyć ten pdf. Jak go wysyłasz do drukarni zostaw tak jak jest. Jeśli ma się tylko i wyłącznie wyświetlać na monitorze - to najlepiej przy zapisywaniu konwersję kolorów na RGB. Jeśli ma być jedno i drugie - to pdf z konwersją do cmyka (zachowaj wartości). pozdrawiam klaus

#3 Mike Burns

Mike Burns
  • 21 postów

Napisano 16 kwietnia 2013 - 13:28

Bardzo dziękuję za szybką i solidną odpowiedź. Czy mogę liczyć jeszcze na podpowiedź co należy zaznaczyć przy zapisie (mam Ai CS6) aby uzyskać konwersję do cmyka z zachowaniem wartości? To znaczy, że zapisuję do cmyka ale pozostają pantony?

#4 klaus

klaus
  • 422 postów
  • SkądM-G miasto anioła

Napisano 16 kwietnia 2013 - 13:43

tak to znaczy że - Acrobat i Illu będą widzieć spoty. nie wiem jak w CS 6 ale w cs 5 W zakładce wyjście - konwertuj na docelowy (zachowaj wartości) Po eksporcie otwórz w illu, Acrobacie i zobacz spoty. Ogólnie systemowy Podgląd to nie za bardzo program do sprawdzania czy wyświetlania pdf-a. pozdrawiam klaus

#5 Mike Burns

Mike Burns
  • 21 postów

Napisano 16 kwietnia 2013 - 13:51

Bardzo dziękuję. Pozdrawiam.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych