Jaki audiofilski odtwarzacz plików 24/192 na OSX 10.5.8 (Powerbook G4)
Napisano 15 kwietnia 2013 - 11:37
Napisano 15 kwietnia 2013 - 12:50
Napisano 15 kwietnia 2013 - 13:27
Napisano 28 sierpnia 2013 - 17:08
Napisano 11 września 2013 - 10:18
Napisano 17 listopada 2013 - 19:32
Na początek chciałbym się przywitać i z góry przeprosić za ewentualne obsuwy , które mogą się przytrafić żółtodziobowi.
Przejrzałem FAQ i wątki o interesującym nie zagadnieniu i ten był najbliżej tego o czym chciałbym się dowiedzieć chociaż jeśli uznacie że sprawa zasługuje na oddzielny wątek to chętnie taki zacznę.
Do rzeczy , jestem byłym muzykiem niestety wypadek w którym połamałem w kilku miejscach obie dłonie i palce zamknął ten rozdział w moim życiu na zawsze. Moje zamiłowanie do muzyki i dobrego brzmienia nie zgasło jednak nigdy od ponad 20 lat jestem zagorzałym melomanem (proszę nie mylić z audiofilem ;-) ) posiadam sporą kolekcję płyt CD niestety z pewnych względów na jakiś czas muszę zrezygnować z napędu CD podłączonego do DAC'a. Powody są dwa słaba koniunktura w strefie moich działań zawodowych (pozbyłem się transportu CD Mark Levinson No.37) oraz kiepska sytuacja z napędami oraz laserami do ciekawych urządzeń audio produkowanych na przełomie lat 90' i do 2005-6 roku , która skutecznie odstrasza mnie od jakiś zakupów ponieważ nie bardzo mam ochotę na posiadanie ekskluzywnego przycisku do papieru zamiast napędu CD... Ponieważ od pewnego czasu zainteresowałem się odtwarzaniem muzyki z plików za pomocą sprzętu PC mam zrippowanych sporo tytułów ze swojej kolekcji płyt i chciałbym w ten sposób przeczekać złą passę oraz sytuację na rynku części zamiennych do transportów CD. Niestety kilka miesięcy różnych doświadczeń z odtwarzaniem plików ze sprzętu gdzie systemem operacyjnym był Win czy Lin mocno ostudził mój zapał aż do momentu kiedy usłyszałem system audio oparty na MAC'u , niestety właściciel okazał się typowym audiofilem i na pytanie co i jak oznajmił że ten efekt kosztował go sporo kasy i czasu więc cytuję "to nie są tanie rzeczy i takie informacje kosztują" , cóż na pytanie jak wycenia owe informacje poza mglistym ściemnianiem nie uzyskałem żadnej konkretnej odpowiedzi. Nie święci garnki lepią więc skoro już tyle czasu poświeciłem postanowiłem sprawę pociągnąć samemu => zacząłem od zakupu MAC'a takiego jaki był źródłem w tamtym systemie czyli MINI late 2009 i... koniec kariery

Chciałbym Was prosić o pomoc/podzielenie się doświadczeniami jeśli takie posiadacie w kwestiach =>
- jaka jest optymalna wersja OS X jesli chodzi o zastosowania Audio
- chciałbym żeby moja biblioteka audio była na dysku wewnętrznym bez komplikowania sprawy o NAS itp. historie , mam 1TB HDD
- pomoc wyborze odtwarzacza plików audio (FLAC ) jak najprostszego byleby bit perfect , najchętniej bez żadnych audio procesorów , upamplerów , korektorów i innych diwajsów ingerujących w źródłowy materiał. Bardzo chętnie wybrałbym taki , który można obsługiwać i mieć wgląd w bazę danych za pomocą tabetu opartego o Androida => jeśli będzie taka konieczność to dozbroję się w iPad'a
Przepraszam za przydługi wpis ale chciałem jak najdokładniej przedstawić mój problem.
Z góry dziękuję za wszelką pomoc i naukę.
Pozdrawiam Patrick.
Napisano 17 listopada 2013 - 19:46
-To Pure Music w trybie Hog Mode byłby pewnie ok, sprawdź demo. Ja używam tego z Apogee Duet i poprawa brzmienia w stosunku do iTunes bez PM jest dramatyczna. Oczywiście włączony Memory Playback....mój DAC obsługuje format 32bit/384kHz
-Nie ma znaczenia gdzie trzymasz bibliotekę, możesz mieć ich kilka w różnych miejscach z różnym zestawem piosenek w różnych rozdzielczościach.
-Możesz Androidem obsługiwać Screen Sharing na Mac
Napisano 17 listopada 2013 - 19:55
Napisano 17 listopada 2013 - 20:14
Podrzucam podobne propozycje (sam oceń czy dla Ciebie "lepsze"):
Sonic Studio Professional Mastering Systems and Amarra High Resolution Music Players
Audiofile Engineering - Fidelia
Napisano 18 listopada 2013 - 03:20

Napisano 18 listopada 2013 - 08:43

Napisano 18 listopada 2013 - 09:05
Napisano 18 listopada 2013 - 17:34
Napisano 18 listopada 2013 - 19:40
Napisano 18 listopada 2013 - 20:06
Napisano 04 grudnia 2013 - 11:30

Napisano 02 maja 2014 - 18:58
Trochę czasu upłynęło od mojego ostatniego wpisu ale tak musiało być bo jako MAC 'owy greenhorn musiałem najpierw oswoić się z nowym a dopiero później działać dalej. Wypróbowałem wszystkie proponowane przez Was player'y oraz te , które po drodze sam "odkryłem" => Ecoute , Amarra Plus , Audirvana , Fidelia oraz Pure Music. Zdecydowałem się i kupiłem Pure Music by Channel D => [url=http://www.channld.com/puremusic/index.html]CHANNEL D - Pure Music[/url] i gorąco ten soft polecam. W audio bawię się już ponad 25 lat i trochę klamotów się przez mój system przewinęło ale MAC + Pure Music + dobry DAC na Sabre wywalił w kosmos odtwarzacze CD Mark Levinson , Accuphase , Wadia oraz Classe. Gdyby nie przypadek że chciałem spróbować w maksymalny sposób rozkręcić swój DAC pewnie do dziś nie byłbym świadom że jednak z plików można grać na bezkompromisowym poziomie jakości i za sensowne pieniądze. Oczywiście płyty CD będę kolekcjonował i słuchał jeszcze długo , przy okazji mam punkt odniesienia do porównań w czasie poszukiwań transportu CD (do tradycyjnego odtwarzacza z DAC na pokładzie nie ma już powrotu) , który po sprzedaniu odtwarzacza muszę sobie sprawić.
Bardzo dziękuję za pomoc w poszukiwaniach i cenne wskazówki.
Pozdrawiam Patrick.
Napisano 02 maja 2014 - 21:40
Napisano 02 maja 2014 - 22:26

Napisano 04 maja 2014 - 11:31
Pozdrawiam Patrick.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych